Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,030 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Ukončenie tehotenstva

    , Autor:

    Dobrý deň, potrebovala by som radu. Som 4 tt tehotenstva. Neplánované. Spriatelom chodíme spolu 6 mesiacov. Dá sa ukončiť tehotenstvo zo zdravotných dôvodov? Od malička trpím zápalmi močových ciest a ladvin každý mesiac sa mi to vracia a beriem antibiotiká, plus často bývam chorá angína atď a moja umunita je slabá plus k tomu sa liečim u psychiatričky pre silné depresie užívam lieky ktoré mi teraz musela vysadiť pre tehotenstvo. Zo zdravotného hľadiska sa necítim na tehotenstvo chcela som aspoň rok počkáť kým sa dám do poriadku. Plus sa starám sama o brata ktorý má DMO . Aké sú rizika ? Môžem po prerušení otehotnieť ? Prvé tehotenstvo z bývalim priateľom skončil samovolným potratom 7tt pre chybu plodu. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, sú isté okolnosti a dôvody pre ukončenie tehotenstva zo zdravotných dôvodov. Z vážnych psychiatrických dôvodov je možné ukončenie tehotenstva zo zdravotných dôvodov, je nutné psychiatrické vyšetrenie a záver psychiatra. Ak nespĺňate kritéria pre umelé prerušenie tehotenstva zo zdravotných dôvodov, môžete požiadať o umelé prerušenie tehotenstva na vlastnú žiadosť do 12. týždňa tehotenstva. Po umelom prerušení tehotenstva otehotnieť môžete. Jedná sa o obdobný zákrok, ako pri zamlčanom potrate, vyčistí sa dutina maternice. Každý zákrok so sebou nesie isté riziká. Pri nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • uloženie

    , Autor: stanka10

    Pán doktor a ešte som sa chcela opytat, keby babatko bolo priečne a mala sa neotoci, hrozí horšie dostavanie živín babatku a vyživovanie placenty, a tým aj spomalený rastový vývoj? Niekde som to čítala… mne vyšlo v 12tt spomalený rastový vývoj 1:122 – preto beriem aspirin. A keď sa neotoci, mala sa otočí mechanicky doktorom alebo sa plánuje cisársky rez? Ďakujem krásne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, poloha plodu s výživou plodu nesúvisí. Ak bude plod otočený v priečnej polohe, plánuje sa ukončenie tehotenstva cisárskym rezom v 39. týždni tehotenstva.

  • Tehotenstvo

    , Autor:

    Dobry deň od partnera som utiekla preč kvôli týraniu a psichoske mojej a dcerinej. Len som tehotná a rajom to ako rodičom a v práci a som v štádiu že už by som to mala preto niečo podniknúť len mám strach od bývalého že niečo zistí. Preto chcem jediné ísť na cisársky predčasne a dať dieťa na adopciu. Viem že je to moja nezodpovednost ale nemôžem si dovoliť ďalšie dieťa. Čo by ste mi odporučili. Alebo kde ísť a tajné všetko vyriešiť . Ďakujem vopred

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, bez ohľadu na rodinné ako aj sociálne zázemie, nenarodené dieťa za to nemôže. Preto ak nie je medicínsky dôvod na akútne ukončenie tehotenstva alebo predčasné vyvolávanie pôrodu, je potrebné vyčkať do termínu, aby dieťa nebolo predčasne narodené. Keďže nepoznám žiadne okolnosti, ani informácie ohľadom dĺžky tehotenstva, ani výsledky vyšetrení, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Určite však navštívte Vášho obvodného gynekológa. Možnosť utajeného pôrodu, alebo pôrod dieťaťa s následným odovzdaním na adopciu je možné. Tieto záležitosti je potrebné riešiť v zdravotníckom zariadení, kde plánujete rodiť.

  • Akutna choriomnionitida

    , Autor: LenkaZoe1986

    Dobry den Pan doktor,v 19tt som porodila mrvty plod ,vysledky s histologie bola akutna choriomnionitida ,no pokoj na dusi aj tak nemam,moj gynekolog povedal ze ovplyvnit sa to nedalo a najviac ma trapi ako sa skor mozno pri dalsom tehu vyvarovat,Mna zobrali 5.12 na hospitalizaciu pre zapal v tele crp som mala 175 ,po podavani atb ,zapal v tele klesal ..po par dni pobytu v nemocnici ,som zacala špinit zistili placenta previa a hematom ...s nemocnice ma pustili ,po tyzdni konrola kde my zistili anhydramnion,po dalsom tyzdni kontroli mrtvy plod a porod,Moj dr povedal ze som mohla mat zapalive lozisko ..a tazko sa pride teraz na to co sa stalo ...mna velmi zaujima ..ci napriklad na hemtologii mozu prist na to kde v tele mam niake zapalove lozisko alebo niaky zapal alebo ci nemam hladat patrat ci nemam niaku vaznejsiu chorobu ...predoperacne vysledky boli crp 5 a leykocyty 9.10

