Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Železo

    , Autor: DianaLun

    Dobrý deň,

    z krvi mi vyšla nižšia hladina HGB 100 (8.mesiac tehotenstva). Môj doktor mi predpísal Maltofer fol. Avšak akurát pozerám na zloženie lieku tak je tam napr. aj kakao, vanilin ci kakaová aróma, zároveň trpím ekzemom a toto su pre mňa veľké alergény, co by ste odporucili? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zakúpiť si môžete aj voľnopredajný preparát Globifer Forte, či iné voľnopredajné železopreparáty, prípadne požiadajte Vášho obvodného gynekológa o predpísanie iného preparátu a vysvetlite mu dôvody.

Podobné otázky

  • Pomalý rast

    , Autor: annaanna

    Dobrý deň. Mám na vás otázku či moja gynekologicka postupuje dobre. Mám predpísaný magnosolv ktorý musím brať 2 krát denne a železo kvôli slabemu krvnému obrazu. Keď som bola pri nej povedala som jej že mi trvdne brucho aj cez tie vysoké dávky magnézia, krčok ani nemerala, povedala že je to ešte dobré, dieťa je malé má len 600 gramov a to som na konci 25 týždňa. Sú tie výsledky v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, to, že užívate magnézium neznamená, že sa Vám nebude maternica zväčšovať, ani že nebudete pociťovať občasné tvrdnutie podbruška. V 25. týždni tehotenstva plod váži cca 600 až 700 gramov, takže je to v poriadku. Pokračujte v predpísanej liečbe. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Zelezo

    , Autor: Maria1009

    Dobry den,pan doktor. Som v 34 tyzdni a uzivam od lekara 3xdenne zelezo Maltofer Fol s kyselinou listovou. Dnes sa mi omylom vecer podarilo vypit namiesto 1 tablety,tablety dve lebo som zabudla,ze som uz pila. Cize za dnesny den som vypila 4 tablety. Nemoze byt z toho nejaky problem? A este sa chcem spytat,ci liek moze sposobovat tmave sfarbenie stolice? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užitie jednej dávky navyše nepredstavuje pre tehotenstvo problém. Nemusíte sa obávať. Áno, vyššie dávky železa (2-3 krát denne) spôsobujú tmavé až čierne sfarbenie stolice, ktorá môže byť tuhšia. Ženy mnohokrát trpia zápchami.

  • antibiotika

    , Autor: Ninus16

    Dobry den, pan doktor,
    rada by som sa opytala, dokedy je vhodne uzivat zelezo v tehotenstve, ci je to nutne aj v 3. trimestri a este by som sa rada opytala, ci je vaginalny krem Dalacin v 2 bezpecny v 3. trimestri, doktor mi ho predpisal kvoli premnozenej Lactobacillus species a Gardnerella vaginalis. Dakujem pekne za odpoved :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s rastúcim týždňom tehotenstva zvykne spotreba železa rásť, tým pádom jeho hladina u ženy klesá a preto je potrebné ho dopĺňať formou tabliet. Lactobacillus je normálnou súčasťou vaginálnej fluóry, rovnako tak aj Gardnerella, ktorá ak nerobí ťažkosti, nepreliečuje sa. V tehotenstve sa však zvykne preliecovať aplikáciou Macmiroru. Dalacin krém sa tiež aplikuje lokálne, v prípade potreby a nevyhnutnosti sa môže aplikovať počas 2. aj 3. trimestra. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého sa nebojte pýtať v prípade nejasností.

  • Zvýšenie hladiny hgb

    , Autor: Erra77tttt

    Dobrý deň, pán doktor. Ktorý prípravok mi prosím odporúčate na nízku hladinu železa (HGB 115)v 35tt? Momentálne užívam Maltofer a je mi z toho zle, mám hnačku a nadmernú flatulenciu. K tomu beriem aj kyselinu listovú. V lekárni mi odporúčali Globifer forte, v druhej Sideral. Ktorý z tých dvoch, prípadne iný mi prosím odporúčate? Môj gynekológ je na dovolenke. Ďakujem pekne za Vašu radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaná hodnota hladiny hemoglobínu v 35. týždni tehotenstva je v poriadku. Postačuje užívať jednu tabletku preparátu železa obdeň. Je na Vás, ktorý so spomínaných preparátov budete užívať. Niektorej žene viac vyhovuje Globifer Forte, kde je inak viazané železo a tento preparát by nemal spôsobovať tráviace ťažkosti v zmysle zápchy, vyskúšať však môžete aj SiderAL Forte.

  • Sono

    , Autor: Alexandra1007

    Dobrý deň pán doktor. Som v 29+1 tt a bol mi diagnostikovaný aj gestacny DM
    Chcela by som sa opýtať na výsledky zo sona boli nasledovné
    BDP 75 mm
    HC 275 mm
    AC 248 mm
    FL 56 mm
    Poloha PPH/I
    Záver 29+0, hmotnosť cca 1373g
    Sú podľa vás výsledky v norme ? Bolo mi predpísané aj železo dnes...A čo znamená tá poloha plodu? Je otočené správne alebo sa ešte otočí?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, parametre sú v norme. Plod je otočený pozdĺžne hlavičkou, teda je otočený “správne”. Poloha plodu sa však ešte môže zmeniť, so stúpajúcim týždňom tehotenstva pravdepodobnosť otočenia plodu v maternici klesá. Ak máte potvrdenú tehotenskú cukrovku na diéte, dodržujte odporúčané opatrenia a pokračujte v užívaní železopreparátu.