Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,250 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Myom

    , Autor: ba2705

    Dobry den. Pred mesiacom som bola na odstraneni polypu na maternici. Vysledky z histologie este nemam, ale gynekolog mi nasiel v maternici myom velkosti 1,5cm.planujem tehotenstvo a potrebujem poradit, ci je to rozumne, ked sa objavil myom? Navyse moze sa myom zvacsovat a zmensovat aj vplyvom prechladnutia? Pretoze ked mi je chladno, zvyknem citit opuch v podbrusku a zatial som si to nijako nevedela vysvetlit.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, 1,5 cm myóm ťažkosti nezvykne robiť a nie je ani hmatateľný. Tehotenstvom sa myóm môže zväčšiť Management ďalšieho postupu závisí od jeho lokalizácie, či sa nachádza na povrchu maternice, v stene maternice alebo v dutine maternice. Prechladnutie vplyv na myóm nemá. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Pichanie na pravej strane, nafukovanie

    , Autor: Simkaaa

    Dobrý deň prajem.
    Som v 14tt. Často má trápi pichanie prevažne na pravej strane podbruška.. okrem toho má trápi aj nafukovanie, teda ja to tomu pripisujem, pretože som už týždeň nemala normálnu stolicu a prevažne v noci sa mi stáva zvláštna vec, neviem či je to stravou ktorú počas dňa konzumujem ale vyduva sa mi v podbrušku akoby mala loptička, je to príjemné ale neboli to, len je trochu napnuté. Lekar mi povedal že tvrdnutie brucha nemôžem mat tak skoro. Tiež to tomu nepripisujem. Odber mocu a krvi bol v poriadku.
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste už týždeň nemali stolicu, jedná sa o zápchu, ktorú je potrebné riešiť. Nafukovanie, ako aj ďalšie príznaky tráviacich ťažkostí môžu súvisieť práve s tým. Skúsil by som laktulózu (Duphalac), prípadne realizáciu klystíru. Čo sa týka viditeľnej "loptičky" v podbrušku, môže sa jednať napríklad aj o myóm na maternici. Samozrejme, príčin ťažkostí môže byť viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa. Pri negatívnom gynekologickom vyšetrení bude vhodné doplniť aj chirurgické vyšetrenie.

  • Myomy Duphaston tehotenstvo

    , Autor: Dor

    Dobrý deň, Som v 16 týždni tehotenstva, na maternici mám 5 myomov, ktoré sú umiestnené v stene a zasahujú aj do maternice. Lekár mi predpísal Duphaston kvôli myomov. Ma tento liek efekt na myomy počas tehotenstva a má zmysel ho brať od 16 TT. ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Duphaston obsahuje derivát progesterónu, na myómy nemá vplyv. Predpisuje sa štandardne na udržanie tehotenstva. Poškodiť Vám však nepoškodí. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Pálenie v bruchu a tlaky

    , Autor: Domciky

    Dobrý deň. Chcela by som sa s Vami poradiť.
    Som v 14tt. Začala som mať pálenie v brušku. Je to občasné nie časté. Tak isto ako aj každodenné tlaky celého brucha pocit ako keby som mala balvan pred sebou najmä večer a pri tom som ešte v nízkom týždni. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, maternica sa každým dňom zväčšuje. Príčin vašich ťažkostí môže byť viacero, napríklad prítomnosť myómu. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení a USG nálezov, neviem sa Vám bližšie vyjadriť. Odsledujte si to. pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krvacanie

    , Autor: Katehill

    Dobrý deň, potrebujem poradiť, som 36 r. Prvorodicka, otehotnela som spontánne od začiatku mam problém so špinenie, bol mi nasadený duphaston a ascorutin ten som brala do 12 tt a bolo vš. Ok. Po vysadení som na týždeň mala pokoj a potom som začala krvácať bez bolesti následne som len spinila v 15tt sa mi to zopakovalo zase v noci u lekára bolo všetko ok , placenta, bez hematomu žiaden problém. Mam ale 3 myomy do 1.5mm . Dr. mi zase nasadil duphaston a ascorutin..2×1 a 3×2 začala som včera ale dnes v noci sa to opakovalo a až doteraz, falošná menštruácia tiež nemôže byt..nevychádza.. v 12 tt mi nasli aj toxoplazmu , momentálne čakám na výsledky u infektologa ( ja si myslím, ze už dávno prekonana) pre istotu beriem rovamyacine. Prosím Vás poraďte mi co mam robiť, lebo podla mňa to nie je normálne.. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, špinenie, či krvácanie do 16. týždňa je najčastejšie spôsobené tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Máte nasadené všetky potrebné lieky. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Myóm maternice a amniocentéza

    , Autor: MajaD

    Dobrý deň,

    chcem sa Vás opýtať, či je vhodné podstúpiť amniocentézu v prípade diagnostikovania myómu maternice počas vyšetrenia ultrazvuku v I. trimestri. Myóm bol nájdený v 12 tt+3 počas skríningu a jeho veľkosť je 44 mm x 35 mm x 43 mm, objem 34,7 cm3, uloženie je intramurálne, v kontakte s endometriom (Figo typ 3), lokalizácia: predná stena telo maternice vľavo, cievne zásobenie centrálne aj cirkulárne, dĺžka hrdla je 28 mm.
    Pri absolvovaní amniocentézy /riziko DS 1:64/ je väčšia pravdepodobnosť spontánneho potratu alebo poškodenia plodových obalov v prípade výskytu myómu maternice? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, všeobecne medzi riziká amniocentézy patrí aj riziko potratu, či poškodenia plodových obalov, hoci je malé. Ak je myóm uložený tak, že môže tvoriť prekážku, je nutná zvýšená opatrnosť.