Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pomoc

    , Autor: Matea

    Dobrý večer pán doktor potrebujem radu . 15.7.2020 som podľa usg bola v 15w0d,termin pôrodu mám 11.1.2021 poslednu menstruaciu si nepamätám chcela by som vedieť kedy som asi otehotnela a áko sa to ráta ak som otehotnela v určitý deň (napr.22.4.2020) tak vtedy sa udialo uhniezdenie?? A pohlavný styk som mala niekoľko dní pred tým?? Potrebujem radu pretože s bývalom manželom som sa rozisla mám druheho priateľa bývalí manžel náhle odišiel 5.4.2020 a s novým priateľom som začala bývať 13.4.2020 nechcela by som aby bábätko bolo este bývalého.dakujem krasne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste boli 15.7. v 15+0 tg, vychádza posledná menstruacia na 1.4., oplodnenie na cca 15.4. a termín pôrodu vychádza na 6.1.2021. Ak máte termín pôrodu vypočítaný na 11.1.2021, posledná menštruácia vychádza na 6.4. a k oplodneniu došlo niekedy okolo 20.4. Ak ste mali oplodňujúci pohlavný styk 22.4., tak to aj približne vychádza.

Podobné otázky

  • tehotenska nadcha

    , Autor: katka246

    Dobry den, koncim 36tt, uz cca 2 tyzdne mam tehotensku nadchu ktora sa uz dostala do stadia ze mi opuchne nos a ciastocne aj hrdlo tak ze sa mi naozaj velmi tazko dycha ...skusala som inhalovat, naparovat, preplachovat, kanvickovat, nepomaha nic, uz ani nasivin mi nepomoze na viac ako 2-3h...gynekologicka mi odporucila poziadat alergologa o Nasonex, ktory vraj v takychto pripadoch vie pomoct. Medzitym mi pisala obvodna ze na zaklade vyterov mi predpisuje Uniflox (predpokladam ze mi teda nasla streptokoka, lebo mi nenapisala nic k tomu). Mozu sa tieto dve veci, Uniflox a Nasonex kombinovat? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, obidva preparáty sa v prípade potreby môžu užívať. Význam, či prínos ich súbežného užívania je však skôr otázka pre špecialistu ORL, či alergológa. Ak by ste však užívali oba preparáty súčasne, určite je potrebné ich aplikovať s odstupom.

  • Krčok a pôrod

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa opytat, som momentálne 36tt a moj krčok je 10mm, mám nasadené magnezium tablety 4xdenne a progesteron vaginálne capiky ráno a vecer, s tým že gro dňa je preležať nakoľko mi už hlavička tlači na krčok, termín mám 19.5. Chcem sa opýtať či mi lieky a kľúčový režim vedia napomôcť udržať bábätko aspoň tak aby bolo úplne vyvyinute aspoň tie dva týždne ešte aby to nebolo považované za predčasný pôrod. A tiež ak by to krčok nevydržal a praskla by mi už voda či by sa už vedel adaptovať na život vonku bez komplikácií. Zatail som sa neotvárala.
    A druha otázka je že doktor mi pri meraní bábätka povedal že ma menšie teda štíhlejšie bruško ale že to je voči ostatným pomerom v norme, že je dlhší a chudší tak sa chcem opýtať či to viem aj nejak ovplyvniť stravou aby priberal aj na brušku alebo to je v poriadku, váhu ma 2,20kg, dakujem za odpovede a rady.
    A tretia otázka ešte keď mám takto skrátený krčok čo vlastne hlavičku už drží len na vlasku doslova, môžem aj naďalej vykonávať masáž hrádze alebo to radšej nechať tak aby to neprivolalo pôrod. Prajem ešte pekny zvyšok dňa :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, od ukončeného 36. týždňa tehotenstvs (36+0 tg) sa už nejedná o predčasný pôrod. Magnézium po ukončenom 36. týždni tehotenstva postupne vysadzujte. Progesterón bude tiež pomaly vhodné vysadiť. Po ukončenom 36. týždni tehotenstva už nemá zmysel užívať ani magnézium (iba ak by ste mali kŕče v lýtkach, tak jednu tabletku večer podľa potreby pokojne môžete), ani progesterón. Ak ste už 35+ týždni tehotenstva, dieťa už má vyvinuté všetko, malo by sa v pohode udýchať aj samé. Váha 2200g tiež nie je žiadna tragédia. S masážou hrádze môžete pokračovať. Ak by ste sa však rozhodli používať Aniball, s jeho používaním začnite až po ukončenom 36. týždni tehotenstva. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúci lekárov.

