Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,910 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Krčok

    , Autor: Sam1111

    Dobrý podvečer včera som mala prietoky 30tt s bol mi nameraný krcok 1,5cm funneling áno v tvare V .. mesiac mám brať utrogestan 2-0-3
    a kľud chcemm sa opýtať či je to správna liečba a či náhodou nepôjde drobec skôr, dosť veľa čítam že pri takomto náleze už boli ženy hospitalizovane aby boli pod kontrolou mám obavy či to nieje zanedbané na mojej strane... Pretože najbližšiu kontrolu mám o mesiac a zdá sa mi to dosť neskoro pri mojom náleze som po IVF, a neviem či vydržíme do konca chcela by som rodiť v Šaci Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na základe Vášho opisu nie je jasné, o aký funneling sa jedná, aká je funkčná dĺžka krčka, aký je celkový nález, preto sa neviem bližšie vyjadriť. Ak však bolo v poriadku, máte predpísanú štandardnú liečbu, ktorá sa užíva do 34. týždňa tehotenstva. Nález môže vydrzat aj niekoľko týždňov, nemusí sa jednať o predčasný pôrod. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Pichanie v 13+3

    , Autor: Miška1002

    Dobrý deň, prosím vás ak mi už 3-4ty deň neprestáva ostrá bodava bolesť v podbrušku a najmä úplne dole a môj doktor ma dovolenku, myslite že s tým môžem ísť na pohotovosť? Každý ma straší že sa mi môže skracovať krčok..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pichavé bolesti v pošve, ako aj po stranách podbruška sú v tomto týždni tehotenstva najčastejšie spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice, keďže maternica sa každým dňom zväčšuje. Takto sa Vám však bližšie objektívne vyjadriť neviem. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte v prípade absencie Vášho obvodného gynekológa, prípadne tehotenskú pohotovosť.

  • Serklaz

    , Autor: betka_17

    Dobrý deň, chcem sa spýtať, dnes som bola na morfologickom ultrazvuku aktuálne som v 13+2, pán doktor mi kontroloval aj krcok... Vravel že sa skracuje. Ma 2,5 cm, v akom štádiu by som mala byť odporúčaná na serklaz? V minulom tehotenstve som ju mala od 24 tt, lenže vtedy bol už aj otvorený... Teraz je zatiaľ len skrátený

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v 14. týždni je ešte skoro hovoriť o skracovaní sa krčka maternice. Aj keď podľa opisu už spĺňate kritériá na profylaktickú cerclage, navyše máte aj anamnestickú záťaž, keďže ste v minulom tehotenstve mali insuficienciu krčka maternice a realizovanú cerclage. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani výsledky vyšetrení, či nálezy. Neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Vhodné je pravidelné sledovanie, realizácia kultivačného vyšetrenia z pošvy. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Vyssie CRP a antibiotika

    , Autor: Domi3

    Dobry den,

    Som v 20tt a dostala som nejaku virozu. Citim sa relativne dobre avsak som zahlienena a pokasliavam (nemam dusivy kasel, skor kaslem ked chcem hlieny vykaslat). Som tiez astmaticka a alergicka- od tehotenstva sa mi obe zhorsilo.
    Nakolko citim hlieny na prieduskach isla som k dr, kde mi namerali CRP 28.
    Nasadila mi antibiotika Azitrox 500mg, azitromycin - chcela by som sa opytat ci tento druh atb je bezpecny a ci pri tejto vyske CRP by ste uz nasadzovali antibiotika. A tiez ci caste kaslanie, kychanie a smrkanie moze uskodit babatku.
    Dakujem 

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak máte virózu, antibiotiká Vám veľmi nepomôžu. Dôležité sú však celkové prejavy a výsledky ďalších parametrov, nie iba CRP. Keďže sú však tehotné rizikovejšie a náchylnejšie na infekcie, je vhodnejšie preliečenie. Užívanie Azitroxu je počas tehotenstva bezpečné. Skúste si aplikovať nosový sprej na báze morskej vody, ktorý Vám zároveň ukľudní sliznice. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Ak nemáte častý a dráždivý dusivý kašeľ, vplyv na krčok maternice to nebude mať. Odsledujte si to.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Kayka

    Dobrý deň... Chcela by som sa opýtať som 35tt a mam skrátený krčok na 3,50cm a chcela by som sa opýtať či môžeme praktizovať sex ešte alebo už račej čo sa týka bezpečnosti nie. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak je dĺžka krčka vyšetrená USG 35 mm, jedná sa v tomto týždni o normálny nález. Ak Vám nebol zakázaný pohlavný styk, môžete ho praktizovať bez obáv.

  • Skrátený krčok v 34tt

    , Autor: 123Mia123

    Dobrý deň pán doktor,

    Som v 34t a lekár mi na poradni pred 2 dňami nameral pri cervikometrii dĺžku krčka 24mm bez funnelingu.

    Zvýšil mi dávku Mg 2x1 magnosolv 1x1 magnerot + utrogestan 1x 200mg vag. večer.
    Odporučil mi kludovy režim a zakázal prechádzky.

    Chcela by som sa vás opýtať čo v takom prípade znamená kludovy režim ak sa chcem vyhnúť hospitalizácii? Snažím sa väčšinu dňa ležať a robiť len nevyhnutné veci - wc,sprcha,varenie... Nakoľko mám aj hydronefrozu dosť mám obmedzené polohy v ľahu keďže neprichádza do úvahy ležať na pravom boku preto by som nechcela skončiť v nemocnici v polohe ,,dole hlavou". Kontrolu mám o týždeň.

    Ďakujem, prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak budete pokračovať v opisovanom kľudovom režime a v nasadenej liečbe, je veľká pravdepodobnosť, že v nemocnici neskončíte. Nález na krčku nie je katastrofálny, nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní obvodného gynekológa a v prípade zmeny alebo zhoršenia zdravotného stavu, či nejasností ho kontaktujte.