Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo a rtg rengen

    , Autor: mirena

    Dobrý pani doktorka chcem sa spýtať v 4tt tehotenstva som bola 2x na rengene zubov a nebola som prikrita ziadnov ochranou zasterou. Lebo som vôbec netušila že som tehotná až potom mi meskala menštruácia a išla som k lekárke a ze som tehotná. Tak podľa toho čo mi povedala som bola v tom 4ttna tom rengene a ešte som bola aj často chorá a užívala antibiotika a lieky. Tak chcem sa spýtať toto všetko aký by malo dopad na plod a tehotenstvo môže to poškodiť plod strašne sa bojím. A moja gynekológicka mi nato nič nepovedala ze akoby bolo všetko ok.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v súčasnosti sa RTG vyšetrenie zubov realizuje aj v tehotenstve. Pri RTG snímke zubov, či panoramatickom snímku nie je rozptyl lúčov taký aby vôbec došlo k ožiareniu plodu. Ak sa snímkovanie robí na rádioviziografický senzor (čo je v dnešnej dobe bežné), je možné dávku žiariča znížiť až o 85%. Čo sa týka užívaných antibiotík, či liekov, záleží od druhu. Nie úplne všetky lieky, či antibiotiká majú až tak výrazný vplyv na tehotenstvo. Je vhodné absolvovať všetky odporúčané vyšetrenia, ako aj USG vyšetrenia. Embryo môže byť úplne v poriadku. Pravdepodobnosť ani mieru možného poškodenia Vám nikto nepovie. Keď boli všetky vyšetrenia v poriadku, nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.