Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,100 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Co to znamená?

    , Autor: Flori

    Dobrý deň! Chcela by som sa opýtať čo znamená záver z prepúšťacej správy : vonkajší genital bpn, introitus voľný, PV makroskopicky neodteka, nekrvacam, hrdlo 1,5-1 cm sskralne orient. Branka mäkká pre prst, hlavička nalieha, uterus t.č.normotonicky. A pri príjme mam napísané aj ze Praes.occipitis,GBS negat. Plus hodnoty z merania RI:0,51
    FHR:153
    Z:BP
    AFI:18
    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, opísaný je nález na pôrodných cestách, krčok maternice je vzadu, uvedenej dĺžky, ste pre prst otvorená. Hlavička nalieha, maternica je v kľude, bez kontrakčnej činnosti, plodová voda neodteká. Pri príjme je napísané latinsky naliehanie hlavičky a negatívny výsledok na Streptococcus agalactiae (GBS). Uvedené hodnoty merania sú prietoky, konkrétne rezistentný index a počet úderov plodu za minútu, index množstva plodovej vody je v norme. Pri akýchkoľvek nejasnostiach sa nebojte pýtať vyšetrujúcich lekárov. Takto sa Vám neviem bližšie vyjadriť.

Podobné otázky

  • Dutinka v maternici

    , Autor: katarinaa

    Dobrý deň, pred týždňom v utorok som mala krvný odber hcg - hodnota bola 9,14 a na sone nebolo vidieť nič. Pani doktorka si myslela že pôjde o biochemické tehotenstvo, preto ma objednala na kontrolný odber a sono o týždeň. Výsledok včerajšieho odberu bool 104,9. Dnes na sone povedala, že v maternici vidí "dutinku". Čo je to prosím vás tá dutinka? Je to nejaké synonymum pre gestačný vak alebo čo to vlastne je a čo to znamená? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa jedná o extrémne skoré štádium tehotenstva. Dutinka je priestor (budúca dutina maternice, kde bude plod), v ktorom sa bude nachádzať gestačný vačok, v ktorom by sa mal nachádzať zárodok. Ak nemáte žiadne ťažkosti, je potrebné stav odsledovať a skontrolovať. aj dynamiku betaHCG, aj USG nález. Postupujte podľa oporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Krvácanie v tehotenstve

    , Autor: Verča12345

    Dobrý deň, pán doktor,
    som v 20 týždni tehotenstva a v piatok 15.12 som bola na pohotovosti so slabým krvácaním. V prepúšťacej správe mám napísané kolpo: ektropium, ktoré kontaktne slabšie krváca, v bránke vizualizovaná cervikalna žliazka belavej farby. Prosím, čo to znamená? Od vyšetrenia na pohotovosti mám stále špinenie, dnes aj s malou krvnou zrazeninu. Je to v poriadku, alebo je lepšie ísť znova na vyšetrenie?
    Veľmi pekne vám ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ektrópium na krčku maternice je pomerne bežným nálezom u žien po spontánnom pôrode, kedy dôjde k posunu hraníc slizníc povrchu krčka maternice a kanála maternice. Častým prejavom je špinenie, či zakrvácanie po styku, po vaginálnom palpačnom vyšetrení, ako aj pri realizovaní výterov z krčka, napríklad vrámci preventívnej prehliadky. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krčok

    , Autor: Mimka128

    Nepridala sa mi celá správa, tak len doplním. Podľa ich merania, ak.mi to teda dobre zapísali, sa mi krcok skrátil. Infekciu nemám žiadnu, aj tak mi dávali pre istotu v nemocníc macmiror. Ležala som hore panvou. Primár mi pri prepistany povedal iba , že nemám moc behať. Izbová, že mám mať normálny režim, moja sestrička u lekára, že skôr kludovy, v správe mam, že primeraný. Co to znamená? Som PN. Mam teda uen ležať hore panvou co môžem bežne domáce práce vykonávať? Užívam magnezium 3x1, (500) utrogestan vaginálne ráno a večer. Nemám bolesti, ani tvrdnutie . Ďakujem vám vopred. Troska ma tie miery zmietli 3,4cm a 30,38mm je skratenie, aj keď mne doktorka v nemocnici tvrdila,.že to je to iste

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, 3,4 cm a 30,38 mm je prakticky to isté. Najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť ošetrujúci lekári, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti aj bližšie informácie. Ak nemáte nariadený vyslovene prísny kludový režim, netreba sa síce premáhať, ale nemusíte iba ležať. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť k odporúčaniam Vašich ošetrujúcich lekárov. V prípade nejasností sa ich nebojte kontaktovať.

  • Skrátený kŕčok

    , Autor: Lenka1994

    Dobrý deň, som 16tt6den a včera som bola prepustená z nemocnice, kde som bola hospitalizovaná kvôli silným menštruačným bolestiam a bolestiam v krížoch a podľa lekárov skracujúcemu sa kŕčku. V stredu 7.12. mi moja gynekologička namerala kŕčok ultrazvukom 3.5cm a pri prepúšťaní primár 2.5cm palpačne. Kŕčok je tuhý a uzavretý mám nasadenú liečbu 200mg prostenalle ráno a večer plus magnézium a kľudový režim. V prvom tehotenstve som mala rovnaké ťažkosti ale až od 28tt myslíte, že mi hrozí potrat alebo predčasný pôrod s takýmto nálezom? Plus v odporúčaní od primára mám uvedené: emisia čo to znamená?
    Lekári sa vyjadrili, že sa mám hlavne šetriť asi ma nechceli strašiť ale ja by som rada vedieť na čom som, keďže mám doma ešte 14mesačného syna tak sa úplne oddychovať nedá. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu máte nález na krčku primeraný, nemusíte sa obávať. Určite odporúčam neporovnávať tehotenstvá. Emisia v tomto zmysle znamená prepustenie z nemocnice. Dodržujte kľudový režim a pokračujte v nasadenej liečbe podľa odporúčaní lekárov. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Pamelka

    Dobrý deň pan doktor som v 37 tyzdni tehotenstva a ak mi odisla hlienova zatka co to znamená? Prosim vás. Dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusí to znamenať nič. Záleží od nálezu na pôrodných cestách. Hlienová zátka môže odchádzať niekoľko dní, aj týždne. Ak máte ukončený 36. týždeň tehotenstva, aj v prípade, že by sa pôrod rozbehol, nejednalo by sa už o predčasný pôrod. Odsledujte si to. Pri odtoku plodovej vody, nástupe pravidelnej kontrakčnej činnosti, krvácaní, ale aj nejasnostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.