Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bradavice

    , Autor: DianaLun

    Dobrý deň, chcem sa opýtať ci je vypaľovanie bradavic na rukách tekutým dusíkom v tehotenstve (1.trimester) povolené, resp. či to predstavuje vôbec nejaké riziko. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nepredstavuje to žiadne riziko. Na tehotenstvo to nemá žiadny vplyv.

Podobné otázky

  • Vaginalne bradavice v tehotenstve

    , Autor: Lienka_09

    Dobrý deň, som tehotná, práve začínam 8 mesiac. Zistila som že mám vaginálne bradavice. Je to nebezpečné pri pôrode a pre bábätko? Ako to riešiť? (Mám to na vnútornej strane pyskov a sú to také 3 bodky, vyzerá to ako zrazená krv, ako od holenia).

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je nutné gynekologické vyšetrenie. Takto sa Vám bez videnia nálezu neviem vyjadriť. Genitálne bradavice sú za istých okolnosti dôvodom viesť pôrod cisárskym rezom. Do pôrodu máte ešte nejaký ten čas. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.

  • Odstránenie bradavice v tehotenstve

    , Autor: Erra77tttt

    Dobrý deň prajem, pán doktor. Chcela by som sa Vás opýtať, či môže Kollodium forte ublížiť plodu, keď mám bradavicu na palci a som v 25 tt. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jedná o nie príliš veľkú bradavicu, je možné Kolodium forte použiť v odporúčanej dĺžke liečby (10 - 14 dní) aj v tehotenstve.
    Ak nedôjde behom tejto doby k odstráneniu bradavice, je ich viac, prípadne sa objaví znovu, odporúčam navštíviť kožného lekára.
    Opakované dlhodobé používanie a ošetrovanie viacerých miest nie je vhodné pre možnosť vstrebávania zložiek.

  • Bradavice v tehotenstve

    , Autor: emmaf

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či je bezpečné počas tehotenstva odstrániť bradavicu pri konečníku a pošve. Zároveň aký môžu mať vplyv na vývoj plodu a pôrod. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od nálezu, ako aj od ostatných okolností, týždňa tehotenstva, ... Ak sa jedná o kondylómy, ktoré sú súčasťou pôrodného kanálu, môžu predstavovať potencionálne riziko pre plod pri pôrode. Príčinou je HPV infekcia. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení určí ďalší postup.

  • 12tt - najdene genitalne bradavice

    , Autor: odbornik6

    Dobry den, p. MUDr. Reismullerova, chcem Vas velmi pekne poprosit o Vas odborny nazor a radu. Mam 28r a momentalne 12tyzd. planovanej tehotnosti.
    Cca pred 2tyzd. som si pri beznej hygiene nahmatala pri posvovom vchode kozny vyrastok, velmi znepokojena som hned o par dni (11tt) na to upozornila svojho gynekologa pocas poradne. Bez akehokolvek blizsieho vysetrenia, volnym okom zhodnotil, ze sa jedna o spicaty kondylom sposobeny HPV virusom. Zostala som v strasnom soku, ani ja ani manzel sme promiskuitnym zivotom nezili, sme spolu 6r, predtym sme obaja mali iba 1 sexual. partnera.
    Ked lekar videl moj takmer kolapsovy stav, ubezpecoval ma, ze nic "strasne" to nie je, je to nizkorizikovy typ, budeme to sledovat, ci sa to nerozsiruje, nerastie a viem mi to odstranit "zoskrabat" nejakou lyzicou, nic ine sa zevraj teraz robit neda. Dalsiu poradnu mam az o 3tyzdne a vnutorne sa dennodenne velmi trapim, psychicky zozieram, vycitam - ako, kde, kedy sa mi taketo nieco stalo a preco sa mi to objavilo prave pocas tehotenstva :-( najvacsie obavy mam o dietatko, aby ho to neohrozilo, neublizilo a moja psychika mu urcite tiez nepomaha :-( gynekolog mi povedal, ze dovod, preco sa teraz bradavice objavili je pravdepodobne znizena imunita pocas tehu.
    Rada by som poznala nazor aj ineho odbornika, aby som sa vyhla nejakemu zanedbaniu mojho zdravotneho stavu. Co by ste mi prosim odporucili? Naozaj je jedina moznost iba odstranenie v lokalnej anasteze? Ako moze virus ohrozit dietatko a mna samotnu?
    Dakujem Vam vopred velmi pekne za pomoc a nazor.
    Adriana

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    nemusíte sa obávať, naozaj je časté práve v tehotenstve obnovenie respektíve objavenie sa príznakov HPV infekcie. Je možné, že ste sa nakazili v minulosti a teraz v dôsledku zníženej imunity sa objavili výrastky. Nie je možná teraz terapia antivirotikami , a dá sa odstrániť len lokálnym ošetrením.

  • Ultrazvuk

    , Autor: rohlenka

    Dobrý deň. Pravdepodobne som v 6.-7.tt, u lekára som ešte nebola, no onedlho ma čaká ultrazvuk brušných orgánov a obličiek (pre staršie ťažkosti) a kontrola na hematologickej ambulancii. A tak ma teraz trápi, či tento ultrazvuk nemôže nejako embryu ublížiť (?) a teda či to mám radšej zrušiť, a tiež či na hematologii spomínať tehotenstvo, ak v ruke ešte tehotenskú knižku nedržím (lieky žiadne neberiem, len ma kontrolujú pre zvýšené určité parametre). A na záver - môže sa Duofilm na bradavice (lokálny) v tomto období používať, alebo radšej počkať? Srdečná vďaka za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    Duofilm lokálne sa môže používať aj vo včasných fázach gravidity. Ku každému lekárovi,ku ktorému pôjdete musíte oznámiť, že ste tehotná. Tehotenstvo má vplyv na celý organizmus, preto je to pre lekára veľmi dôležitá informácia. Ultrazvuk plodu neublíži, no aj lekár, ktorý sono bude robiť by mal vedieť, že ste tehotná, aby robil ultrazvuk šetrne.