Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Umelé oplodnenie

    , Autor: Anett16

    Problémy zo štítnou žľazou som mala už aj pred umelým oplodnením a tu trombofíliu mám vrodenú brucho mi rastie nejako do bokoch. Asi preto som 9 rokov nemohla a nemôžem prirodzené otehotnieť. Tak som podstúpila to umelé oplodnenie.A čo sa stalo s tým druhým embryom keď mám tam len to jedno? Počula som že pre moje choroby sa môže stáť čokoľvek. A že brucho mi moze rásť preto tak lebo že bábätko je zle uložené.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa neujali obidve embryá, znamená to, že jedno embryo po vklade odumrelo. K rastu brucha sa neviem vyjadriť. Plod môže byť uložený v maternici priečne a preto máte taký tvar brucha. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

Podobné otázky

  • Vajecnikova rezerva

    , Autor: Rybka137

    Dobry den,
    mam 32 rokov a v novembri sme absolvovali s manzelom umele oplodnenie, bohuzial neuspesne. V CAR sme mali niekolko sedeni, kde mi kontrolovali vajecnikovu rezervu pocet folikulov bol vzdy 38 (gynekologicka mi vzdy hovorila, ze moja zasoba je praveze skvela vela zien v mojom veku tolko folikulov prirodzene bez liekov nemaju).

    Nasledne v 11/23 som zacala s hormonalnou stimulaciou. Pri prvej kontrole som na folikulometrii mala len 20 vhodnych folikulov, po dvoch dnoch bola dalsia kontrola a mala som ich 14 a o dalsie dva dni bol odber vajickoch kedy mi odobrali len 9 (neviem ake priemery) ale oplodnilo sa len 5. Nakoniec len 2 embrya prezili, ktore sa dlho vyvijali a na zmrazenie by boli velmi slabe.

    Manzel ma sice 1% morfologiu ale metodou ICSI mali vybrat TOP spermie, vychadza mi z toho teda, ze za pomaly vyvoj mozu moje nekvalitne vajicka (v CAR mi nevedeli povedat co je za tym). Vzdy som bola po zdravotnej stranke v poriadku, ani chora nebyvam, nemam ziadne alergie, pripadne gynekologicke problemy.

    Moja otazka je, myslite si, ze pokles folikulov mohol byt sposobeny nespravnou davkou injekcii ako bolo potrebne ? Brala som vzdy rano Bemfolu 225 IU, Ganirelix 0,25 mg a den pred odberom Gonasi

    PS: uz dlhodobo sa s manzelom snazime o babatko, preto uz niekolko rokov uzivam vitaminy, C,D,Zn, B9 a komplex vitaminov YARILO – nadvahu nemam. Pocas stimulacii som nemala ziadne problemy, dodrziavala som pitny rezim a konzumovala som vacsie mnostvo bielkovin tak ako mi bolo doporucene CARom

    Vopred velmi pekne dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, rezerva vajíčok sa hodnotí nie na základe USG, kde môže mať žena zjavne dostatočný počet folikulov, ale mnohé nemusia obsahovať vajíčko. Potrebné je realizovať odber krvi na AMH (Antimülleriánsky hormón), ktorého výsledok vie objektívnejšie zhodnotiť stav ovariálnej rezervy. K užívanými liekom, ani k samotným protokolom sa Vám neviem vyjadriť. Existuje viacero protokolov stimulácie, ako aj nasadenia rôznych kombinácií liekov. O najvhodnejšom postupe rozhodujú lekári centra asistovanej reprodukcie, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti a informácie, ako Vaše, tak aj manželove, a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť. Postupujte podľa lekárov centra asistovanej reprodukcie a v prípade nejasností sa ich nebojte pýtať.

  • Otehotnenie

    , Autor: Naty202

    Dobry den, s partnerom sa pokusame o babätko vyše roka no neuspešne. Gynekolok mi na kontrole povedal ze som v poriadku len mam nepravidelny cyklus preto mi doktor naordinoval prasky INOFOLIC premium. Brala som ich priblizne rok. Cyklus sa upravil no otehotniet sa nedari. Chcela by som sa spytat ake su podmienky na umele oplodnenie alebo nejaku liečbu na oplodnenie ženy. Dakujem za pochopenie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu, že máte nechránený pohlavný styk 2 - 3 krát týždenne a aj napriek tomu sa Vám nedarí otehotnieť vyše roka, je vhodné navštíviť niektoré z centier asistovanej reprodukcie, kde vylúčia všetky možné príčiny sterility, ako u Vás, tak aj u partnera a určia ďalší postup. Možností a podmienok pre umelé oplodnenie je viacero, určite Vám všetko bude vysvetlené.

  • Umele oplodnenie

    , Autor: 10iva

    Dobry den, pan doktor, 16.2 sme podstupuli umele oplodnenie, tehotenstvo sa potvrdilo, avsak od zaciatku mavam spinenie,niekolkokrat aj krvacanie,v podstate dodrziavam kludovy rezim a uzivam Dicynone 500 1x denne. Co viac by som mohla urobit alebo aky je vas nazor, dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užívať môžete skúsiť aj Ascorutin 3x1 tabletku. Špinenie, či krvácanie si odsledujte. Pri silnom krvácaní vyhľadajte gynekologickú pohotovosť, pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • umele oplodnenie

    , Autor: mirinkaanjelik

    Dobry den chcela by som sa opytat ked som bola 9.3 umele oplodnena a menzes som mala 15.2. tak ako sa vypocita den porodu, dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj bol prvý deň poslednej menštruácie 15.2.2021, termín pôrodu vychádza na 22.11.2021. Ak k bol realizovaný vklad 3 dňového embrya, termín pôrodu vychádza na 27.11.2021, ak 5 dňového embrya, tak termín vychádza na 25.11.2021.

  • Umelé oplodnenie

    , Autor: Anett16

    Dobrý deň. Ako som už písala aké mám zdravotné problémy chcem sa opýtať dnes som bola na ultrazvuk som v 7. Mesiaci a lekár mi vravel že bábätko má slabé prietoky čo to znamená ???

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najvhodnejšie je sa pýtať priamo vyšetrujúceho lekára. Môže sa jednať o hraničné prietoky krvi v pupočníku. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ani výsledky vyšetrení, takto sa Vám objektívne bližšie vyjadriť neviem.