Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,243 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dalacin C 300mg

    , Autor: Lejla221

    Dobrý deň,
    som po extrakcii zubu, a nakoľko hojenie neprebieha v poriadku a mám veľké bolesti, stomatológ mi predpisal ATB Dalacin C 300mg, každých 8. hodín. Momentálne som v 11stom týždni a bojím sa aby to neuškodilo bábätku.
    Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané antibiotikum sa môže používať v prípade nevyhnutnosti aj v tehotenstve, nemusíte sa obávať.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo a Dalacin C 300mg

    , Autor: Adkapuf

    Dobry den,
    17.7. som mala ovulaciu a otehotnela som. Dostala som ale silnu anginu 22.7. vecer a 23.7. uz som mala penicilin z pohotovosti ale nezaberal, tak mi obvodna predpisala Dalacin C 300 a ten som brala 3krat denne do 29.7. Citala som ze v tomto obdobi je zarodok este samostatna jednotka a netyka sa ho nic ani antibiotika nemohli nijako poskodit. Je to tak ?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané antibiotiká sa môžu užívať aj počas tehotenstva. Áno, je to v podstate tak, ako píšete. Obdobie do 10. - 12. týždňa je prakticky v zmysle "všetko alebo nič", takže alebo je plod silný a v poriadku a tehotenstvo sa udrží aj napriek užívaniu antibiotík, či iných liekov, ktoré sú kontraindikované počas tehotenstva, alebo dôjde k potratu, ku ktorému môže prísť z rôznych príčin. Ak by aj náhodou došlo k potratu, nedával by som to do súvislosti s užívaním antibiotík, ale skôr so stavom organizmu počas ochorenia, ktoré prebiehalo v čase uhniezďovania. Odsledujte si to.

  • Dalacin C 300mg

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň, som v 22 týždni a doktorka mi na začiatku tehotenstva zistila Ureaplazmu. Dalacin lokálne nezabral, tak mi predpísala Dalacin C antibiotika 300 mg. Každých 8 hodín 1 tabletu. Bojím sa. či to nemôže ublížiť bábätku, kedže sa tento liek dáva v tehotenstve len zo závažných dôvodov. A či mi vôbec pomôže, lebo ak mám ureaplazmu, tak už asi 10 rokov, lebo odvtedy som partnera nevymenila. A ak to mám užívať, tak koľko dní? A je vhodné pri tom užívať probiotiká BioGaia?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    tieto ATB sú v poriadku i počas tehotenstva,
    preliečenie infekcie má význam v súvislosti so snahou predísť predčasnému pôrodu , odtoku plod. vody a pod....určite nie je zbytočné to liečiť! a lekár by vám nedoporučoval liečbu, keby nebola vhodná
    probiotiká môžte pokojne užívať
    s pozdravom