Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
10,867 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Streptococcus

    , Autor:

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať z vyteru na poradný v 34 tt my bola zistená baktéria streptococcus agalactiae (skB,) pani doktorka mi predpísala vaginálne tablety FLUOMIZIN Chcem sa opýtať či má nejaký vpliv tá baktéria na miminko či mu to ublíži a čo by som náhodou nemala dostať antibiotiká ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ste GBS pozitívna, pre Vás to znamená, že v prípade odtoku plodovej vody alebo začiatku pôrodnej činnosti, pri príjme na pôrodnú sálu, budete až do pôrodu dostavať antibiotiká. Teraz nemá zmysel užívať antibiotiká. Nemusíte sa obávať.

Podobné otázky

  • Infekcia

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa Vás opýtať, som na začiatku 36 tt a v podstate od začiatku tehotenstva mám streptokoka, v 1. Trimestri som sa liečila len probiotikami, v 2. Trimestri mi lekárka predpísala Fluomizin a probiotiká, na kontrole mi zistila k streptokovi aj kvasinky (v pribalovom letáku to bolo uvedené ako častý vedľajší účinok), následne na to mi dala na preliečenie Macmiror, v 34 tt z vyteru už len streptokok, no zas mi predpísala Fluomizin, k streptokovi sa vyjadrila, že je to moja bežná mikroflóra, keďže ho mám celé tehotenstvo, chcem sa opýtať má v tomto prípade význam užívať ďalšie ATB takto pred porodom, keď mi ešte môžu spôsobiť aj ďalšiu infekciu? Ďalšia moja otázka je či môžem s touto infekciou cvičiť s Aniball, lekárka povedala že teraz ešte nemám ale že o týždeň keď urobí ďalší ster a preliecime to si myslí že budem môcť..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Streptococcus agalactiae nemá zmysel v tejto dobe preliečovať. Pri príjme na pôrodnú sálu sa podávajú až do pôrodu antibiotiká, po šestonedelí sa skontroluje výter z pošvy a pri pretrvávajúcom náleze Streptokoka sa nasadí potrebná liečba. S Aniballom cvičiť môžete.

  • Neskorá kontrola

    , Autor:

    Dobrý deň včera som mala poradňu som 34tt beriem utrogestan ževraj do 36tt je neškodný krčok mám len 1,5cm otvorený na špic,a ďalšiu kontrolu mi dala o mesiac ...to budem 37+6 zdá sa mi to neskoro keďže aj ten krčok je nespoľahlivý a ešte mi nevzala ani výter na streptokoka nieje to neskoro ho urobiť až 38tt? A ešte týždeň čakať na výsledok? Ani ma neposlala sa objednát do nemocnice ani nič , utrogestan mám ešte na týždeň a pol a neviem či vydržím do 39tt keď výsadim pomaly aj utrogestan,aj som jej to pripomenula ale doktorka že šak to má čas..zdá sa mi to zanedbané chcem vedieť váš názor dakujem. Poprípade nejakú radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Utrogestan má zmysel užívať do ukončeného 34. týždňa tehotenstva, pri pokročilejšom náleze do 36. týždňa tehotenstva. Od ukončeného 36. týždňa tehotenstva (36+0) a viac sa realizujú tehotenské poradne v zdravotníckom zariadení, kde plánujete rodiť. Výter na Streptococcus agalactiae (GBS) sa realizuje v 35. - 36. týždni tehotenstva.

  • Test na streptokoka

    , Autor:

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať či sa prítomnosť streptokoka pred porodom (GBS) zisťuje štandardnym vyterom z posvy alebo je potrebná nejaká špeciálna kultivacia s citlivosťou na tento druh baktérie? Som v 38. týždni a pred vyše týždňom mi doktor robil klasicky výter z posvy. Vo výsledkoch som však našla vymenované rôzne druhy (napr. aerobna kultivacia, kultivacia na kvasinky, na G. vaginalis a N. gonorrhoeae s negatívnym výsledkom ale nikde na streptokoka). Doktorka v nemocnici mi vravela že ak by tam streptokok bol, zistil by sa aj tak ale pre istotu by som si to chcela overiť aj u Vás. Sú tieto výsledky a kultivacia dostačujúca na vylúčenie streptokoka v pošve? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, ak sa aj Streptococcus agalactiae (GBS) zistí vo výtere z pošvy, je to vrámci klasickej kultivacie, v kolónke aeróbna kultivácia. U Vás je výsledok negatívny, môžete byť kľudná.

  • 37tt a lieky

    , Autor:

    Dobrý deň, robili mi výter z pošvy a doktor mi predpísal Dalacin V 2% na 3 dni a potom Gynoflor 3x týždenne. Rada by som začala cvičiť s Aniballom, po troch dňoch liečby Dalacinom môžem začať používať Aniball? Doktor mi ho odporučil ale zabudla som sa spýtať kedy môžem začať. Bojím sa, aby som nezačala moc neskoro a potom veľa nenacvičila. Výter na streptokoka som mala negatívny. Toto by mali byť lieky na nejakú baktériu? Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vo výtere z pošvy musela byť zistená nejaká iná baktéria, ako Streptococcus agalactiae, záleží od druhu baktérie. Ak ste Dalacin doužívali, s a Aniballom začať cvičiť môžete.

  • Váha

    , Autor: Veronika

    Dobrý deň,
    chcela by som sa informovat ohľadne váhy môjho dieťatka som v 37tt a dieťatko váži iba 2345g je to v poriadku ? Plus mi zistili z vyteru z pošvy streptokoka môže to ovplyvniť pôrod a ohroziť dieťatko?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, váha plodu závisí od viacerých faktorov a okolností. Ak sú prietoky v cievach plodu v poriadku a plodovej vody je dostatok, nemusíte sa obávať. Odhadovaná hmotnosť plodu je s blížiacim sa termínom pôrodu čoraz menej presná, odchýlka je až 500g, to si treba uvedomiť. Prítomnosť Streptococcus agalactiae v pošve sa rieši pri príjme na pôrodnú sálu profilaktickým užívaním antibiotík až do pôrodu, inak vplyv na plod nemá.