Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,107 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hpv

    , Autor:

    Dobry den , mam otazocku .
    15jula som bola na poslednom ockovani proti Hpv vakcina gardasil
    Ale dneska som zistila ze som tehotna cca6 tyzdni.
    Je to v poriadku mohlo to ublizit plodu?
    +mam strsne bolesti krce striedavo na pravej a lavej strane moj lekar ma dovolenk bez zatsupu 2tyzdne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu ste otehotneli asi v čase vakcinácie, alebo tesne po nej. Nemusíte sa obávať, vplyv na zárodok to nemá.

Podobné otázky

  • HPV CIN II

    , Autor: Ivka2023

    Dobry den lieci sa nejako pozit HPV CIN II pocas tehotenstva pripadne sa nalez sleduje? Alebo az po porode? Zatial som neliecila a niesom ani ockovana

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nález je určite potrebné odsledovať a skontrolovať po pôrode. Realizovať sa môže aj expertná kolposkopia s odberom tkaniva za účelom dôkladného vyšetrenia bunkových zmien krčka maternice. Na trhu je viacero preparátov, vaginálnych gélov, napríklad DeflaGyn, Regresil, Papilocare. DeflaGyn sa môže užívať aj počas tehotenstva.
    V závislosti od výsledkov kontrolného vyšetrenia sa určí ďalší postup. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, okolnosti, týžden tehotenstva, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Očkovanie proti HPV

    , Autor: Taya

    Dobrý deň, 30.marca som podstúpila očkovanie proti HPV vakcínou Gardasil. 17.aprila som zistila,že som tehotná. Aj napriek tomu, že to nieje živá vakcina, očkovanie sa neodporúča. Môže to mať negatívne účinky na embryo?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, riziko negatívneho vplyvu je minimálne. Boli už realizované štúdie, ktoré sa presne týmto zaoberajú. Z výsledkov štúdie vyplýva, že u žien, ktoré nevedomky absolvujú očkovanie proti HPV po otehotnení, nie je potvrdené vyššie riziko spontánneho potratu. Súčasná prax, kedy sa pred očkovaním lekári pýtajú žien, či nie sú tehotné a túto skutočnosť nijako objektívne nekontrolujú, sa javí s ohľadom na výsledky štúdie ako dostačujúca a bezpečná.

  • Tehotenstvo, HPV, Pap II

    , Autor: Denisa26

    Dobrý deň pán doktor, som v 14 tt. Pred 3 mesiacmi mi vyšla zlá cytológia PapII-III a pozit.HPV 16, dovtedy som nemala ani potuchy, že mi niečo je. Dnes na poradni mi doktor odporučil, že si mám kúpiť DeflaGyn a vyskúšať kúru s ním aj keď NEVIE a NEMÁ skúsenosť počas tehotenstva. Rozhodnutie je vraj na mne. Nikde som sa nedočítala aké môžu byť vedľajšie účinky. Preto sa obraciam na Vás, mám to vyskúšať, nestretli ste sa s podobným problémom ako mám ja? Prípadne existujú nejaké iné lieky/doplnky, ktoré by som mohla užívať (vaginálne probiotiká, papylocare, indomed) a pomohli by mi.? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, odporúčam realizovať kontrolné onkocytologické vyšetrenie aj expertnú kolposkopiu s odberom tkaniva za účelom dôkladného vyšetrenia bunkových zmien krčka maternice. Na trhu je viacero preparátov, okrem DeflaGynu aj Regresil, či Vami spomínaný Papilocare. DeflaGyn sa môže užívať aj počas tehotenstva. Je to vaginálny gél, ktorý obsahuje oxid kremičitý. DeflaGyn naviaže patogény, zabraňuje ich šíreniu a podporuje antioxidačnú ochranu okolitých buniek.

  • Isoprinosine

    , Autor: adel1

    Dobry den pan doktor,

    V minulosti ste mi uz zodpovedali, za co velmi prkne dakujem.Teraz by som sa,ak dovolite,chcela opytat na Isoprinosine a dojcenie,Vas nazor.
    Nasli mi z cytologie HPV 35 a budem ho musiet pravdepodobne brat no zaroven este dojcim 18m dieta a ak mozem,este by som pokracovala.
    Velmi pekne dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neviem o tom, že by sa Isoprinosine nemohol užívať počas kojenia, respektíve, že by kojenie kvôli tomu muselo byť odstavené.

  • Bradavice v tehotenstve

    , Autor: emmaf

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či je bezpečné počas tehotenstva odstrániť bradavicu pri konečníku a pošve. Zároveň aký môžu mať vplyv na vývoj plodu a pôrod. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od nálezu, ako aj od ostatných okolností, týždňa tehotenstva, ... Ak sa jedná o kondylómy, ktoré sú súčasťou pôrodného kanálu, môžu predstavovať potencionálne riziko pre plod pri pôrode. Príčinou je HPV infekcia. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení určí ďalší postup.