Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,472 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Trisomy test

    , Autor: evicka711

    Dobry den,

    Absolvovala som 1. trimestralny skrining. Z krvi mi vysiel negativny s minimalnym rizikom a na USG tiez bolo vsetko v poriadku. Babatko ma 6,5cm, NT 2,33 a pritomna nosova kosticka. Vsetko je podla Dr v poriadku.

    Kedze sme boli na umelom oplodneni ICSI, ale s magnetickou separaciou spermii MACS (kde vyberu spermie so zdravym DNA), gynekologicka napriek tomu odporuca este trisomy test komplet. Iba kvoli tomu, ze sme mali ICSI. Povedala, ze je to na mne, ze nemusim, ale musi odporucit pri umelom oplodneni.

    Aky je Vas nazor? Ist na ten trisomy komplet alebo nie?

    Mam 29 rokov a manzel 33.

    Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, osobne si myslím, že ak ste absolvovali PTS a bolo všetko v poriadku, Trisomy test absolvovať nemusíte. Je to však na Vás.

Podobné otázky

  • Morfologicky ultrazvuk

    , Autor: GabiKrki

    Dobrý deň p. doktor, chcem sa opýtať na Vás na názor. Som v 17tt, prvý skrining mi vyšiel pozitívny na Downov syndróm 1:130. Ultrazvuk (bodová kostička a sójové prejasnenie) bolo v poriadku, len krv bola zlá. Šla som na TRISOMY testy, ktoré vyšli negatívne. Následne druhý skrinig vyšiel v poriadku. Citala som však, že na take doplnenie/uistenie, že bábätko je v poriadku sa odporúča aj morfologicky ultrazvuk. Chcem sa Vás teda opýtať, ako to Vy vidíte, ci by ste tento ultrazvuk ešte odporúčal. Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, počas tehotenstva sú dôležité tri USG vyšetrenia. PTS (prvotrimestrálny screening) v 11. - 14. týždni tehotenstva, morfologický (genetický) ultrazvuk v 20. - 22. týždni tehotenstva a fetálny screening v 30. - 32. týždni tehotenstva, ktoré realizujú gynekológovia so špecializáciou z materno-fetálnej medicíny a certifikátom FMF. Určite odporúčam realizáciu morfologického USG vyšetrenia.

  • FL plodu

    , Autor: andariaj_

    Dobrý deň, pán doktor.

    Aký rozdiel sa toleruje v meraniach pri biometrii plodu? Dnes som podľa poslednej ms 16+2tt a podľa merania FL stehennej kostičky (1,91cm) 15+5. Je takýto rozdiel v poriadku? Screening v 12tt aj trisomy testy sú negatívne všetky. NTD výsledky zatiaľ nemám ale podľa sona bolo všetko v poriadku a nebol viditeľný žiaden defekt nervovej trubice.

    Pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, odchýlka môže byť aj viac ako týždeň, u Vás sú to 4 dni, je to v norme. Nemusíte sa obávať.

  • Fraxiparine a trisomy test

    , Autor: andariaj_

    Dobrý deň, pán doktor.

    Dnes som absolvovala trisomy test. Do 5prac. dní by som mala obdržať výsledok z testu ale práve som sa dočítala, že tým, že si pichám fraxiparine, tak môže byť vzorka vyhodnotená ako neinformatívna a bude potreba zopakovať odber.

    Stretli ste sa s niečim podobným, že vzorka nebola vyhodnotená po podaní LMWH a bolo treba následne ďalší odber? Fraxiparine som si pichla cca o 7:00 a odber bol vykonaný o 9:00. Nebola som vopred upozornená, že ho mám vynechať.

    Ďakujem za vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, osobne som sa s tým nestretol, pretože pacientky sú na to upozornené. Čo sa týka pravdepodobnosti, momentálne sa frekvencia neinformatívnych výsledkov pohybuje na úrovni 3 %. Vyčkajte na výsledok a podľa toho sa určí ďalší postup.

  • DS

    , Autor: Adela372

    Dobry den pan doktor, mam 31 rokov a cakam druhe babatko. Pred 3 dnami mi volali ze prisli triple testy na DS 1:330 a odporucanie na genetiku a trisomy. Co si samozrejme urobit dam. V 13tt som absolvovala aj morfologicky ultrazvuk kde bolo NT 1,5mm a nosova kosticka pritomna. Pan doktor je tam riziko DS? Som s toho velmi nestastna a bojim sa. A prosim vas trisomy testom mozem verit ked pridu v poriadku? Alebo je to tiez len ako štatistika? Dakujem velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je vhodné postupovať podľa odporúčania. Je však pravda, že Triple test môže byť aj falošne pozitívny, teda že plod je úplne v poriadku. Ak bol kombinovaný prvotrimestrálny screening v poriadku, teda negatívny, a odporúčané vyšetrenia budú v poriadku, plod bude s veľmi veľkou pravdepodobnosťou v poriadku.

  • Vyšetrenia

    , Autor: Erra77tttt

    Pán doktor, prosím Vás objasnite mi nejasnosti ohľadom povinných vyšetrení v tehotnosti. Momentálne som v 19/3tt. Doteraz mám absolv. v 12/4 PTS s odberom a v 14/5 Trisomy xy na vlastnú žiadosť. Obe vyšetrenia sú negatívne. Vo štvrtok som hovorila so sestričkou (s mojim gynekológom sa dá komunikovať iba cez sestričku) a pýtala som sa na Tripple test. Ona vravela, že tú mi robili počas PTS v 12/4. Ale počas toho vyšetrenia boli skúmané parametre voľný beta hcg, Papp-a v kombinácii s výsledkami usg. To sa považuje za Tripple test? Potom mi navrhla, aby som išla budúci štvrtok na Double test, a dodala, že ten má byť spravený do 20 tt. Keď jej nezavolám, tak ten Double nemám spravený... Podľa Vás pán doktor, má význam ísť na Double, keď Trisomy je v poriadku? Je pacientka, ktorá má upozorniť ambulanciu na jednotlivé povinné testy? Chodím pravidelne na poradne, komunikujem s pánom doktorom, informujem sa, nabudúce však idem v máji, preto sa informujem u Vás.   Ďakujem pekne, prajem Vám pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Triple test sa vyšetruje štandardne u každej pacientky v 16. - 17. týždni tehotenstva. Je to pacientkou neplatené vyšetrenie. Niektorí lekári to však už považujú za obsolentné vyšetrenie. PTS (prvotrimestrálny screening), ako aj Trisomy test sú platené vyšetrenia, ktoré majú ale vyššiu výpovednú hodnotu, ako Triple test. PTS sa však nerovná Triple testu. Treba však rozilišovať skríning v I. trimestri bez merania NT, integrovaný skríning aj s meraním NT, Double test, Triple test a NIPT. Ak ste mali realizované PTS, ako aj Trisomy test s negatívnym výsledkom, nemusíte sa obávať. Odporúčam realizovať morfologické USG v 20. - 22. týždni tehotenstva.