Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • 34tt

    , Autor: Janka2904

    Dobrý deň, už skoro týždeň ležím v nemocnici a bola som prijatá v 33tt s hrdlom na 1cm, dnes pri vyšetrení mi doktor povedal ze mám spotrebovaný krcok maternice a bránku na špičku prsta že sa to zhoršilo, mám prísny kludový rezim, znamená to že by som mohla porodiť aj predčasne, alebo sa stáva ze mozem donosít babo do 40tt?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak dochádza k progresii nálezu na pôrodných cestách, riziko predčasného pôrodu je reálne. Čisto teoreticky, s týmto nálezom viete vydržať ešte pár týždňov, objektívne sa Vám však neviem bližšie vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná, ktorí majú k dispozícii všetky výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie vedia zhodnotiť Váš stav.

Podobné otázky

  • orgazmus

    , Autor: kikus

    Dobrý deň,som v 34tt a chcem sa spytat ci moze orgazmus(bez sexu ,inou formou)vyvolat porod?alebo ine komplikacie?
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, orgazmus nemá negatívny vplyv na plod v maternici, ani nevyvolá pôrod. Nemusíte sa obávať. Ak u Vás tehotenstvo prebieha štandardne, všetky výsledky a nálezy sú v norme a neboli Vám odporúčané žiadne obmedzenia, najmä čo sa týka abstinencie pohlavného styku, nemusíte sa obmedzovať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Kortikoidy

    , Autor: Nikiiiiiiii

    Dobrý večer. Môžu sa použiť kortikoidy na vývin pľúc DEXAMED 2x počas tehotenstva? Najprv v 26tt teraz mi ich dávajú v 34tt. Stretla som sa na oddelení s prípadmi kde si nečítajú poriadne spisy tak niesom úplne spokojna.
    Ďakujem za odpoved :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže a aj sa to v niektorých prípadoch pri istých okolnostiach robí. Ako sa hovorí, po vojne je každý generál. Dopredu sa však predvídať stav na 100% nedá. V 26. týždni bol predpokladám pádny dôvod na podanie kortikoidov na prípravu pľúcnej zrelosti plodu. Podanie kortikoidov v tom čase však už nemá účinok v súčasnosti. Lekári predpokladám postupovali podľa odporúčaných postupov, podanie kortikoidov bolo predpokladám opodstatnené vzhľadom k nálezu a okolnostiam. Je však pravda, že ak sa dieťa, ktorému bola podaná kortikoidná príprava pľúcnej zrelosti, narodí v termíne, môže (nie musí) to mať vplyv na neskorší vývoj. Ak je však situácia, stav a nález taký, že vzhľadom k okolnostiam je prínos podania kortikoidov vyšší, ako riziká, podávanie kortikoidov je opodstatnené. Nepoznám však žiadne bližšie výsledky vyšetrení, nálezy, ani okolnosti, či všetky potrebné informácie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať lekárov zdravotníckeho zariadenia kde ste hospitalizovaná, ktorí majú k dispozícii potrebné informácie a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • Skrátený krčok

    , Autor: Nikiiiiiiii

    Dobrý večer.. chcela by som sa spýtať. Som 34tt krčok mám 1,5cm polotuhý bránka na prst tesne v celom rosahu klenby mierne. Kortikoidy už mi boli podané v skoršom týždni keďže krčok sa mi skracuje pomaly od 26tt.. som hospitalizovaná podávajú mi infúzie s magneziom plus progestanelle 200-0-200.. Bábätko ma váhu cca 2500g myslíte že mám šancu potiahnuť aspoň do 37-38 týždňa? Žiadne ťažkosti nemám ani posličkov nič… poprípade ak by došlo k predčasnému porodu prežilo by to babatko? Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste už v týždni tehotenstva, kedy je už novorodenec životaschopný. Záleží však od viacerých faktorov a okolností, ktoré majú vplyv na popôrodnú adaptáciu novorodenca. Váha 2.5 kg je tiež adekvátna. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná.

  • Macmiror v 34tt

    , Autor: Apolenkka

    Dobry den, bol mi predpisany macmiror 2x1
    Vcera vecer som si dala 1.gulocku, rano pri moceni to samozrejme tieklo von a okrem zlteho som tam nasla aj zo 2-3 hrudky akokeby sfarbene dohneda, moze to byt ta hrudka zafarbena z obalu macmiroru ci nieco ine?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, žltohnedý hustý výtok so zvyškami nerozpustenej vaginálnej globule je často prítomný. Podľa mňa s nemusíte obávať. Ak máte v pošve hustý fluór, pre ktorý máte predpísanú liečbu, skúste si jednorázovo realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si aplikovať liečbu Macmirorom. Vaginálnu globulku si môžete skúsiť vložiť o niečo hlbšie do pošvy. To by mohlo obmedziť vytekanie zltohnedého obsahu. Odsledujte si to.

  • Pokles bruska

    , Autor: Asti

    Dobry den, som 34tt, druhorodicka po sekcii. Doteraz som mala pocit ze nosim dost vysoko, aj sa mi tazko dychalo, ale vcera mi nasi aj moj muz povedali, ze mi trochu pokleslo brusko a ja som zacala mat trosku obavy, predsalen ma babatko este cas. Je pravda, ze posledne dni citim vacsi tlak na mechur a akoby mi dolu uz nieco zavadzalo, nasadalo na panvovu kost, neviem to lepsie popisat. Na poradni pred 3t som mala cs 0, dlzka krcku 3cm, brusko mi tvrdne velmi malo a nemam ani poslickov. Vadi ten pokles niecomu v tomto tyzdni? Resp znamena to uz bliziaci sa porod alebo skratka sa telo len zacina pripravovat? Vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mierny pokles bruška je v tomto týždni tehotenstva normálny. Nehovorí o tom, že sa otvárate. Hlavička len zostúpila nižšie do malej panvy. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.