Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • 2. trimester - špinenie

    , Autor: Jack L.J.

    Dobrý deň :)

    som v 16t. tehotenstva. Už týždeň špiním. Nie je to nič strašné, ale doteraz som to nemala. Zhoršuje sa to po prechádzke, po nákupe. Keď ležím je to ok. (Akurát ja nie som ležiaci typ) :D

    Hneď ako sa mi to stalo som išla ku gynekologičke, urobila mi kontrolu, popočúvala srdiečko bábätka, poslala na ultrazvuk, na ekg, a keďže mám Crohnovu chorobu na rektoskopiu. Všetko je tip top. Krv, moč tiež. Ja sa cítim celkom fajn. Mávam dosť nízky tlak a vyšší pulz (cca 80/50, 90), trošku, paradoxne v ľahu a dlhom sede ma bolí v podbrušku. Ale je to len taká akoby predmenštruačná bolesť.

    Ja som vám už inak písala, komunikovali sme mailom kvôli pôrodu v Šaci :) Som v BA. A v stredu cestujem na východ. Ak by mi ten výtok neprešiel, myslíte, že je vhodné prísť na kontrolu do Šace? (trošku váham, či ma lekárka správne vyšetrila).

    Ako by ste postupovali vy a čo mi odporúčate, aby ten výrok prestal?

    Ďakujem Vám,
    Katka LJ

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva súvisí najčastejšie s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, po 16. týždňi už placentou. Ak boli výsledky vyšetrení v poriadku, neobával by som sa. Maternica sa každým dňom zväčšuje, čo môžete pociťovať ako tlaky alebo ťahavé pobolievanie, či občasné pichnutie v pošve. Čo sa týka výtoku, skúste si realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, užívajte vaginálne probiotiká. Odsledujte si to.