Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,297 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zubar

    , Autor: Mima2609

    Dobry den.chystam sa k zubarovi mam bolesti len by ma zaujmalo ci je mozne v tehotenstve som v 26 tyzdni dostat injekciu na umrtvenie,ci to nemoze nejak ohrozit dieta.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zubári používajú lokálne anestetiká, ktoré nepôsobia celosystémovo. Ste v týždni tehotenstva, kedy by na plod nemali mať žiaden vplyv.

Podobné otázky

  • Bolesť zuba v tehotenstve

    , Autor: Janka12

    Dobrý deň,
    Posledné 3 dni mám bolesti v okolí zuba múdrosti. Zajtra začínam 33 týždeň tehotenstva.. môže prípadný zápal v zube nejako ohroziť dieťa? Môže sa zápal preniesť do jeho tela?
    Mám extrémnu paniku a strach zo zubára, z trhania.. a neviem čo môže viac uškodiť.. či prípadný zápal alebo neskutočný stres a úzkosť...
    Ďakujem veľmi pekne..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je vhodné navštíviť zubného lekára, ktorý sa Vám bude vedieť vyjadriť a posúdiť, čo bude potrebné so zubom riešiť. Neliečený a dlhotrvajúci zápal nemá vo všeobecnosti dobrý vplyv na tehotenstvo, ste však už v týždni tehotenstva, kedy už nie je ohrozený vývoj plodu tak, ako napríklad v I. trimestri. Mať paniku určite nemusíte. Nemusí sa jednať o stav, ktorý by musel skončiť vytrhnutím zuba, je však vhodné nechať to posúdiť zubným lekárom, ktorý určí ďalší postup.

  • Zub mudrosti

    , Autor: Hliva

    Dobry den, som presne na zaciatku 36tt a uz mi pred 3dnami odisla aj hlienova zatka ale ze to vyzera dobre a mala by som potiahnut do terminu. Ozval sa mi ale hore zub mudrosti. Mam to opuchnute a obavam sa ze aj zapalene. Mne sa babätko neotocilo tak to vyzera na cisarsky rez ale teraz neviem ci mi ho urobia ked mam zapal v ustach a len by som ho nejako miernila 2tyzdne co nie je istota ze prejde uplne. Mohla by som ist na cisarsky aj tak? Mozem pripadne ist aj na extrakciu teraz ? Neviem ako von z takejto situacie. Nechcem si vyvolat ani predcasny porod. Vyplachujem si zatial usta repikom a pouzivam bylinnu tinkturu len na poter oblasti.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na posúdenie stavu v dutine ústnej musíte navštíviť zubára, ktorý sa Vám bude vedieť vyjadriť a posúdiť a určiť ďalší postup, či liečbu. Tehotenstvo zastaviť nevieme, takže bez ohľadu na zub, aj indikácia na cisársky rez, naplánuje sa v termíne, v 39. týždni tehotenstva, štandardne 7 až 10 dní pred termínom pôrodu. Ak bude potrebné zub vytrhnúť, pokiaľ to bude možné, vhodnejšie bude odložiť vytrhnutie zubu po pôrode. Je však možné, že bude postačovať lokálna liečba. Je to však otázka pre zubára. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Zubar

    , Autor: kikus

    Dobry den,mozem mat lokalnu anesteziu v 3 trimestri tehotenstva? Bez problemov?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je potrebné realizovanie stomatologického zákroku, nevidím dôvod, prečo by Vám nemohla byť aplikovaná lokálna anestéza. Tá je v tehotnosti bezpečná, nemusíte sa obávať.

  • zubár

    , Autor: PrimaT

    Dobrý deň. momentálne som v 35 týždni a potrebujem ísť k zubárovi. Je možné si pri vyšetrení dať pichnúť injekciu proti bolesti, alebo to môže nejako uškodiť bábätku ?
    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, závisí, okrem iného, aj od rozsahu výkonu. Aj je nutné realizovať výkon, pri ktorom je potrebné a nevyhnutné podať lokálne anestetikum, jednorázové podanie plodu neuškodí, nemusíte sa obávať. Ak sa však jedná o výkon, ktorý znesie odklad, v niektorých prípadoch je vhodnejšie ho riešiť, prípadne definitívne doriešiť až po pôrode. Je to však otázka pre zubára, ktorý to vie najlepšie zhodnotiť.

  • bolesť zuba

    , Autor: PrimaT

    Dobrý deň. Prosím Vás o radu. Som v 34 t +2 začal ma bolieť zub. Môžem si dať tabletku proti bolesti kým sa dostanem na vyšetrenie k zubárovi ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete si dať Paralen, aj 2 tabletky naraz. Maximálna odporúčaná denná dávka sú 2 tabletky každých 6 - 8 hodín.