Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Beh, vyšší tep a 1. trimester

    , Autor: Andrejkaa

    Dobrý deň pán doktor,
    mám viacero otázok, ktoré mi môj gynekológ nevedel úplne zodpovedať.

    Idem už do 4-týždňa tehotenstva a už niekoľko rokov pravidelne behávam a silovo cvičím. Dnes som bola behať a uvedomila som si, že pri behu mávam občas tep vysoký aj na 180 úderov za sekundu. Ja som na také tempo zvyknutá. Samozrejme nechcem to už tak prepalovať a znížiť to. Moja otázka je, že ako vysoký tep môže uškodiť embryu? Môže to vyvolať potrať? Alebo poškodiť plod? Aký tep je bezpečný?

    Ďalšia otázka je, že gynekológ mi povedal, že môžem posilňovať svaly brušného lisu. To znamená, že môžem prvý trimester cvičiť normálne brucho ako doteraz? Planky, brušáky a tak?

    Ešte mám otázku na saunovanie. Doteraz som chodievala pomerne často do sauny. Môžem chodiť aj naďalej aspoň na pár minút? Predpokladám, že tam to asi nebude o prehriatí, ale skôr tiež o tom tepe, ktorý stúpne.

    Ešte dodávam, že som mala v minulosti rozsiahlu trombózu v stehne a dávali mi 4 stenty, ktoré mám v panve a mala som aj pľúcnu embóliu a mám vrodenú trombofíliu (PAI homozygot, MTHFR heterozygot). Pichám si teraz Clexane. Môže v budúcnosti väčšie brucho tlačiť na stenty a spôsobiť problémy?

    Môže aktívny životný štýl ovplyvniť tehotenstvo? Ja sa po behu a športe cítim naozaj dobre a zdravá.

    Ďakujem za odpoveď.


    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, myslím si, že vzhľadom k daným diagnózam pre Vás nie je saunovanie vhodné ani mimo tehotenstva, to je ale otázka na angiológa. V 3.-4. týždni tehotenstva je ešte predčasné realizovať pohybové opatrenia, obmedzovanie v cvičení nemusíte realizovať. Samozrejme treba brať ohľad na diagnózy. Do budúcna bude potrebné upraviť a obmedziť aktivitu. Určite pri jednoznačnom potvrdení vitálneho tehotenstva odporúčam realizovať aj angiologické a hematologické vyšetrenie.