Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolesti krizov

    , Autor: Lucija

    Dobry den.som 22+6 tt, uz som pisala mam vyskocenu platnicku este pre tehu, doteraz som vydrzala ako tak,ale uz je to neznesitelna bolest, moj dr gynekolog mi povolil pichat 5x1amp almiral, neurologicka ale napisala 3x ob den ale len pol davku, chcem si to dat uz pichnut nech to nie je este horsie. Mozem si podla vas dat 5x ako moj gynekolog povolil? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Almiral sa nesmie užívať v III. trimestri. Počas prvého a druhého trimestra tehotenstva sa má liek podať iba ak je to nevyhnutné (dávka má byť čo najnižšia a dĺžka liečby čo najkratšia). Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Skrátený krčok

    , Autor: JePaTa

    Dobrý deň, som momentálne v 38 tt a bola som dnes na prehliadke, kde lekár diktoval sestre určité hodnoty a keď som sa opýtala, čo tie veci znamenajú, povedal len toľko, že je všetko v poriadku. Keďže boli za mnou ešte viaceré pacientky, iba som vzala papier a je tam písané toto.. Vedeli by ste mi povedať čo dané výrazy znamenajú?
    Píše sa tam že hrdlo takmer spotrebované, branka pre tesný prst, hlavička nalieha, uterus normotonický.
    Ešte mi povedal, že krčok už mám úplne skrátený.
    Môže to znamenať, že sa pomaly blíži pôrod? Alebo že ho môžem očakávať?
    Dnes po vyšetrení sa mi objavilo krvavé hlienové špinenie a trvá už cca 5 hodín, ale zatiaľ ma bolia len kríže, nič viac.. Tak sa chcem opýtať, či to môže už znamenať aj blížiaci sa pôrod.
    Ospravedlňujem sa že sa pýtam možno otázky, na ktoré by som mala vedieť odpoveď, ale ja som počas celého tehotenstva pracovala, ešte doteraz pár hodín zvyknem a nemala som čas si tieto veci a výrazy naštudovať.
    Ďakujem Vám vopred za odpoveď a pomoc, pekný zvyšok dňa.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, podľa opisu máte krčok úplne skrátený, hrdlo je takmer sootrebované a otvorená ste pre tesný prst. Maternica je v kľudovom stave. Je to primeraný nález. Po každom vyšetrení sa môže vyskytnúť špinenie, v deň vyšetrenia, ako aj deň po vyšetrení. Môže sa jednať aj o odchod hlienovej zátky. Spomínané bolesti krížov, či podbruška sa už môžu v tomto týždni tehotenstva vyskytovať. Maternica sa pomaly štartuje, jedná sa pravdepodobne o tzv. poslíčkov. Pôrod sa môže rozbehnúť prakticky kedykoľvek, dopredu sa to nedá povedať. Odsledujte si to.

  • Pôjdem skôr rodiť?

    , Autor: Beatris

    Dobrý deň, mám otázku či mám očakávať skorší pôrod som 37tt+2 .. brucho mám už dosť nízko bolia má panvové kosti vagina tiež boli opucha, tiež mi vyšli strie na bruchu strašne, mam dosť časté výtoky a jednu noc som mala veľké bolesti krížov a brucha, brucho mi tvrdlo každých 5/7 minút odvtedy sa cítim hrozné a nič nevladzem ani chodiť pomaly .. zajtra navštívime nemocnicu Zvolen agel

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste v týždni tehotenstva, kedy sa pôrod môže rozbehnúť prakticky kedykoľvek. Spomínané pobolievanie krížov a podbruška je normálne, maternica sa "štartuje" a kostrč sa ešte viac odtláča dozadu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Vo všeobecnosti platí, že pri pravidelnej kontrakčnej činnosti, krvácaní, odtoku plodovej vody, absencii pohybov plodu, či nejasnostiach je vždy lepšie navštíviť pôrodnicu.

  • Stacionárny bicykel

    , Autor: mazuľka

    Dobrý deň pán doktor,

    som v 18tt a chcela by som sa spýtať, či je používanie stacionárneho bicykla pre tehotnú bezpečné a odporúčané. Len v rámci ľahkej kardio aktivity (proti bolesti krížov, rozhýbanie nôh atď). Žiadne veľké výkony :) Môže to ublížiť dieťatku?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti a tehotenstvo prebieha bez komplikácií, nevidim dôvod, aby ste nemohli používať stacionárny bicykel v rozumnej miere.

  • Bolesti krížov

    , Autor: Dušana_1

    Dobrý deň, som v 26tt a začali ma pobolievať kríže.
    Pred tehotenstvom som dlho cvicila, lebo mam skoliozu, bezne som mavala 51-52 kg, teraz uz necvicim a pribrala som na 57kg.
    Je to normalne ze uz teraz ma bolia krize ? Zacali v 25tt. Je to sposobene aj tym ze konecne mi aj vidno brucho a som v podstate chuda/utla ?
    Bolesti nie su zatial neznesitelne, ale citim to.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bolesti krížov môžu byť spôsobené aj odtláčaním kostrče. Príčin bolestí však môže byť viacero. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • lieky

    , Autor: Lucija

    Dobry den pan doktor. Som 34+4tt, mam neznesitelne bolesti krizov vystrelujuce do nohy.mam platnicku vysunutu.mozem sa dat brufen?aspon na noc aby som sa po 4dnoch vyspala a troska sa mi ulavilo.
    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij
    Dobrý deň, Brufen je kontraindikovaný v treťom trimestri tehotenstva. Jednorázové podanie by problém nemalo spôsobiť, je ale vhodnejšie pouvažovať o inom druhu analgetík. Pri pretrvávaní ťažkostí odporúčam realizovať neurologické vyšetrenie.

    Chodím aj na neurologiu- mam stanoivenu diagnozu, radikular v kizovej s tazkou poruchou statokinetiky, ale nic mi nedaju, nakolko moj gynekolog vsetko zakazal, 2trim som dostalka 5 inekcii Almiralu nakolko videl ze uz vazne nemozem, ale ono to stale pretrvava ta neskutocne silna bolest.Raz na pohotovosti mi dali infuzku Perfalgan ale nezabralo. ...

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vyskúšal by som ešte infúziu s Buscopanom alebo Mesocainom. Nepoznám všetky možnosti liečby, ktoré sú neurológovia pri Vašej diagnóze schopný aplikovať. Je to skôr otázka na neurológov.