Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,280 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zodac

    , Autor: DianaLun

    Dobrý deň, rada by som sa opýtala na Vás názor. V tehotenstve sa mi zhoršili prejavy ekzému, na základe čoho mi urobili alergologicke testy. Ekzém riešim s kožnou a už je pod kontrolou. Ale alergologicka mi predpísala lieky Zodac, každý deň jednu tabletu. Iné prejavy alergie nemám žiadne. Sú tieto lieky bezpečné a je potrebné podľa vás ich brat aj v prípade ze iné prejavy sa neprejavuju? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Zodac v spomínanej dávke užívať môžete, je to malá dávka. Prejavy nemáte práve kvôli užívaniu antihistaminika. Pri jeho vynechaní by mohlo dôjsť opäť k zhoršeniu ťažkostí.

Podobné otázky

  • Zodac a helicid

    , Autor: Nunka17

    Dobrý deň, prosím vás môžem v tehotenstve, momentálne 5tt užívať súčasne helicid a zodac? Takisto daosin pre histaminovu intoleranciu? Vopred Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Zodac aj Helicid užívať môžete. Čo sa týka užívania Daosinu v tehotenstve, to tiež nie je vylúčené, nakoľko sa liek nevstrebáva z čreva a nedostáva sa do krvného obehu. Počas tehotenstva však dochádza k prirodzenému nárastu hladiny enzýmu DAO v tele a preto dochádza k zmierneniu či úplnému vymiznutiu príznakov histamínovej intolerancie.

  • Atopicky ekzem v tehotenstve

    , Autor: Asti

    Dobry den, aktualne koncim 25tt a mam otazku ohladne mojho ekzemu. Samozrejme sa mi zhorsil v tehotenstve, Aerius som vysadila hned a namiesto neho mam Zodac od alergologa a odobrili mi ho aj na poradni s tym, ze alergie je lepsie mat pod kontrolou. Mam od koznej dr aj nejake slabe kortikoidove masti Locoid a Advantan, ale nenatieram ich na velke plochy, skor len loziskovo. Momentalne som zase o kusok horsia a chcem sa spytat, vadi takato alergia babatku? Nikde som nenasla spolahlivu odpoved, ci to nejak moze ohrozit moje tehotenstvo a uskodit plodu? A zaroven, pred tehotenstvom som sa obcas natrela mastou Protopic, ta zaberala najlepsie ale o jej pouziti v tehotenstve sa tiez da docitat kadeco. Mate skusenost s touto mastou v tehotenstve? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, alergická reakcia je prejavom poruchy imunity u Vás, na samotný plod zásadný vplyv nemá. Čo sa týka dermatológom predpisovaných prípravkov, nepoznám všetky. Spomínaný Protopic lokálne užívate môžete, ak Vám nepomáhajú predpísané maste.

  • Lieky v tehotenstve

    , Autor: MarikaG

    Dobrý deň p. doktor, v nedeľu 23.2. sme mali nechránený pohlavný styk v čase ovulácie, čiže môžem byť tehotná. Začala mi ale alergia, ktorú mávam každý rok v jarnom období a veľmi silnú, bez liekov to nejde.Chcem sa spýtať, čo je lepšia voľba, dávať si antihistaminiká v tabletkovej forme, mám predpísaný Rupafín (účinná látka je rupatadín) alebo si striekať do nosa lokálny kortikoid Avamys (účinná látka flutikazónfuroát a patrí do skupiny liekov nazývaných glukokortikoidy). Pri prvom tehotenstve som brala Avamys, ten mi úplne stačil aj bez tabletiek lenže to som bola v druhom trimestri, teraz som na začiatku (hypoteticky). Žijeme v zahraničí a tu to nemám s kým konzultovať. Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na antihistaminiká v tehotenstve je rôzny názor. V príbalovom letáku Rupafinu je napísané, že je vhodnejšie preventívne sa mu v tehotenstve vyhnúť, ale nepoznám žiadnu štúdiu, ktorá by dokázala vplyv na plod. Rovnako tak čo sa týka Avamysu, počas tehotenstva sa má liek používať len vtedy, ak prínos pre matku prevažuje nad možnými rizikami pre plod alebo dieťa. Niektorí lekári radšej predpisujú Dithiaden alebo Zodac, čo sa týka sprejov do nosa, tak Nasonex. Toto je skôr otázka na alergológa.
    Ak nemáte potvrdené tehotenstvo, lieky zatiaľ užívať môžete.

  • Tehotenske testy sfarbenie

    , Autor: nikusa85

    Dobry den, chcela by som vediet, ze ak sa robi tehotensky test ci je bezne, ze ciarky ktore potvrdzuju graviditu nemaju rovnaku farbu. Tj. jedna je silnejsia - kontrolna a druha svetlejsie - test.
    A este ci sa moze uzivat Zodac aj pocas tehotenstva. Dakujem a prajem pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    v takýchto prípadoch sa odporúča zopakovať tehotenský test s odstupom pár dní. Zodac ako všetky iné lieky sa v tehotnestve odporúča len ak benefit z užívania je väčší ako riziko pre plod. Teda ak ste silná alergička tak ho užívajte.