Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Váha dieťaťa

    , Autor: maja1611

    Dobrý deň prajem,
    chcela by som sa opýťať v 34 tt bola váha dieťata 2652g po 2 týždňoch v 36 tt doktorka namerala 2777g... nie je to málo za 2 tyzdne? Alebo sú tie merania orientačné? Od zaciatku bolo velkostne o tyžden popredu az do posledneho merania

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, odchýlka pri USG meraní plodu je cca 500g. Nevidím dôvod častého ultrazvukového merania plodu, ak sú parametre a hodnoty v poriadku.

Podobné otázky

  • namerane hodnoty

    , Autor: Zuzana 1993

    dobry den
    zaujimal by ma vas nazor .... chodim do rizikovej poradne pretoze moje dieta stale zaostavalo v raste a amal som aj zle priwtoky bola som hospitalizovana 30 tt dali mi kortikoidy fraxiparin a magnezium nasledne ma pustili domov , mala som aj amniocentezu a vysla negativna malo by byt vsetko ok
    ked som si porovnala hodnoty z minule poradne a z tejto tak som sa cudovala reco su hodnoty niektore mensie ako z minuleho tyzdna
    hodnoty z 24.1.
    bpd- 7,9 cm- 32w1d
    hc-28,7cm- 31w2d
    ac-26,0 cm-30w1d
    fl-6,4cm-32w5d
    vaha dietata 1750 gramov
    prietoky pi- 0,80, ri-0,55

    hpdnoty z 2.2.2022
    bpd- 7,9 cm- 31w6d
    hc-28,5cm- 31w0d
    ac-28,8 cm-32w6d
    fl-6,1cm-31w2d
    vaha dietata 2008 gramov
    prietoky
    pi-0,96 ...ri-0,61

    neviem ci vam budu stacit tieto informacie mna by len zaujimalo preco niektore hodnoty oproti minulemu tyzdnu su mensie? napriklad hodnoty BPD, HC, FL
    moze byt ze to len zle namerali?
    dakujem vopred za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je potrebné povedať, že ak by urobilo USG vyšetrenie šesť lekárov za sebou, nikto by nemal namerané absolútne rovnaké hodnoty a bola by prítomná nejaká odchýlka, aj keď nie veľká, rozdiel meraní niekoľko milimetrov by však bol určite prítomný,
    Je však pravda, že plod by mal za 9 dní o niečo narásť a namerané hodnoty by mali byť o niečo väčšie, takže zjavne je prítomné zaostávanie v raste. Prietoky sú v oboch prípadoch v poriadku. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov a v prípade nejasností sa ich nebojte pýtať.

  • Vaha dietata

    , Autor: Siminka

    Dobry den chcem sa opitat ked mi dr.povedal ze dieta je mensie o 2tyzdne som26tt mam sa bat

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, USG odchýlka dva týždne je ešte v norme. O zaostávanie v raste (IUGR) by sa jednalo pri zaostávaní v raste o štyri a viac týždňov. Nemusíte sa obávať.

  • Hypotrofia - váha plodu

    , Autor: lenkatd

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať, nakoľko ma môj gynekológ na poslednej poradni informoval, že váha dieťaťa sa mu na 34 tt nevidí - 1600 gramov a v tehotenskom preukaze mám zapísané hypotrofia - či sa mám nejako výrazne obávať a stresovať. Pre objasnenie, plod bol od začiatku menší, avšak doteraz ma lekár stále ubezpečoval o tom, že je to v norme aj vzhľadom na mňa (prvorodička, 28 rokov, 158 cm, začiatok tehotenstva s váhou pod 50 kg - aktuálna váha 56,2 kg, pri narodení som sama vážila 3020g/49cm). Stehenná kostička bola od začiatku menšia, v 30 tt sme mali 1200 gramov = čiže bábo/dievčatko priberá (ale evidentne svojim tempom, ktoré už podľa môjho gyn. nie je dostatočné). Lekár mi kázal "poctivo brať lieky" = 1x denne Anopyrin, 2x denne Oxyphillin, 2x denne Magnerot a polyvitamíny keď nechcem ísť ležať do nemocnice + poslal ma na interné vyšetrenie "ak by bolo treba operovať". Nič viac mi o tom nepovedal i keď som argumentovala aj možnou odchýlkou na ultrazvuku a pod. Sama sa cítim v poriadku a stravujem sa normálne. Prosím, čo si o tom myslíte a čo mi odporúčate? Lebo aktuálne som z celej situácie dosť vystresovaná. Termín pôrodu mám od začiatku určený na 6.1.2019 (teda neviem či mi ten tt vôbec sedí). Vopred ďakujem za vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo všeobecnosti najprv vylučujeme všetky možné patológie až potom sa po vylúčení zhodnotí, že plod je konštitučne menší. Nemusíte sa obávať ani stresovať. Dodržujte odporúčania Vášho obvodného gynekológa.
    Anopyrin neodporúčam užívať, keď ste už v 34 týždni tehotenstva, ale poraďte sa so svojím obvodným gynekológom, ktorý Váš stav pozná najlepšie a vie o Vás naviac. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach ho kontaktujte.

