Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dvojičky 36tt

    , Autor: MIA91

    Dobrý deň, bola som hospitalizovaná v 35+5 tt s dvojičkami monochoriales biamnales, pretože som začala mať pravideľné kontrakcie a otvárať sa. V nemocnici povedali že je to ešte nízky týždeň a je nutné podať 3 dávky kortikosteroidov. Pokračovanie postupu pôrodu mi teda utlmili no aj napriek tomu som mala stále bolesti a sťahy maternice. Podali mi všetky 3 dávky kortikosteroidov, no naďalej mi pôrod tlmia, a to som akt. 36+0 a deti majú jednu placentu z toho mám najväčšie obavy, keďže tá placenta starne. Dokazala som pochopiť tlmenie kvôli injekciám na pľúca, ale nerozumiem prečo v tom naďalej pokračujú keď pôrod sa mi prirodzene začal a určite nie bez dôvodne. Čo si myslíte vy? Dokedy je vhodný takýto postup? Ja sa nechcem dostať k akútnej sekcii keď nebodaj začnú problémy.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po ukončenom 36. týždni tehotenstva s dvojičkami sa môže plánovať elektívny cisársky rez alebo pri začatí pôrodnej činnosti a možnosti rodiť spontánne podľa okolností, výsledkov a nálezu sa pôrod netlmí. Keďže nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, USG s vaginálnych nálezov, ani bližšie informácie a okolnosti, takto sa nemôžem bližšie objektívne vyjadriť. Pri akýchkoľvek nejasnostiach sa nebojte pýtať lekárov zdravotníckeho zariadenia, v ktorom ste hospitalizovaná. Tí najlepšie poznajú všetky informácie a výsledky a najobjektívnejšie sa môžu a vedia vyjadriť.