Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,255 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Test

    , Autor:

    Dobry den, v piatok sme mali s priatelom nechraneny pohl. styk, uvolnil sa do mna. Chcem sa spytat kedy je spravny cas na urobenie teh. testu? Menstruaciu som uz mala. Do dalsej menstruacie sa mi cakat nechce. Dakujem za odpoved. :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali nechránený pohlavný styk, tehotenstvo je pravdepodobné. Najvhodnejšie je si tehotenský test urobiť pri meškaní menštruácie 14 dní. Test si môžete urobiť aj skôr, ale bude s väčšou pravdepodobnosťou falošne negatívny.

Podobné otázky

  • spinenie

    , Autor: Anettka

    dakujem za odpoved ano mali sme dvakrat pohl styk neprerusovany :) a preto sa pytam lebo test neukal este nič a menzes nikde len hnede spinenie

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to.

  • NIPT test

    , Autor: AlexS

    Dobrý večer, v pondelok ma čaká odber krvy na NIPT test a chcela by som sa len opýtať, že ak užívam ASCORUTIN 2x1 tabletku, ci ju môžem uzit aj v ten deň odberu. Myslím si, že by to nemal byt problém, keďže sa tam zisťuje genetika, ale pre istotu sa informujem, lebo lekár, ku ktorému idem, až do pondelka neordinuje. NIPT test mam doporučený kvôli umelému oplodnenie.

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, žiadna užívaná liečba nemá na vysledok Trisomy testu vplyv. Môžete pokračovať v užívaní Ascorutinu, aj v deň odberu krvi.

  • Pozitívny test , na sone vidieť cysty a tekutinu pri jednom vsjecniku

    , Autor: 1234*

    Dobrý deň, vyšiel mi pozit. Test takze som bola doktorkou privolaná na usg nakoľko je to 2 mesiace po kyrete pre MA. Hcg mi vyšlo 160 čo je vraj vramci štádia tehotnosti v poriadku. Na usg však plodový vak ešte vidieť nebolo, ale videla tam z pravého vsjecnika žlté teliesko ak som to nedoplietla, kt vraj o tehotnosti svedčí. Endometrium 14. Problém však nastáva že na ľavej strane našla nejaký útvar vraj asi cysta a aj tekutinu, podľa nej nie krv ale nejaká tekutina. Nevedela identifikovať . Čítam doma správu a ona tam dala diagnózu o02.0 ktorá má vydesila s popisom pravý vaječníka cystickaa štruktúra 42x23mm a ľavý vaječník pri okraji nehomogéna štruktúra 18x10mm bez kavitacie - fimbr. Ústie tuby s otáznikom Čo to teda môže znamenať ? :( ľ.adnex neistý usg nález v okoli. o dva dni mám ísť na usg asi aj kontrolu hcg no ten nález nie je “pekne napísaný” ale ústne sa nevyjadrila nijak záporne … povedala len že radšej byt obozretný . Teraz neviem co si myslieť či je nejaká nádej že to bude v poriadku alebo nie je to dobre

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe USG nálezu je ťažké sa jednozančne objektívne vyjadriť. Nepoznám dátum poslednej menštruácie, prípadne či ste od zákroku mali menštruáciu. Je potrebné odsledovať dynamiku beta HCG, ako aj USG nález, či Vaše subjektívne ťažkosti. Podľa toho, ako sa bude stav vyvíjať, ako to bude vyzerať na USG, ako sa bude meniť hodnota beta HCG sa dá povedať, či sa jedná o patologické alebo fyziologické tehotenstvo. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Vyskedku screeningu v 18tt

    , Autor: Dominika2016

    Dobry den, chcela by som sa opytat na vas nazor vysledku krvnych testov z 18tt. O tyzden idem na morfolog.vysetrenie, sono. V 1.trimestri mi podla testu vyslo riziko DS 1-350 a negativny avsak v spojitosti so sonom + test, PC vypocital pozitivitu 1 v 160.
    Lekarka mi odporucila,aby som pockala na tento vysledok sona + krvnych testov a potom by som sla na tie NIFTY.
    Zatial mam iba vysledok krvnych testov.
    MS -AFP: 61,320KIU/L - 2,05 MoM
    UE3: 2,07nmol/L - 1,00MoM
    Total hCG: 68,403 kvu/L - 3,32MoM
    Nuchal meranie: 1,8mm - 1,11MoM
    PAPP-A hodnota: 3,79iu/L - 1,47MoM
    Frees-hCG hod.: 168,1 iu/L - 5,02 MoM.
    Tu poslednu hodnotu mam asi dost vysoku :-(
    Riziko DS: 1 v 9400
    Riziko NTD: 1 v 1800

    Dakujem za vas nazor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opísaných výsledkov máte riziko Downovho syndrómu 1:9400 a riziko rázštepu nervovej trubice (NTD) 1:1800, teda riziko je malé. Nepoznám však ďalšie informácie, ako napríklad vek, výsledky Triple testu, preto sa Vám takto jednoznačne vyjadriť neviem. Trisomy test si môžete nechať realizovať. Budete určite kľudnejšia. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať priamo vyšetrujúcich lekárov, ktorí majú k dispozícii všetky výsledky vyšetrení, poznajú všetky okolnosti aj informácie. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Preventivna prehliadka

    , Autor: Janulka456

    Dobry den,

    chcela by som sa spytat, ci by lekar na preventivnej prehliadke zistil tehotenstvo.

    Tehotensky test mam negativny, od styku uplynulo 53 dni a na tento den bol test negativny.

    Na prehliadle sa vykonavalo sono krcka maternice aj vysetrenie hmatom a lekar vravel, ze je vsetko v poriadku.

    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, extrémne skoré tehotenstvo (53 dní od styku) na USG nie je vidieť. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva je potrebné realizovať odber krvi na beta HCG. pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.