Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,059 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Pomoc

    , Autor: Matea

    Dobrý večer pán doktor potrebujem radu . 15.7.2020 som podľa usg bola v 15w0d,termin pôrodu mám 11.1.2021 poslednu menstruaciu si nepamätám chcela by som vedieť kedy som asi otehotnela a áko sa to ráta ak som otehotnela v určitý deň (napr.22.4.2020) tak vtedy sa udialo uhniezdenie?? A pohlavný styk som mala niekoľko dní pred tým?? Potrebujem radu pretože s bývalom manželom som sa rozisla mám druheho priateľa bývalí manžel náhle odišiel 5.4.2020 a s novým priateľom som začala bývať 13.4.2020 nechcela by som aby bábätko bolo este bývalého.dakujem krasne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste boli 15.7. v 15+0 tg, vychádza posledná menstruacia na 1.4., oplodnenie na cca 15.4. a termín pôrodu vychádza na 6.1.2021. Ak máte termín pôrodu vypočítaný na 11.1.2021, posledná menštruácia vychádza na 6.4. a k oplodneniu došlo niekedy okolo 20.4. Ak ste mali oplodňujúci pohlavný styk 22.4., tak to aj približne vychádza.

Podobné otázky

  • Sex po odtecenia zátky

    , Autor: NatalAnet

    Dobrý deň, som v 39tt a odtiekla mi už aj hlienova zátka, môžeme mať s mužom stále sex? Pomôcť si tak k vyvolanie pôrodu ak vyvrcholí do mňa? Ďakujem Bernátova

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, hlienová zátka môže odchádzať aj niekoľko dní. Nie je to kontraindikácia k absencii pohlavného styku. Ejakulát obsahuje prostaglandíny, hormóny, ktoré aj my používame pri snahe o dozretie pôrodných ciest, či vyvolanie pôrodu. Preto je nechránený pohlavný styk v tomto týždni tehotenstva aj žiadúci.

  • Trpnutie

    , Autor: NatalAnet

    Dobrý deň, som v 38tt tehotenstva, často som mal nepokojné nohy, pomáhalo mi magnézium. Avšak už ho užívať nemôžem pridruzilo sa mi strpnutie vonkajších strán stehien.. Od kolena asi 10cm na šírku 5cm..cim to môže byť, celý deň, je to nepríjemné. Masírujem si to alpou ale ani to nepomáha..ako,si pomôcť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pri kŕčoch v lýtkach, či v nohách užiť magnézium podľa potreby môžete. Je to indikované. Občasné užitie magnézia pri kŕčoch nebude mať v zásade negatívny vplyv na plod, netreba to však preháňať. Ak nebudete užívať 3,4, či 6 tabliet magnézia denne, ale jednu, občas, podľa potreby, na plod to nebude mať vplyv. Odsledujte si to.

  • Oligohydramnion

    , Autor: andariaj_

    Dobrý večer, pán doktor. Momentálne som v 28+4tt a dnes na rizikovej poradni mi Pán dr. zistil, že mám trošku menej plodovej vody akoby malo byť ale kontrolu mi naplánoval až o ďalšie 2 týždne. V 21tt bol morfologický ultrazvuk úplne v poriadku, obličky aj močový mechúr dieťatka boli v poriadku a aj množstvo plodovej vody. V pondelok na poradni u obvodnej dr. tiež bolo normálne množstvo plodovej vody. Je možne, že sa za pár dní voda 'pominie'? Aký to môže mať dôvod? A aký vplyv môže mať oligohydramnion na bábätko?

    Ďakujem za vašu odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, hodnotenie množstva plodovej vody je trošku subjektívne, aj keď sa dá pomerať pomocou AFI indexu. Takto bez videnia nálezu sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť, ale ak bola kontrola naplánovaná o 2 týždne, nie je to asi až tak zlé. Príčin zníženého množstva plodovej vody môže byť viacero. Ak je vaginálny nález, ako aj všetky výsledky vyšetrení v poriadku a nebol potvrdený ventilový odtok plodovej vody, hraničný oligohydramnion nemá na plod žiadny vplyv. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Stres v tehotenstve

    , Autor: zizzi

    Dobrý deň pán doktor,
    Som tehotná v 24.tt a už skoro dva týždne mám stres, strach, úzkosť, žiaľ lebo sa bojím o staršieho skoro 3r syna, lebo nám nerozpráva a čaká nás diagnostika v psychologickom centre. Okolie má straší, že ešte ublížil nenarodenému bábätku tým ako stresujem. Chcem sa spýtať, čo sa môže dieťaťu stať? Je ťažké nestresovat a neobávate sa keď ide o vlastné dieťa. Ďakujem vopred

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v prvom rade je potrebné sa, čo najviac sa to dá, ukľudniť. Aj keď rozumiem okolnostiam, stresovaním nikomu a ničomu nepomôžete. Ak boli výsledky vyšetrení aktuálneho tehotenstva v poriadku, nemusíte sa obávať. Aj keď sa hovorí, že keď je v strese matka, tak je v strese aj plod, nie je to úplne také jednoznačné a absolútne. Ako som už spomínal, mne sa to síce ľahko hovorí, ale skúste nepodliehať panike a žiaľu. To, že dieťa v troch rokoch mlčí znamená možný oneskorený vývoj reči a je naozaj potrebné vyhľadať odbornú pomoc - logopéda, foniatra, či psychológa. Mlčanie môže byť naozaj prejavom poruchy sluchu, zraku, intelektu, rečových orgánov, dokonca autizmu či nerovnomerného vývoja osobnosti. Treba však na druhú stranu povedať, že je možné, že sa žiadna z týchto diagnóz nepotvrdí a dieťa sa rozrozpráva postupne samé. Nebol by to prvý takýto prípad. Absolvujte plánované vyšetrenia podľa odporúčaní.

  • Rtg zubov po ovulácii

    , Autor: Petra_Danáčová_0921113659

    Dobrý deň, v sobotu som mala ovuláciu a nechránený styk. V utorok som bola odoslaná na rtg zubov. Bojím sa, že by v prípade tehotenstva mohol rtg spôsobiť poškodenie plodu. Rtg bol nový, bolo povedané ze s minimálnym žiarenim. Nedostala som ani ochranné pomôcky, čo mi až doma napadlo. Reálne asi ešte tehotná za tri dni nie som, ale aj tak mam strach. Aký je váš názor? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, panoramatická snímka zubov sa môže realizovať aj počas tehotenstva. Nemusíte sa obávať, aj v prípade, že by ste boli tehotná, je riziko poškodenia zárodku minimálne.