Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,307 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nízko položená placenta, môžeme mať chlapca

    , Autor: Daniela& Eliška

    Dobrý deň, mám rovno dve otázky. 1.: Dr. mi zistila nízko položenú placentu ale neprekrýva krčok, je od krčka 12mm na zadnej strane maternice, tvrdí, že sa ešte môže vytiahnuť vyššie. Zaujíma ma ak sa nevytiahne vyššie a ostane tam iba tých 12mm medzi krčkom a placentou bude možné rodiť spontánne ? Dá sa nejako ovplyvniť aby sa vytiahla vyššie? Občas hopsam na fitlopte s 10 mesačnou dcérkou nemôže ovplyvniť aj to hopsanie, že sa placenta bude skôr rásť dole ?
    2.: Akým vyšetrením sa dá zistiť či vieme s manželom splodiť syna, či vôbec viem vynosiť mužské pohlavie a či vôbec niekedy budeme mať aj chlapca?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od týždňa tehotenstva, v ktorom ste. Ak je placenta na zadnej stene maternice, nemusí sa vytiahnuť. Ak však nedosahuje k okraju vnútornej bránky, nejedná sa o vcestnú placentu, ale iba o nízko uloženú placentu a rodiť sa môže aj spontánne. Vy to ovplyvniť neviete, rovnako na to nemá vplyv pohúpavanie na fit lopte. To, či niekedy budete mať syna, Vám neodpovie nikto. Existujú však genetické vyšetrenia, ktoré môžu odhaliť "problém" v spermiách, alebo problém v žene, ktorá má akési protilátky proti jednému pohlaviu, takže nevie buď splodiť alebo donosiť plod jedného pohlavia. To je však otázka na genetika.