Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Uzkost

    , Autor: adel1

    Dobry den pan doktor,

    V prvom rade dakujem za zodpovedanie otazky..
    Prosim Vas,moze nadmernu uzkost a strach vyvolat napr dlhodobe dojcenie( uz cca 4ty rok)? Predpokladam,ze k tym stavom priklada aj nedostatok spanku..
    Uzivanie Sedatif PC a magnezia je povolene pri dojceni,to viem.
    Otazka skor smeruje k tomu,vraj sa da u gynekologa dat vysetrit hladina hormonov resp.hormonalny profil a ak ano,co presne a za akym ucelom sa ma ziadat vysetrit a ako sa to potom popripade lieci?
    Vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, úzkosť aj strach, ako aj iné stavy sú založené na hormonálnej nerovnováhe. Počas dojčenia sa nadmerne tvoria hormóny, ktoré sa bežne v takom množstve netvoria a zároveň sa mení aj ich pomer. Hormonálny profil vyšetrovaný gynekológom zahŕňa hormóny tvorené v hypotalame, hypofýzy, vaječníkoch a nadobličkách. Najčastejšie sa realizuje pri potrebe zistenia príčin problémov s nepravidelnosťami menštruačného cyklu, pri neúspešnej snahe o otehotnenie, či je žena v prechode alebo nie, ... Kojenie v dĺžke 4 roky je v dnešnej dobe veľmi raritné, dlhodobo môže mať vplyv aj na psychiku. Podľa môjho názoru by bolo vhodné postupne odstavovanie od materského mlieka, ktoré už nemá takú výživovú hodnotu, podľa stavu prípadne zastaviť laktáciu pomocou liekov. Takto je však veľmi tažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý určí ďalší postup.

Podobné otázky

  • Bolesť zuba v tehotenstve

    , Autor: Janka12

    Dobrý deň,
    Posledné 3 dni mám bolesti v okolí zuba múdrosti. Zajtra začínam 33 týždeň tehotenstva.. môže prípadný zápal v zube nejako ohroziť dieťa? Môže sa zápal preniesť do jeho tela?
    Mám extrémnu paniku a strach zo zubára, z trhania.. a neviem čo môže viac uškodiť.. či prípadný zápal alebo neskutočný stres a úzkosť...
    Ďakujem veľmi pekne..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je vhodné navštíviť zubného lekára, ktorý sa Vám bude vedieť vyjadriť a posúdiť, čo bude potrebné so zubom riešiť. Neliečený a dlhotrvajúci zápal nemá vo všeobecnosti dobrý vplyv na tehotenstvo, ste však už v týždni tehotenstva, kedy už nie je ohrozený vývoj plodu tak, ako napríklad v I. trimestri. Mať paniku určite nemusíte. Nemusí sa jednať o stav, ktorý by musel skončiť vytrhnutím zuba, je však vhodné nechať to posúdiť zubným lekárom, ktorý určí ďalší postup.

  • Nočné mory

    , Autor: Florencia 5

    Ešte sa chcem opýtať pán doktor ako som tehotná veľmi zle spím niekedy spím cez deň celý deň až do večera a v noci vobec a dakedy spím v noci len pár hodín no vždy mám nočné mory. Skrátka hrozne sny budim sa spotená a s vysokým tempom potom sa hneď ukľudnim a neriešim veď to bol len sen. Čítala som že veľa žien v tehotenstve máva nočné mory. No som prvý trimester tak mám obavy či to nemôže ublížiť bábätku? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, “živé sny” sa môžu počas tehotenstva vyskytovať častejšie ako bežne. Príčinou je zvýšená hladina progesterónu a veľmi časté budenie. Pre každý trimester sú charakteristické iné typy snov. Na sny, ktoré na seba vezmú podobu nočnej mory, sa treba pozrieť z nadhľadom. Určite z nich nebuďte vystresovaná, považujte ich len za akési upozornenie vášho podvedomia. Emočná úzkosť, či strach, ktoré pociťujeme po prebudení sa, môžu byť strachom z nejakej zatiaľ neprijatej informácie. Na tehotenstvo samotné sny vplyv nemajú.