  • Prietoky a lieky

    , Autor: lenkatd

    Pozdravujem,
    rada by som sa opýtala na váš odborný názor ohľadom mojej situácie. Pre objasnenie, som prvorodička (28 rokov) a ešte pred 30tt mi môj gynekológ kontroloval prietoky v cievach plodu. Povedal mi, že je to síce v norme (ľavá strana hraničná), ALE s predikciou zhoršenia stavu, preto mi predpísal Anopyrin 1x denne. (do konca tehotenstva, s tým, že 2 týždne pred termínom pôrodu vysadiť). V príbalovom letáku lieku je však výslovný zákaz pre ženy najmä v poslednom trimestri tehotenstva nakoľko liek "vážne ohrozuje plod, matku" + komplikácie pri pôrode. Samozrejme, bála som sa liek užívať a na ďalšiu poradňu som to svojmu gyn. aj povedala - reagoval typom: "mne ak niečo povie môj lekár je to pre mňa sväté." V každom prípade opäť skontroloval prietoky (stav sa nezhoršil), no konštatoval aj cievu v pupočníku mimo ofic. normu, a preto mi k predpísanému Anopyrinu pridal ešte 2x denne Oxyphillin s tým, že sa nemám báť a mám brať tie lieky.. Samozrejme ma zaujímal najmä stav dieťatka, či je to vyslovene nutné, či je dieťa málo vyživované, či váha dieťaťa je pod normu a pod. Povedal, že všetko je v norme (bábo má síce o 150 gramov menej podľa tabuľky - sám lekár však zhodnotil, že na mňa je to úmerné - nakoľko som tehotenstvo začala s váhou pod 50 kg a meriam 158 cm + rovnako v rodine sme poväčšine nízky), ale ide o prevenciu. Chcem sa teda opýtať či je teda táto prevencia ( = vo forme tabletiek 3x denne) v mojom prípade nutná? Nemôžu tieto lieky poškodiť, resp. skomplikovať vývoj bábätka, tehotenstvo, pôrod? Takisto, je normálne, že ma v priebehu každej poradne môj lekár kontroluje ultrazvukom (zatiaľ celkom 5x)? Súčasne by som sa chcela ešte informovať aj na preventívnu liečbu čapíkmi v prípade pozitívneho Streptoccocus agalactiae (výter mi bol robený tiež pred 30tt), lebo som sa dočítala, že preventívne podávanie liekov na streptokoka v tehotenstve nemá zmysel (nakoľko sa môže objaviť aj zmiznúť a pre dieťa v brušku nepredstavuje ohrozenie), a preto sa podávajú antibiotiká až pri pôrode. Zatiaľ žiadne z uvedených liekov neberiem, no neviem ako reagovať na ďalšej poradni, prirodzene sa obávam o bábo a z celej situácie som v strese (doteraz nemal nikto z okruhu mojich známych v tehotenstve podobnú skúsenosť a kamarátkam, ktoré rodia v podobných termínoch ich gyn. prietoky zatiaľ vôbec nekontrolovali). Vopred teda ďakujem za vašu odpoveď, Lenka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Anopyrin je v III. trimestri kontraindikovaný a nemá sa užívať, v prípade nutnosti operačného ukončenia tehotenstva, ale aj pri spontánnom pôrode by bola krvná strata oveľa vyššia a mohlo by dôjsť ku komplikáciám. Ak má pacientka hematológom diagnostikovanú nejakú formu trombofílneho stavu a hematológom je odporúčaná liečba, pacientkám sa aplikuje počas tehotenstva nízkomolekulárny heparín. Ak je obvodným gynekológom diagnostikovaný patologický prietok, pacientka sa odosiela na vyššie pracovisko, kde sa počas hospitalizácie rovnako používa nízkomolekulárny heparín, ako aj magnézium vnútrožilovo. Ak sú prietoky namerané obvodným gynekológom vrámci poradní v poriadku, nie je nutná žiadna liečba ako prevencia. Oxyphyllin je v tehotenstve kontraindikovaný. Čo sa týka liečby Streptococcus agalactiae, dočítala ste sa správne. Ak je čo i len raz v priebehu tehotenstva zistený z výteru, aj keby bol ďalší výter v poriadku, berie sa už výter ako pozitívny a pri príjme na pôrodnú sálu až do pôrodu sa podávajú antibiotiká vnútrožilovo, samozrejme také, ktoré neškodia plodu. Definitívne sa táto baktéria prelieči až po odstavení materského mlieka.

  • Gestacny vek

    , Autor: janakomancova

    Dobry den mala by som byt v 21tt dnes som absolvovala sono.vraj je vsetko ok ale gestacny vek je 21+5 a a pravdepodobna vaha dietata 466g.nieje to vela?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    je to na hornej hranici normy, takže zatiaľ nie je dôvod sa znepokojovať, ak morfologický ultrazvuk v 20 týždni bol v poriadku.