Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • UPT

    , Autor: Laurinka7

    Dobrý deň prajem.
    Chcela by som sa spýtať koľko stojí umelé prerušenia tehotenstva v nemocnici Šaci ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na našej klinike sa v zákonom stanovenej lehote do 12. týždňa tehotenstva (11+6 tt) vykonáva Interrupcia na vlastnú žiadosť vo forme zákroku - vyčistenia dutiny maternice. Cena umelého prerušenia tehotenstva (UPT) sa na našej klinike pohybuje na úrovni 248€, čo zahŕňa vstupné vyšetrenie, krvné odbery, anesteziologické predoperačné vyšetrenie a samotný zákrok. V prípade, že máte krvnú skupinu s negatívnym Rh faktorom, je nutné jednorázové podanie anti-D protilátok vo forme injekcie do svalu. Keďže sa jedná o výkon na vlastnú žiadosť a všetky služby si hradíte sama, aj túto injekciu si musíte zaplatiť sama. Jej cena sa pohybuje na úrovni cca 50€. Na našej Gynekologickej ambulancii musíte podpísať Žiadosť o umelé prerušenie tehotenstva, ktorá musí byť podpísaná minimálne 48 hodín pre samotným zákrokom. Rovnako tak musíte mať za súčasnej situácie vyšetrenie na COVID-19, ktoré sa tak isto realizuje u nás. Štandardne sa u nás robí aj gynekologické vyšetrenie a ultrazvuk, ak nemáte lekársku správu s nálezom od Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo po UPT

    , Autor: Simkaaa

    Dobrý deň, rada by som vedela kedy je vhodne znovu otehotnieť po umelom prerušení tehotenstva zo zdravotných dôvodov v 17tt? Zároveň by ma zaujímalo, aká je sanca žeby sa nám následne mohlo narodiť zdravé dieťatko, keď naše predchádzajúce malo downov syndróm. Naše prvé dieťa je úplne zdravé, šikovne. Porodila som ho v tridsiatke. Tento rok budem mat 32, viem že riziko sa vekom zvyšuje ale v našej rodinnej anamnéze mojej či manželovej nebola zaznamenaná žiadna genetická porucha. Obaja s manzelom sme zdraví. Nemali sme ani žiadne zdravotne problémy. Na genetike nám bolo povedané že to bola zrejme blba náhoda avšak nepýtala som sa v tom rozpoložení na ďalšie tehotenstvo a ak je pravdepodobnosť žeby sme mohli mat opäť zdravé dieťa bez tehotenských komplikácií ako pri prvok dieťati.
    Za odpoved vopred ďakujem.
    Simona

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj ja si podľa daných okolností myslím, že došlo len k blbej zhode náhod. Niekedy sa to stane, pritom partneri sú úplne zdraví. Šanca na fyziologické tehotenstvo a zdravé dieťa je veľmi vysoká. Určite je však potrebné dopriať maternici niekoľkomesačnú pauzu, aspoň 3 menštruačné cykly a následne sa môžete začať snažiť otehotnieť. Dva mesiace pred plánovaním tehotenstva začnite s užívaním kyseliny listovej v dávke 400ug denne.

  • Zvýšené teombocyty

    , Autor: jaja117

    Dostala som odpoved na zvýšené trombocyty, lieky som nato nebrala nakolko boli zvysene len minimalne. V maji 2022 som mala odbery 369 hodnota (norma 140-420). 2020 april UPT vsetko ok, august 2022 potrat sponatnyy (neviem ci bol spôsobený. Odber mam dohodnuty 12.10 akurat aom 5w + 0d tehotenstva. Letime domkv z dovolenky, myslite ze sa treba obávať alebo to vydrzi do tej stredy? Je nejako moznost ako pomahat zriedeniu krvi ked letime lietadlom ? (Zvýšený prijem tekutín, pohyb?) velmi sa obávame aby sa ten potrat nezopakoval. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa sa nemusíte obávať. Prileťte z dovolenky podľa plánu a absolvujte vyšetrenie podľa objednania. Ak ste mali koagulačné parametre v poriadku, nie ste riziková pacientka a nemali ste žiadne prejavy trombózy, nevidim dôvod na obavy.

  • Zrážanlivost krvi

    , Autor: jaja117

    Dobry den pan doktor, predsa len este jedna otazka. Odmalička som mala pri krvných odberoch zvýšené teombocyty občasne som si davala aspirin jednu tabletku napr pred letom.
    Bola som tehotna isla na UPT rok 2020 vtedy holo tehotenstvo okej. Otehotnela som juni 2022 a spontánny potrat v aprili 2022 som mala odbery kde boli teombocyty v norme. Teraz som 4+5tt tehotenstva je dovod na obavy? Mam si dat aspirin aj teraz preventivne ? Pripadne vydrzi plodik do najbližší odberov v 6tt? Mam velky strach aby sa to nezopakovalo. Dakujem za odpoved :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali hematologický nález, je vhodné o tom informovať obvodného gynekológa alebo priamo navštíviť hematológa, ktorý sa Vám bude vedieť k hematologickému nálezu najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Spontánny potrat a ďalšie tehotenstvo

    , Autor: jaja117

    Dobrý deň pán doktor,
    Dnes 7.8.2022 som po kontrole zistila že som sa po spontánnom potrate úplne vyčistila bez nutnej kyretaze (bola mi však pichnúť injekcia na vyvolania stahov maternice na docistenie). Vývin bol zastavený cca v 5+4tt (prítomný GS a ZV údajne bez plodu - iný lekár videl naznačený embryonálny pól bez AS).
    Som po dobrovoľnej UPT 04/2020 ( vtedy bolo s plodom všetko ok).
    1)Myslite že to s tým ma súvis alebo odporučili by ste ďalšie vyšetrenia pred ďalším tehu?
    2) keďže som nebola čistena kedy odporúčate ďalšie snaženie o bábätko ?
    3) vo vyteroch prítomná vaginoza v chronickej forme (gardnerella vaginalis) a anaerobna kultivácia (atopobium Vag + prevotella bivia) kedy najlepšie po potrate je najlepšie nasadiť ATB?
    Ďakujem za odpoveďou

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte za sebou iba jeden spontánny potrat, nie je ešte dôvod na realizáciu hematologického, endokrinologického, genetického, či imunologického vyšetrenia. Bez ohľadu na to, či je žena po potrate čistená alebo nie, sa odporúča vyčkať aspoň 2 - 3 mesiace, nech sa maternica stiahne, ukľudní a až potom je vhodné sa začať snažiť otehotnieť. Dva mesiace pred snažením sa otehotnieť začnite užívať kyselinu listovú v dávke 400ug denne. Čo sa týka kultivačného vyšetrenia pošvy, je vhodné ho zopakovať po dočistení sa, po skončení krvácania. V prípade pretrvávania infekcie je vhodné preliečenie a až následne snaženie o tehotenstvo. V prípade ťažkostí alebo nejasností sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • Upt

    , Autor: Laurinka7

    Dobrý deň Pán doktor. Môžem sa spýtať po usg vyšetrení kde mam ísť na podpísanie žiadosti a vybavenie zákroku o upt v Šaci ?
    Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, žiadosť, ako aj ostatné náležitosti sa riešia na Gynekologickej ambulancii, Nemocničné centrum II., 3. poschodie.