  • Hádka

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor ako potrebujem sa ešte uistiť a ukľudniť. Trpím panickymi atakmi atakmi hnevu stresu úzkosťami od kedy som tehotná tak som mala Nonstop stres celý týždeň raz pol dňa dobre pohoda klidek a potom pol dňa stresy pre hlúposti úplne hluposti potom zase kľud je to ivf tak mi z toho šibe beriem prolutex progesteronelle a estrofem aj z tých hormónov je to sila no snažím sa byť v kľude naozaj chodím na prechádzky keďže som PN a snažím sa byť v poriadku som 6 tt 1300 hcg a zajtra idem na kontrolné hcg tiež ma čaká psychológ aby som sa naučila zvládať stres emócie. Snažila som sa byť v kľude a akurát teraz večer ma vytočil manžel neskutočne sme sa pohádali aj som sa snažila byť v kľude ale nešlo to poplakala som si kričať som sa snažila nekricat ale ten prieliv emócie a hormonov boli silnejšie ale snažila som sa ukľudniť sa šla som sa prejsť. Do kontrolneho ultrazvuku mám 2 týždne a aj to je mi ťažko vydržať či bije srdiečko ale snáď dáko vydrzim. No chcela som sa spýtať či tieto stresy prechodné celotýždňové a hádka mohla bábätku ublížiť a či môžem potratit? Akože fakt sa snažim byť kľudná aj urobím všetko preto aby sa to neopakovalo ale viete no. Bolesti nemám ani nič Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúste pristupovať k všetkému pozitívnejšie. Samozrejme, dlhodobý stres, nedostatočná výživa, či choroba nemajú pozitívny vplyv na tehotenstvo. Ale nie každé rozčúlenie alebo stresová situácia musí automaticky spôsobiť potrat. Takto sa na to nemôžete pozerať, budete si len škodiť.

  • Stres

    , Autor: Florencia 5

    No pán doktor nadviažem na predchádzajúcu otázku vlastne ono by sa dalo povedať že podvedomí stres kvázi mam stále akože nie som stále v strese sú aj situácie kedy som v pohode ale dosť často stresujem lebo veľa sa sledujem a všeobecne som stresová osoba a stále sa testujem už som zvážila a naplánovala si aj návštevu psychológa pretože nechcem ohroziť bábätko ako som písala v predchadzanucej otázke som v 5 tt teda začínam piaty hcg 1300 síce som napísala že dva dni som stresovala solídne ale možno to je aj týždeň čo som v takom strese uzkosti. Akože je pol dňa kedy som v poriadku a potom napríklad spanikárim že nemám príznaky alebo napríklad včera som zjedla kúsok nepasterizovaného syra a z toho som sa veľmi veľmi zľakla a vystresovala potom som sa dozvedela že to je v poriadku lebo aj tak tam bola nejaká tepelná úprava a na pár hodín som bola v poriadku ale nespavam pre ten stres mám búšenie srdca a bojím sa či som nespôsobila potrat týmto týždňovým stresom je to ako na hojdačke pol dňa dobre pol dňa stresy potom deň dobre a potom deň stres ako píšem v pondelok ma čaká psychológ ale asi potrebujem aj od vás počuť také uistenie či som mohla tým stresom spôsobiť potrat alebo je to v poriadku a môžem si to užívať a čakať na sono.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak mávate prejavy až panických atakov, určite je vhodné navštíviť minimálne psychológa. Ja naozaj nevidím dôvod na obavy. Ak mám byť úplne úprimný, do 8. týždňa tehotenstva je to na princípe "všetko alebo nič". To znamená, ak je zárodok silný, prežije, bez ohľadu na vonkajšie stresové faktory. Ak nie je silný, môžete byť úplne v pohode, zdravá, všetko robiť na 110% správne a aj tak môže dôjsť k potratu. Takto to bohužiaľ funguje. Ak však nemáte žiadne tehotenské ťažkosti, buďte v kľude. Psychológa však určite navštívte, pomôže Vám.

  • Setralin actavis

    , Autor: Sabrak

    Dobrý deň,

    Prosím Vás, pri liečbe setralin actavis (OCD, uzkostna zmiešaná porucha) je lepsia volba pokračovanie v dojčení alebo dojčenie ukončiť? Dieta ma 1 mesiac.

    Vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný preparát sa môže užívať počas tehotenstva a dojčenia iba po zvážení prínosu liečby a potenciálneho rizika pre dieťa. Ak ste liečená a sledovaná psychiatrom, najvhodnejšie je sa poradiť ohľadom úpravy, či zmeny liečby s ním. Sú antidepresíva, ktoré je lepšie užívať počas tehotenstva a počas kojenia ich vysadiť, či zmeniť a naopak, sú antidepresíva, ktoré sa neodporúčajú užívať počas tehotenstva, ale sú vhodnejšie počas obdobia kojenia.