Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,309 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Herpeticky virus

    , Autor: Katka 1811

    Ďakujem pekne za odpoved ohladne herpetickeho virusu.. Tie iste vysledky som mala aj v marci a auguste myslite ze to bolo potom prekonane este pred tehotenstvom a nemam sa obavat ze pocas??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, vyzerá to na to, opakujem IgG hovorí o prekonanej infekcii, IgM o akútne prebiehajúcej.

Podobné otázky

  • Kiahne

    , Autor: som

    Dobrý deň,

    prepáčte ešte doplním moju otázku ku kiahňam. Som tehotná 27tt. Bola som v kontakte s dieťaťom s kiahňami ktoré to pravdepodobne dostalo od matky ktorá kiahne prekonala ale pravdepodobne má pásový opar. S ňou som bola tiež v kontakte. Ten pásový opar ma môže nejako ohroziť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak má človek pásový opar, znamená to, že v minulosti prekonal ovčie kiahne. Herpetický vírus, ktorý ich spôsobuje, zostane vo tele v nervových gangkiách „driemať“ a za určitých okolností, napríklad pokles imunity, sa prebudí vo forme pásového oparu. Platí to isté, ak ste už prekonali ovčie kiahne, ste chránená. Infekčné pri pásovom opare sú iba pustulky, s ktorých obsahom po prasknutí príde človek do kontaktu. V jednej domácnosti je to pochopiteľné, ak si človek nedá pozor.

  • Herpeticky virus

    , Autor: Katka 1811

    Dobry den. Som v 33tt a lekarka sa ma pytala ci som mala nejake heprsy alebo niec. Vravela som jej ze neviem o nicom ze som nemala. Poslala ma na infekcne pre hranicnu hodnotu Ebv. Tato hranocna hodnota mi vysla aj v marci 2020 ako mi potvrdili tehotenstvo stym ze mi to ani nepovedal co ma velmi znepokojilo.
    Tieto hodnoty su rovnake aj z marca a aj augusta
    anti Vca Igm EBV pise hranicne
    Anti VCA IGG Ebv pozit
    S anti ebna 1 igg ebv pozit
    -viete mi. Povedat ci som to prekonala v minulosti??

    Dalej co nechapem je virus CMV
    *Pri marcovom odbere mam. Nasledovne hodnoty
    S_anti CMV IGM negat.
    S_anti CMV igG >250.0 +<6.0 kAU/l
    S_index avidity CMV - igG 0.773 vysoka

    *V augustovom odbere CMV mam tieto hodnoty
    S_anti CMV IgM negat.
    S_index avidity CMV-igG 0.772 vysoka
    S_anti CMV igG 248.8+<6.0 kAU/l
    A pise tam : Vysoke hodnoty indexu avidity CMV - igG vylucuju primarnu infekciu ziskanu menej ako 3 mesiace pred odberom vzorky.

    Mozte mi vysvetlit prosím vas tieto vysledky? Nakoľko neviem kvoly tomu ani spávať.. Ci som to prekonala pred tehotenstvom alebo pocas alebo ako,pretože po precitani clankov o tej infekcii sa bojim o moje dietatko. Vsetky tri 3d ultrazvuky su v poriadku a babatko sa vyvija ako ma. Na infkecne este len pojdem ale potrebujem aspon ako taky odborny nazor. Moja ekarka a sestricka ni vraveli ze to vyzera na prekonane v minulosti.
    ĎAKUJEM VAM ZA VASU SKORU ODPOVED.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, tak, ako Vám bolo povedané, IgG hovorí o prekonanej infekcii v minulosti, podľa výsledkov minimálne 3 mesiace pred odberom vzorky. Hraničné výsledky neznamenajú automaticky pozitivitu. Ak boli všetky vyšetrenia a ultrazvuky v poriadku, neobávajte sa. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.