  • Úzska panva

    , Autor: kikus

    Dobrý deň, dnes som mala poraďňu v nemocnici kde budem rodiť. Lekar mi povedal ze mam úzsku panvu a mala by som skusit anibal balónik aby som nemala vela šitia . Anibal som odmietala lebo s tim niesom stotožnená . Teraz na to velmi zneistilo , bola som na porod nastavena ved zvladneme to aj bez anibala a podobnych pomocok.Je to velky problem ak mam úzsku panvu? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, úzka panva a úzky pošvový vstup sú dve rozdielne veci. Aniball je pomôcka pre tehotné po ukončenom 36. týždni tehotenstva na cvičenie hrádze a celkovo pošvového vstupu pred spontánnym pôrodom na zníženie pravdepodobnosti potreby realizácie nástrihu hrádze pri pôrode. Nie je to však povinnosť cvičiť s Aniballom. U niektorých žien je dokonca cvičenie s Aniballom neodporúčané. Určite to zvládnete aj bez Aniballu. Ja ho pacientkam tiež odporúčam, ale ak nie ste na to psychicky nastavená, na silu s ním necvičte.

  • hemoroidy

    , Autor: Mimi1809

    Dobry den prajem, pan doktor, potrebujem sa s vami poradit, co robit v pripade velmi bolestiveho vonkajsieho hemoroidu, ktory ma trapi uz treti den. Som momentalne uz 39tt+2 a nalez velmi boli pri akomkolvek pohybe, dotyku. Neviem si predstavit, ze budem s takouto bolestou o chvilu este aj rodit a riesit pocas kontrakcii aj silnu bolest hemoroidu. :( Da sa vobec v poriadku odrodit prirodzene aj v takomto pripade? Ako si mam pomoct, prosim? Mam si nasadit Detralex? Zatial uzivam Factu gel a gel z dubovej kory, no mam pocit, ze sa mi to stale len zhorsuje a vobec sa to nezlepsuje. :( Dakujem krasne za akukolvek radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od rozsahu a veľkosti nálezu. Detralex si nasadiť môžete, štandardne sa užíva dávka 2 tabletky denne. Vhodnejšie je však aplikovať preparáty priamo lokálne. Najlepšia je kombinácia rektálny čapík+ masť. Preparátov je na trhu viacero, napríklad Faktu, Mastu, či Procto-Glyvenol. Každý z týchto preparátov sa vyrába aj vo forme maste aj vo forme čapíkov. Je však potrebné povedať, že aj napriek začatej liečbe sa výsledky dostavia do 12 - 14 dní, takže s najväčšou pravdepodobnosťou sa to dá do poriadku až počas šestonedelia. Odsledujte si to.

  • Užívanie vitamínov v tehotenstve

    , Autor: Zuzka2502

    Dobrý deň prajem. Som tehotná v 24tom týždni a chcem sa opýtať ak chcem užívať k tehotenským vitamínom aj Omega 3 mastné kyseliny, ktoré nie sú súčasťou tehotenských vitamínov, v akej dávke smiem ako tehotná užiť tie Omega 3 ? Sú vhodné napríklad od zn. Walmark Rybi olej ? Alebo viete mi poradiť nejaké iné vhodné, ktoré smiem užívať? Ďakujem vopred

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak užívate pravidelne tehotenské vitamíny, nevidím dôvod na užívanie ďalších preparátov. Čo sa týka voľnopredajných preparátov a doplnkov výživy, s tým Vám budú vedieť pomôcť najlepšie v lekárni.