Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,243 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Medrol

    , Autor: Spurky

    Dobrý večer,
    Prosim vas beriem medrol od juna kvoli tomu ze si vytvaram protilátky proti embryu. Som v 20tt a doktorka mi kazala uz znizovat davky, len som si pomylila balenia a omylom som po tri dni zobrala davku 16 mg. Moze ro uskodit babatku? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, plodu to neublíži. Pokračujte v dávkovaní podľa odporúčaní lekárky.

Podobné otázky

  • Môžme sa snažiť ešte prirodzene alebo mame podstúpiť už IUI/IVF

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň.

    Bola som tehotná už 4x. Zdrave, prirodzene počate dieťatko máme z druhého tehotstva. Prvé a štvrté tehotenstvo bola anembryomola. Tretie tehotenstvo bol zamlknutý potrat v 9tt prestalo biť srdiečko.
    Na hemátologii som už v poslednom tehotenstve užívala Clexane. Momentálne idem podstúpiť kortikosteroidnú liečbu- medrolom na 8 týždňov kvôli zvýšenej imunologickej reakcie na partnerove spermie. Partner bol cez leto na spermiogram, kde mu bola diagnostikovaná Oligoasthenoteratozoospermia. Po 4 mesiacoch bol na opakovaný odber a žiaľ výsledky nemá vôbec lepšie. Bral však cca 3 týždne pred odberom antibiotika.

    Všetky tehotenstva sa nám podarili prirodzene, hneď na prvý pokus a nas problém je teda to, že úspešne bolo iba 1 zo 4 tehotenstiev. A teda mam už za sebou 3 potraty.

    Preto sa chcem spýtať, mame sa po absolvovaní mojej liečby snažiť o bábätko prirodzene (manžel užíva folandrol) alebo už je lepšie podstúpiť IUI ci IVF?

    Ďakujem vám pekne za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností a podľa dostupných informácií odporúčam navštíviť centrum asistovanej reprodukcie, kde sa Vám budú vedieť najodbornejšie a najobjektívnejšie vyjadriť a stanoviť ďalší postup.

  • CMV v 8tt

    , Autor: Miriama2021

    Dobrý deň pan doktor,

    Zaujimal by má Vás názor. V 8 týždni mi bola zistená pozitivita na CMV IgM 29,7a IgG 180 a avidita 0,609 vysoká. Naposledy som bola chorá v decembri pred rokom. Brala som v 8 tt 12 mg medrol kvôli zníženiu imunity keďže mám vysoké citokiny kvôli autoimunite. Imunológ mi potvrdil, ze vyššie dávky medrolu mohli spôsobiť reaktivácii CMV. Momentálne dávku medrolu znižujem na 4 mg v priebehu týždňa a prechádzam na 4 mg medrol a Igampliu. Mohla podľa vaši skúsenosti reaktivacia vírusu spôsobiť poškodenie plodu ? Je možné si nejakým vyšetrením potvrdiť , ze plod nebol ovplyvnený vírusom ?

    Vopred Vám ďakujem za odpoved
    S pozdravom
    M.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to otázka pre infektológa, či imunológa, ale ak sa nejedná o primoinfekciu, teda už ste infekciu CMV vírusom prekonali a máte pozitívne aj IgG protilátky, nemalo by to mať nejaký zásadný vplyv na tehotenstvo.

  • Medrol a ranná nevolnost

    , Autor: Enywhey_Flower

    Dobrý deň pán doktor. Som v 10tt a užívam Medrol 8mg ráno po jedle. Mávam aj ranné nevoľnosti. No dnes sa zvracanie objavilo hodinu po užití lieku. Môže to mať nejaký negatívny vplyv ak sa tabletka nestihla dostatocne vstrebať? Je potrebné užiť ešte jednu tabletku ?
    Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa tabletka nestihla dostatočne vstrebať, nebude mať až taký očakávaný účinok. Nič sa však nestane, ak sa aj zabudne užiť tabletka hormonálnej antikoncepcie. Nič sa však nestane, ak užijete ešte jednu tabletku 8mg Medrolu.

  • Medrol a ranná nevoľnosť v tehotenstve

    , Autor: Lenya

    Dobrý deň pán doktor. Som v 6 týždni tehotenstva ale užívam Medrol 8mg denne do 12 týždňa tehotenstva. No trápia ma ranné nevoľnosti. Chcem sa spýtať je potrebné si dat Medrol znovu alebo stačí len ten ráno (ak sa stihne rozpustit) Veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa aj stane, že by došlo k zvracaniu do 3 až 4 hodín od užitia, neužívajte ďalšiu tabletku. Neúplné vstrebanie jednej tabletky nič nezmení. Ak máte iba ranné nevoľnosti, ale nedôjde k zvracaniu, na účinok to vplyv nemá. Pokračujte v užívaní Medrolu podľa odporúčaní.

  • Medrol a funkcia TSH

    , Autor: Lenya

    Dobrý deň pán doktor. Som v 5 týždni tehotenstva, boli mi zistené zvýšené cykotiny a funkcia TSH. Bol mi nasadení Medrol 8mg. Ovplyvňuje tento liek aj funkciu TSH ? Alebo je potrebne ist na vyšetrenie TSH.
    Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je skôr otázka na endokrinológa. Medrol je kortikosteroid, ktorý sa používa na liečbu zápalov a stavov súvisiacich s imunitou. Nepoužíva sa priamo na liečbu vysokých hladín TSH. Vysoké hladiny TSH môžu byť znakom nedostatočnej činnosti štítnej žľazy, teda hypotyreózy. Liečba hypotyreózy zvyčajne zahŕňa užívanie syntetického hormónu štítnej žľazy, ako je levotyroxín (Euthyrox, L-Thyroxin). Pri zvýšenom TSH, vyšetrenom vrámci vstupných tehotenských odberov, pacientku štandardne odosielame na endokrinologické vyšetrenie, kde endokrinológ doplní odbery, nasadí potrebnú liečbu a určí ďalší postup. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, preto sa Vám viac neviem takto bližšie objektívne vyjadriť.