Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,479 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Hodnoty

    , Autor: Katkacer92

    Dobry den,

    Chcela by som, pan Doktor vediet Vas nazor na moje vysledky, lebo ma trochu znepokojuju.
    Mam 29 rokov. A som po PTS.
    NT: 2,3mm
    CRL: 6,45cm
    Nosova kost pritomna.
    Bola som v 12+5tt.
    Co som jednym okom videla do papierov z vysledkov krvi boli 2 pomery
    1:60000
    1:1450
    Skrining negativny
    Ale neviem co znamenaju. Pani Dr povedala, ze mam minimalne riziko a vysledky su fajn.

    ALE strasne ma znepokojuje to 2,3mm, vsade citam, ze baby maju menej, ale maju mensie aj CRL. Myslite si, pan Doktor, ze sa nemam coho obavat? Naozaj je vsetko v poriadku? Pri takomto CRL je NT v norme, ci mohlo by byt mensie? Odporucate aj ine vysetrenie? Amnio by som nechcela........

    Velmi pekne dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, výsledky máte v poriadku, nemusíte sa obávať. Hodnoty NT do 2,5 mm sú úplne v poriadku.

Podobné otázky

  • Pozitívny screening

    , Autor: Lujza 06

    Dobrý deň
    Prosím vás vyšiel mi pozitívny screening môžem poprosiť o vysvetlenie . Tieto hodnoty .
    D-AFP-11,81 ng/ml
    DD-DT-beta HFGHC- 49 533 lu/ ml
    MS-AFP-0,46 mom
    A ešte otázočka môžu tieto hodnoty ovplyvňovať aj to že ja som Rh negatív a manžel Rh pozitív /2.tehotenstvo ?
    Poslali má na morfologicky usg . Mám sa obávať
    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, krvná skupina nemá na výsledky vyšetrení vplyv. Nepoznám však ďalšie informácie, ani výsledky ďalších vyšetrení, preto sa Vám iba na základe hodnôt neviem bližšie objektívne vyjadriť. Triple testy často vychádzajú falošne pozitívne. Ak je triple test pozitívny, neznamená to, že plod bude postihnutý. V prípade pozitívneho testu sa odporúča odber plodovej vody (amniocentéza), prípadne pri nerealizovaní amniocentézy sa odporúča morfologické (genetické) USG vyšetrenie. Dôležité je, či bol kombinovaný prvotrimestrálny USG v poriadku. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Hraničné prietoky a plodová voda

    , Autor: Sima1995

    Dobrý deň, trochu na objasnenie situácie- od cca 29 tt mám hraničné prietoky v placente, bábo našťastie rastie, užívam Mg a Euphyllin, kontroluje sa to. Viac ma však trápi, že niekedy sa gynekológovi zdá, že tej plodovej vody je mierne pod normu. Môžu mať prietoky v placente vplyv na to, že plodovej vody je menej?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, prietoky krvi hovoria o výžive plodu. Dôležité je zhodnotiť nie len prietoky krvi v pupočníku, ale aj v cieve mozgu (aretria cerebri media) a na základe CPR indexu sa dá konštatovať a vyjadriť k stavu výživy plodu, či nie je prítomná tzv. centralizácia obehu. Množstvo plodovej vody sa dá pomerať aj objektívne meraním AFI indexu, teda pomeria sa depo plodovej vody v každom zo štyroch kvadrantov, na ktoré je pomyselne maternica rozdelená. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, hodnoty ani výsledky vyšetrení, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Ak sa niečo nebude obvodnému gynekológovi pozdávať, odošle Vás na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia.

  • Toxoplazma 2

    , Autor: Lina22

    Dobrý deň, reagujem na odpoveď Vašu.
    To znamená, že ak som jedla ten burger s kus surovým mäsom v cca 17tt tehotenstva a náhodou by sa vyskytla choroba tak už by dávno doktorka o Tom vedela keďže som v 31 tt. ? Medzi tým mi brali krv na glukozovy test a nespomínam si ,že by mi bolo nejak počas celého tehotenstva kontrolované hodnoty toxoplazmy alebo rubeoly len na začiatku tehotenstva kde boli výsledky negatívne. Ďakujem a pekný zvyšok dňa prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak narážate vyslovene na surové mäso, asi si mýlite listeriózu a toxoplazmózu. Listerióza sa vyskytuje na celom svete sporadicky, prípadne v malých epidémiách. Na Slovensku je výskyt len sporadický. Za posledných 20 rokov bolo hlásených do 50 prípadov. Toxoplazmóza je tiež infekčná choroba, pri ktorej sa môžu ľudia nakaziť príjmaním nakazeného surového mäsa, ale najmä kontaktom s mačacími fekáliami. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý sleduje tehotenstvo a má k dispozícii všetky výsledky vyšetrení.

  • Prietoky

    , Autor: Kapia

    Dobrý deň, prosím vás, menia sa hodnoty prietokov v tehotenstve? Som 31+4 a mám hodnotu 0,67. Doktorka povedala, že ešte v norme. Môže sa stať, že napr.o týždeň budem mať to číslo menšie? S pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, so zvyšujúcim sa týždňom tehotenstva hodnota parametrov prietokov klesá. Pre každý týždeň tehotenstva sú referenčné hodnoty prietokov pupočníka. Hodnota u Vás je v norme. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • Zvýšený aldosteron

    , Autor: ja_1111

    Dobry den pan doktor o tejto téme neviem najst nikde blizsie info. Robil mi obvodný lekar bezne krvne testy (aj kvoli endokrinologii a tehotenstvu) vysiel mi vyšší aldosteron brali mi ho prvy krat v zivote (predtym neviem hodnoty) a odhlasovala ho lekara do labaku az ked krv uz stala 28hodin v labaku (neviem ci to ma súvis) som akurat 6+3tt tehotna. A hodnota je 1.03 (norma je od 0.3-0.7 myslim). Moze to mat velky vplyv na moje prebiehajúce tehotenstvo?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, aldosterón je hormón, ktorý sa tvorí v nadobličkách. V tehotenstve stúpa jeho sekrécia dvojnásobne, preto zvýšené hodnoty sú v poriadku.