Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,685 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • info

    , Autor: micula

    No práve že cyklus mám 26 dňový 29.3 som dostala MS A 2.4 mi skončil MS kedy sa môžme snažiť O tehotenstvo .ktorí deň by bol vhodnejší Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pri snažení sa otehotnieť je najvhodnejšie mať nechránený pohlavný styk aspoň 2 - 3 týždne počas celého cyklu. Začať môžete po skončení menštruácie.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo a styk po potrate

    , Autor: jaja117

    Dobry den, 7.8. Som bola na kontrole po spontánnom potrate bez kyretaze - uz som bola vycestena a po 3 dnoch uz uplne bez krvácania.
    Chcem sa informovat kedy mozem zacat cvicit vo fitku (gynekolog mi povedal ze mozem hned alw nejako sa mi to nezda :/) a kedy mozeme mat normalne styl (samozrejme zatial s prezervatívom …
    O babatko sa mozeme snazit uz po prvej menstruacii?
    Posledna otazka je ze bol mi predpísaný doxyhexal 200mg na vaginozu, mozem ho uz po potrate zacat uzivat? Dakujem :))

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak už nekrvácate a nemáte žiadne ťažkosti, pohlavný styk mať môžete. Odporúčam chránený pohlavný styk. Najlepšie je počkať aspoň 2 - 3 mesiace od potratu, aby sa maternica stiahla a dostala do "menštruačného režimu" a tak sa opäť snažiť otehotnieť. Užívať môžete začať kyselinu listovú v dávke 400ug denne. Ak nepociťujete dyskomfort v pošve, vhodnejšie by bolo realizovať kontrolný výter z pošvy. Nepoznám však výsledky vyšetrení, na základe ktorých Vám bol Doxyhexal predpísaný, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Spirabel 5mg v tehotenstve

    , Autor: EVAVE

    Dobrý deň, dnes mi lekár ORL predpísal Spirabel 5mg, som v 22.tyzdni. Mám opakované bolesti pri prehltaní, lekár mi konecne po vyšetrení stanovil diagnózu a predpísal mi tieto antihistaminika. Doma ma však nemilo prekvapil pribalovy letak, kde sa píše, že sa neodporúča užívať tento liek v tehotenstve. Viete mi prosím k tomu poskytnúť stanovisko? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, keďže sa štúdie zamerané na testovania liekov nerealizujú na tehotných ženách, väčšina firiem sa chráni a uvádza do príbalových letákov informáciu, že ako preventívne opatrenie je vhodnejšie vyhnúť sa užívaniu počas tehotenstva. Neznamená to však, že liek má negatívny vplyv na tehotenstvo. Najzraniteľnejší je plod v I. trimestri, teda do nejakého 12. týždňa tehotenstva. Ak prínos prevažuje nad rizikom, pokračujte v užívaní.

  • vysoké dávky progesterónu

    , Autor: Danielitka966

    Dobrý deň.
    Som v tt 35+2. Skrátil sa mi krčok na 15mm, v dôsledku čoho mi bol predpísaný Progestanelle 200 mg -vaginálne 2-0-2. Po prečítaní príbalového letáčika sa mi táto dávka zdá strašne vysoká. Je tam tiež viackrát napísané, že 200mg sa nesmie prekročiť, kdežto ja ju mám 4x vyššiu, než je odporúčaná. Okrajová info - počas tehu som veľa nepribrala, pôvodne som mávala 50 kg, teraz mám 62; nemá sa mi to veľmi kde stratiť. Je takéto predávkovanie bezpečné? Nemôže sa niečo stať mne alebo bábätku?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, po ukončenom 35. týždni tehotenstva sa už progesterón neužíva, nemá to zmysel. Ste už v 36. týždni tehotenstva. Dĺžka krčka 1,5 cm je prakticky v norme, záleží tiež od konzistencie, otvorenia, naliehanie na klenby, ... Po ukončenom 36. týždni tehotenstva sa hláste v zdravotníckom zariadení, kde plánujete rodiť.

  • Ureaplazmy

    , Autor: Jane_123456

    Dobry den pan doktor, chcela by som sa spytat na Vas nazor. Momentalne som v 22. tyzdni tehotenstva a boli mi zistene uz davnesjie ureaplazmy. Gynkekolog mi teraz predpisal lieky Lekoklar (klaritromycin), ktore mam brat kazdych 12 hodin, 7 dni.
    Podla informacii na internete, ako aj zahranicnych odbornych strankach sa neodporuca toto ATB v tehotenstve pokial benefit neprevysuje riziko. Osobne si myslim, ze nemam problemy, ktore by suviseli s ureami (niekedy mam len minimalny zltkasty vytok).
    myslite si, ze je vhodne aj napriek tomu tieto atb uzivat? Velakrat som citala, ze sa odporuca preliecenie az po porode.
    Dakujem za Vasu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ureaplazma nemusí spôsobovať žiadne ťažkosti, ale infekcia počas tehotenstva môže zapríčiniť nízku pôrodnú hmotnosť pripadne zápal pľúc u novorodenca. Potrat ani predčasný pôrod veľmi nespôsobuje. Nepoznám žiadne presné výsledky, ani bližšie okolnosti, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Testy v 16tt

    , Autor: sara-113

    Dobrý deň pán doktor,

    som v 17tt a dnes mi robili tripple test a pap test. Keď som odnášala skúmavky do laboratória, všimla som si,že na priloženom hárku s mojimi údajmi je chybne uvedená moja hmotnosť (mám o 800g viac). Neriešila som to a odovzdala. Teraz mi to vŕta v hlave. Prosím Vás,rada by som sa (pre istotu) informovala,či má uvedená chybná hmotnosť vplyv na výsledok krvných testov. Veľmi pekne ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, aj keby bola odchýlka päť kíl, zásadný vplyv na výsledok to nemá. 800g je zanedbateľná odchýlka. Nemusíte sa obávať.