Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,013 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo

    , Autor: Marieta

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ohľadom liekov. Som v 16 týždni tehotenstva a som na rizikovom, doteraz som užívala duphaston a aj utrogestan. Môj gynekológ my však už duphaston nedal ale predpísal mi další utrogestan a povedal, že ho mam brat 2-krát denne do posvy a 2-krát denne peroralne. Nie je to priveľa 4 tabletky denne? Pýtam sa len preto že by som chcela počuť aj iný názor. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardne sa v liečbe užíva ako Duphaston, tak Utrogestan, či už vaginálne, perorálne alebo kombinovane, tak, ako to máte predpísané aj vy. Neužívate maximálnu odporúčanú dávku, nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Mozzarella/syr na pizzy

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň posledne dni ako tehotná obľubujem pizzu samozrejme bez húb a plesnivych syrov dávam si s mozzarellou a syrom a viem že mozzarella je nie vždy pasterizovana ale viem že pizza sa pečie pri vysokých teplotách tak sa chcem spýtať či je to bezpečné ďakujem? Čo sa týka listeriozy.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak syr prejde tepelnou úpravou, nemusíte sa obávať. Negatívny vplyv na tehotenstvo to nebude mať.

  • Prechladnutie

    , Autor: Otilia

    Dobrý deň som tehotná a mám prechladnute obličky krv som mala v norme nie je to nič vážne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, informácie, ani okolnosti, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Nemusí sa jednať o nič vážne, ani to nemusí mať žiadny negatívny vplyv na tehotenstvo. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Kava v tehotenstve

    , Autor: nisa

    Dobrý deň,

    chcela som sa informovať či môže nejako uškodiť bábätku v brušku, ak v prvom trimestri pijem dve kávy na deň (presso so zníženou intenzitou) ale neviem aký je tam obsah kofeínu. Pomáha mi to na nízky tlak a nevoľnosti.

    Veľmi pekne dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pitie kávy v tehotenstve nemá negatívny vplyv na tehotenstvo. Treba však myslieť na to, že káva je močopudná, preto je potrebné dodržiavať dostatočný pitný režim, aspoň 1,5 - 2 litre tekutín.

  • Vycerpanie a tehotenstvo

    , Autor: Lucka22

    Dobrý deň,

    som v 7tt. Už týždeň pociťujem nevoľnosti, extrémne vycerpanie, nechutenstvo, búšenie srdca a únava. Beriem lieky Euthyrox 50mg nakoľko som mala vyššie TSH, anopyrin (od hematologicky) a vkladám Progestenalle. Neviem ísť ani von, nakoľko poriadne nič neprejdem taká vyčerpaná som. Ledva si viem pripraviť jedlo a znova do postele, lebo mi ostane zle a zatočí sa mi hlava.
    Je takýto stav normálny? Viem, že nevoľnosti sú v poriadku, ale trpim aj nechutenstvom a musím sa nútiť jesť a najviac sa bojím tej extrémnej vyčerpanosti.
    Niektoré ženy vedia ako tak fungovať v 1. trimestri, ale ja by som bola úplne stratena keby sa o mna nepostará manžel.
    Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, každá žena prežíva tehotenstvo, najmä prvé týždne, inak. Ak však pociťujete zhoršenie stavu, slabosť, nevoľnosti, pocit na odpadnutie, je vhodné navštíviť minimálne Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle do nemocničného zariadenia na infúznu rehydratačnú liečbu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Tehotenska chrípka

    , Autor: Florencia 5

    A ešte posledná otázka pán doktor mám silnú nádchu a bolesti hrdla používam od začiatku tehotenstva olynth HA na striedačku s Afrinom aj naparujem na ORL mám termín až neskôr takže momentálne fungujem dlhodobo na kvapkách žiaľ bez nich neviem dýchať a dusím sa neviem spávať ani nič morská soľ ani naparovanie mi nepomáha aj keď sa snažím naparovat často efekt to nemá predpokladam že to bude zo závislosti na tých kvapkách. Každopádne sa chcem spýtať užívam aj pastilky do hrdla pre tehotné lebo ma začalo bolieť aj hrdlo. Inak mám len nádchu a chytene hrdlo mám sa obávať o bábätko alebo je chrípka klasika. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotné ženy, ktoré sa nakazia chrípkou, môžu čeliť aj takzvaným kardiopulmonálnym ťažkostiam. Počas tehotenstva sa tehotnej žene každým dňom zväčšuje maternica, následkom čoho sa bránica dostáva do vyšších polôh na úkor pľúc a tak sa žene sťažuje dýchanie. Nekomplikovaný priebeh nachladnutia, či chrípky na tehotenstvo nejaký zásadný vplyv nemá. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach navštívte Vášho obvodného lekára, prípadne plánujte návštevu ORL lekára skôr.