Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,509 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • 34tt

    , Autor: Janka2904

    Dobrý deň, už skoro týždeň ležím v nemocnici a bola som prijatá v 33tt s hrdlom na 1cm, dnes pri vyšetrení mi doktor povedal ze mám spotrebovaný krcok maternice a bránku na špičku prsta že sa to zhoršilo, mám prísny kludový rezim, znamená to že by som mohla porodiť aj predčasne, alebo sa stáva ze mozem donosít babo do 40tt?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak dochádza k progresii nálezu na pôrodných cestách, riziko predčasného pôrodu je reálne. Čisto teoreticky, s týmto nálezom viete vydržať ešte pár týždňov, objektívne sa Vám však neviem bližšie vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná, ktorí majú k dispozícii všetky výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie vedia zhodnotiť Váš stav.

Podobné otázky

  • Progestanelle a dojčenie

    , Autor: Kimimela

    Dobrý deň pán doktor,
    môj gynekológ mi predpísal vaginálne progestanelle 200mg 1x obdeň do 34tt ( som v 29tt a mám vraj 0,5cm funneling), ale nevedel sa vyjadriť k tomu, či ich môžem brať počas dojčenia staršieho syna (2r.,dojčí sa už len 1-2x denne) Na internete som sa dočítala len že sa má predpisovať s opatrnosťou dojčiacim matkám a na zahraničných fórach zas, že sa do mlieka uvoľňuje len malé množstvo a nemalo by mať vplyv na dojčenie - ale chcem si byť istá tým, že mu neublížim keď ho neodstavím.
    Ďakujem krásne za odpoveď a želám pekný zvyšok víkendu !

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pol centimetrový funneling u viacrodičky v 29. týždni tehotenstva nie je dôvodom na užívanie Progestanelle. Navyše, užívanie obdeň nemá veľký zmysel. Progesterón precháda v malom množstve do materského mlieka, ale nie je dostatok informácii o riziku pre dieťa. Osobne si myslím, že dieťaťu neublížite. Progesterón môže znížiť tvorbu mlieka, čo, ale zvlášť pri dojčení staršieho dieťaťa, nemusí predstavovať žiaden problém. Navyše, ak užívate progesterón v tehotenstve, tvorba mlieka v tehotenstve poklesne bez ohľadu na užívanie lieku.

  • Špinenie v 34tt po palpačnom vyšetrení krčka

    , Autor: Lienka_09

    Dobrý deň, prosím vas je normálne že trošku špinim po vyšetrení krčku v 34tt? Pan doktor ma vyšetroval rukou. A doma som zistila ze mam troška výtok s primesou hnedého špinenia. Vyšetruje ma takto už od 20tt ale doteraz som nemala takéto špinenie až teraz. Nie je to nic strašne, iba ozaj biely vytok s primesou hnedej. Len ci sa mam znepokojovať a ísť na pohotovosť alebo je to normálne? Pohyby cítim. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, slabé zašpinenie po vaginálnom vyšetrení sa môže vyskytovať v deň vyšetrenia, ako aj deň po vyšetrení. Ak sa nejedná o krvácanie, či silné špinenie, odsledujte si to. Samozrejme, pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Koncert v 33/34tt

    , Autor: Martina Š

    Dobry den, pan doktor, prepacte za zvlastnu otazku, ale je mozne sa zucastnit hudobneho koncertu vo velkej hale v 33/34tt? Je to kapela Coldplay, je to moj velky sen, ale nic neni nad zdravie mojho babatka. Predstavuje to riziko pre babo? Mame miesta na sedenie pri ulicke, na jednom boku dalej od podia, ale tak hluk bude urcite aj ked to nie je metalova hudba. Dakujem za Vas nazor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak nemáte rizikové tehotenstvo, ani žiadne ťažkosti a cítite sa na to, môžete sa zúčastniť koncertu.

  • cestovanie medzi 33/34tt

    , Autor: Martina Š

    Dobry den, prosim je rizikove/ v pohode cestovat v 33/34tt? Ide o dlhsiu cestu z SK do PL, bud vlakom dokopy 10h alebo autom dva dni po 3h (s prestavkami po 1h). V aute si viem uplne dat na lezmo sedacku a vo vlaku by som teda tiez zaujala taku poziciu. Radsej sa do toho nepustat alebo sa to este da? Dakujem velmi za Vas nazor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, cestovanie v tehotenstve je najvhodnejšie autom, kedy si viete urobiť pauzu podľa potreby. Ak nemáte rizikové tehotenstvo, žiadne ťažkosti a cítite sa na to, cestovať môžete aj vlakom.

  • Opuchy

    , Autor: Mišelka26

    Dobrý deň ,pán doktor.
    Mám ukončený 34tt a začali mi opúchať nohy a sem tam po prebudení mám opuchnuté aj prsty na rukách a pociťujem v nich také mravčenie. Nohy mi počas dňa opuchnu,potom keď ležím ,tak mi zase odpuchnú a tak sa to cez deň strieda. Vo štvrtok som bola na poradni , bielkovina v moči nieje , tlak som mala 129/83 a ten si kontrolujem aj doma a vždy je to ok.
    Chcem len vedieť ,či to môže byť niečo vážne a mám sa obávať ,alebo je to v tehotenstve bežné ?
    Ďakujem vopred za Vašu odpoveď a prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusíte sa vôbec obávať. Spomínané opuchy a mravenčenie v prstoch rúk nie je v tomto týždni tehotenstva nič neobvyklé, áno, je to pomerne bežné. Odsledujte si to.