Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Acranius

    , Autor: 7lucia77

    Dobrý deň.. bolo mi 2x za sebou potvrdený acranius v 17 tt, na genetickom vyšetrení sme mali vsetko v poriadku, viete mi povedať dôvod opakovania tejto vývojovej chyby ? Všetci doktori sa vyjadrovali že 2 x sa to nemôže stať.. Ako je to možné? Žiadny problém som nemala počas tehotenstva.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je naozaj veľmi raritné, aby sa táto vrodená vývojová chyba opakovala za sebou dvakrát. Osobne som sa s tým ešte nestretol. Ak je genetika v poriadku, zameral by som sa na vonkajšie vplyvy, čo sú rôzne faktory, ktoré môžu vývojové chyby spôsobovať, či zvyšovať pravdepodobnosť ich vzniku. Označujeme ich ako teratogény - patria sem rôzne chemické látky, škodlivé žiarenie alebo rôzne vírusy. Vznik podobnej vývojovej chyby môže súvisieť napríklad i s malou virózou, prekonanou v počiatočných fázach tehotenstva. Mnohokrát tento faktor zostane neznámy a príčinu sa nepodarí zistiť.
    Dostatočný príjem kyseliny listovej pôsobí protektívne proti vzniku rázštepových chýb neurálnej trubice. Dopredu sa nedá presne stanoviť riziko opakovania tejto chyby, ale ak sú vylúčené všetky škodlivé teratogénne vplyvy, je veľmi malé.

Podobné otázky

  • Poloha bábätka v 25tt

    , Autor: 7lucia77

    Dobrý deň, dnes som bola na ultrazvuk 3D/4D bábätko malo hlavičku ako je pravá strana mojej panvy a skrivalo si ju ručičkou, všetko je v poriadku, len sa bojím ohľadom toho že od začiatku tehotenstva som absolvovala asi 5 UTZ a na každom má stále hlavičku schovatu úplne na boku aj keď som sa pretočila na ľavú stranu alebo ma podložili vankúšom stále ju tam mala.. je to prosím v poriadku? Pred tým tehotenstvo mi vyvolávali pôrod v 18 tt kvôli vývojovej vade (acranius) a tiež sa bábätko držalo v tejto istej polohe.. ohľadom toho je to v poriadku len mam strach prečo sa tam stále drží.. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak boli výsledky všetkých vyšetrení v poriadku, nevidím dôvod sa znepokojovať. Chápem, že po predchádzajúcej zlej skúsenosti máte obavy. Niekedy je plod v maternici vidieť lepšie, takže je možné urobiť aj 4D snímku tváre, je vidieť aj pohlavie plodu, no v niektorých prípadoch sa dieťa po celý čas schováva. Plod v maternici si často cmúľa prst. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Problémy v tehotenstve

    , Autor: 7lucia77

    Dobrý deň.. momentálne som v 16 tt a doktorke sa na sone nezdalo niečo s hlavičkou akoby sa schovavala az pri lonovej kosti taka zvlastna bola ..poslala ma na morfologicke vyšetrenie buduci tyzden idem raz som už potratila (acranius) myslite ze by sa to mohlo zopakovat ? Podobny problem ? Na genetickom vysetreni sme mali vsetko v poriadku , len teraz zase ten strach..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vylúčiť ani potvrdiť sa to nedá. Je veľmi malá pravdepodobnosť, že by sa zopakoval rovnaký problém. Ide o vývojovú chybu, ktorá nebýva dedičná a ktorá často vzniká na základe nepriaznivého vonkajšieho zásahu. Krvné testy (kombinovaný skríning v 1. trimestri) môžu byť úplne v poriadku a patológiu tohto druhu nezachytia. Ak ste však absolvovali genetické vyšetrenia u genetika a všetky výsledky boli v poriadku, malo by to byť v poriadku. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je potrebné, ako Vám bolo aj odporúčané, realizovať morfologické USG vyšetrenie. Postupujte podľa odporúčaní.

  • Stres v tehotenstve

    , Autor: 7lucia77

    Dobrý večer, chcela by som sa spýtať, či môže mať nejaký vplyv stres na bábätko. Som v 5tt a neustále pociťujem pocit rozčúlenia, stresu, strachu. Vo februári mi v 18 tt vyvolávali pôrod dôvodom bol acranius. Asi pociťujem strach zo všetkého. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, stres plodu veľmi neprospieva .alw nemusíte sa obávať. Skúste sa menej stesovsť, nemajte obavy. Je veľmi malá pravdepodobnosť, že by sa stav zopakoval.

  • Ovulacia

    , Autor: 7lucia77

    Dobry deň, vo februári som potratila v 18 tt dôvodom bol acranius. Otehotnieť sa mi podarilo hneď na prvý krát...
    Teraz sa už 2 mesiac pokúšame o babetko minulý mesiac som si robila aj ovulacne testy a stále boli rovnaké. Asi Kazde 3 dni od skoncenia menstruacie sme sme sa pokusali a tehotniet sa mi nepodarilo..Menstruaciu mám trošku rozhadzanu ale to iba par dni hore dole.. v priemere mám 31 dňový cyklus 7 dni mávam menstruaciu. Už od 8 DC si robím ovulacne testy a stále nič.. mohli by ste mi prosim poradiť ako by som mala postupovať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, odporúčam užívať kyselinu listovú a praktizovať nechránený pohlavný styk 3-4 krát týždenne. Nesnažte sa len v čase očakávanej ovulácie, ale počas celého cyklu.