Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,382 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Uzkost

    , Autor: Adel1

    Dobry den pan doktor,

    V prvom rade dakujem za zodpovedanie otazky..
    Prosim Vas,moze nadmernu uzkost a strach vyvolat napr dlhodobe dojcenie( uz cca 4ty rok)? Predpokladam,ze k tym stavom priklada aj nedostatok spanku..
    Uzivanie Sedatif PC a magnezia je povolene pri dojceni,to viem.
    Otazka skor smeruje k tomu,vraj sa da u gynekologa dat vysetrit hladina hormonov resp.hormonalny profil a ak ano,co presne a za akym ucelom sa ma ziadat vysetrit a ako sa to potom popripade lieci?
    Vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, úzkosť aj strach, ako aj iné stavy sú založené na hormonálnej nerovnováhe. Počas dojčenia sa nadmerne tvoria hormóny, ktoré sa bežne v takom množstve netvoria a zároveň sa mení aj ich pomer. Hormonálny profil vyšetrovaný gynekológom zahŕňa hormóny tvorené v hypotalame, hypofýzy, vaječníkoch a nadobličkách. Najčastejšie sa realizuje pri potrebe zistenia príčin problémov s nepravidelnosťami menštruačného cyklu, pri neúspešnej snahe o otehotnenie, či je žena v prechode alebo nie, ... Kojenie v dĺžke 4 roky je v dnešnej dobe veľmi raritné, dlhodobo môže mať vplyv aj na psychiku. Podľa môjho názoru by bolo vhodné postupne odstavovanie od materského mlieka, ktoré už nemá takú výživovú hodnotu, podľa stavu prípadne zastaviť laktáciu pomocou liekov. Takto je však veľmi tažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý určí ďalší postup.

Podobné otázky

  • Uzkost, dodatok k otazke

    , Autor: Adel1

    Dobry den pan doktor,

    Velmi pekne dakujem za taku rychlu odpoved.Zabudla som dodat, ze to dlhodobe kojenie suvisi viacmenej s druhym babatkom uz,ktore nema este ani rok,az priblizne o 2,5mesiaca.
    Podla Vasho nazoru by aj tak bolo uz najlepsie prestat, kedze skoro 4roky je uz dlha doba na kojenie?
    Dakujem este raz.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, aj napriek okolnostiam bude vhodné pri pretrvávaní ťažkostí porozmýšľať o konzultácii s psychológom, prípadne s psychiatrom. Nemusí sa za každých okolností pristúpiť k zástave laktácie. Takto Vám však viac neviem bližšie objektívne poradiť.

  • Uzkost a nespavost

    , Autor: BibianaBibi

    Dobry den, som v 30. Tt. Trpim nespavostou uz asi 3 mesiace. Navstivila som aj svojho psychiatra, ktory mi predpisal zolpinox a oxazepram podla potreby. Skusala som len ten zolpinox na odporucenie mojho gynekologa ale velmi nepomohol a nechcem ho uzivat dlhodobo. Za posledne tri dni som spala asi 2 hod. Myslite, ze by som este mohla skusit caj z Valeriany? Prosim o radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Valeriána lekárska by sa počas tehotenstva užívať nemala. Skúste radšej Persen tabletky alebo Neurol tabletky. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • čaj v tehotenstve

    , Autor: Domini

    Dobrý deň pani doktorka,

    chcela by som sa spýtať na Váš názor, či je možné v tehotenstve (som 27tt) piť čaj z valeriány lekárskej, alebo z ľubovníka bodkovaného - pri pocitoch úzkosti a nervozity. Niekde sa dočítam, že áno, niekde sa dočítam, že nie.
    Antidepresíva chápem, že sa neodporúčajú, ale naozaj si tehotné ženy nevedia nijak pomôcť ani prírodnou formou??? sú čaje také škodlivé pre bábätko?

    (magne B6 forte beriem, to nepomáha)

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    nemyslím si, že nejaký lekár vám čaj jednoznačne doporučí, skôr si myslím, že nie
    ak potrebujete nejaké preparáty na upokojenie, skôr siahnite po nejakých homeopatikách
    s pozdravom

  • Hodnoty prietokov a uzkosť

    , Autor: Dani

    Dobrý den, pani doktorka ,
    veľmi dobre ste mi už poradili a preto sa na Vás obraciam s otázkami.
    Trpím uzkostno-depresívnou poruchou, som v 32 tt. ,počas tehotenstva neberiem žiadne lieky. Pre úzkostné stavy počas tehotenstva navštevujem psychologičku. Napriek tomu som úzkostná, panická a moje strachy a obavy sa striedajú s dobrým stavom. v súčasnosti som v 32 tt a od 22 tt pociťujem v čase úzkosti tvrdnutie bruška, nie však niekoľko minútové ale celodenné, vplyv na krčok to nemá, ale veľmi sa bojim či to nemôže mať následky na dieťa obľadom zásobovania kyslíka a výživy prostredníctvom placenty. Lekár, ktorého navštevujem tvrdí, že dieťa sa má dobre a prípad. nedostatok kyslíka hrozí počas sťahov maternice v čase pôrodu a nie teraz. Svoj stav preživam ťažko aj ked je to naročné snažím sa. Užívam 2xdenne Magne B6. Dá sa stav kyslíka a výživy zhodnotiť na meraní prietokov? Rovnako Vás chcem poprosiť o zhodnotenie hodnôt prietokov a usg: Meranie som absolvovala v 30+2 tt.
    BPD - 7,61, HC - 27,99, AC - 26,76, FL - 5,75, HL - 5.29, cereb - 3,71, Va - 7,24, Vp - 7,39. RI - 0,76, PI - 1,25, S/D - 4,12, HR - 137 bpm, normohydramion, 4 dutiny placenta fundus zadna stena 3 cievy. Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď, dufam, že bude pozitívna.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    vaše hodnoty z ultrazvuku a hodnoty prietokov sú absolútne v poriadku, preto naozaj vaše obavy o dieťatko sú spôsobené len stavom úzkosti bez reálneho podkladu. Dieťatko sa podľa týchto hodnôt má naozaj dobre, rastie primerane a je správne zásobované kyslíkom, čo sa odrazilo na jeho primeranom raste. Kľudne si tehotenstvo užívajte lebo nie je toho času žiadny dôvod na obavy. MagneB6 môžete vymeniť za čisté Magnesium 500 (užívajte 3x denne). Držím palce, a odvahu - bude to ok!

  • Lexaurin v tehotenstve

    , Autor: majusik26

    ale ja keď nevypijem jednu polku denne tak mam stavy úzkosti čo sa nedá
    bez lieku nijako riadiť