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, každé tehotenstvo je individuálne. Čo sa týka vyšetrenia CRP - CRP je všeobecný zápalový marker, ktorý nám povie, či je alebo nie je v tele zápal, či sa jedná o vírusovú alebo bakteriálnu infekciu, ale nepovie nám, kde v tele sa zápal nachádza. Nepoznám všetky okolnosti, ako aj výsledky vyšetrení a výterov z pošvy. Ako sa infekcia dostala do maternice a až do plodových obalov je otázne a teraz už nezistiteľné, najčastejšie je však prestup z pošvy, pôvodcami sú väčšinou anaeróbne baktérie, riziko môžu zvyšovať niektoré vyšetrenia (napríklad amniocentéza) a dlhšie trvanie stavu po odtoku plodovej vody. Prevencia akútnej chorioamnionitídy prakticky neexistuje, zaberie len včasná liečba, aj to nie stále a ukončenie tehotenstva, čo ale v 19. týždni predstavuje potrat. Pravdepodobnosť, že sa chorioamnionitída zopakuje v ďalšom tehotenstve je malá. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Oligohydramion

    , Autor: Lucka

    Dobry den,chcem sa opytat som v 35+4 tt a pred tyzdnom mi diadnostikovali tazky oligo 4-5, s cim som aj hospitalizovana, moje dietatko je aj koncom panvovym ulozene a som prvorodicka,chcem sa Vas opytat,na tejto stranke mama a ja som sa v sekciu poradna docitala ze ak je malo vody a KP tak hrozi deformacia hlavicky,nozicky alebo inej casti tela,tu mi doktori tvrdia ze nieco take nie je mozne uz v mojom tyzdni tehotenstva tak neviem ,prosim Vas ,ktore je pravda? A este chcu ma nechat cakat este mesiac do porodu a chcu aby som rodila prirodzene napriek tomu ze mam malivko vody a babo je KP je tento postup prosim spravny????
    Dakujem S pozdravom Lucia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak máte diagnostikovaný Oligohydramnion, neznamená to, že dieťatko bude mať deformáciu časti tela. Toto je však možné a pravdepodobnejšie v skoršom štádiu tehotenstva. Ešte nie ste v ukončenom 36. týždni tehotenstva, ak je to možné a prietoky (to ako je plod vyživovaný) sú v poriadku, ešte by som pár dní počkal. Po ukončenom 36. týždni tehotenstva sa dá tehotenstvo ukončiť, ak je to nevyhnutné a indikované. Čo sa týka vašej situácie, ak ste prvorodička a plod je otočený zadočkom, spĺňate indikáciu pre ukončenie tehotenstva Cisárskym rezom.

  • alkohol a tehotenstvo

    , Autor: martinas32

    Dobrý deň,
    mám na Vás zopár otázok. 1. keďže sme s manželom neplánovali dieťa a používali sme buď kondóm, alebo prerušovanú súlož, v našom okolí sa uskutočnilo zopár osláv a v priebehu 1 týždňa som vypila dokopy cca pol litra whisky. Poslednú menštráciu som mala 19 augusta a tieto oslavy sa diali v dňoch od 14 - 19 septembra. Ako veľmi škodí embryu v tomto období alkohol? Ja som totižto až 2 týždne potom zistila, že som tehotná. 2. Keďže mám za sebou už 2 sekcie, prvá bola pred 9 a pol rokom, druhá pred presne 2 rokmi, aký máte názor na tretiu sekciu? Priznám sa, že sa toho trochu obávam, keďže niektorí doktori sú toho názoru, že 2 sekcie a dosť a iní hovoria, že 3 sekcie sú rovnako riskantné ako 2. Ďakujem za odpoveď...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň prajem,
    fetálny alkoholový syndrom - teda postihnutie dieťaťa na podklade alkoholu sa objavuje u matiek závislých od alkoholu a teda je spojený s jeho chronickým užívaním. Aj keď vo všom prípade nejde práve o malé množstvo alkoholu, som presvedčená, že dieťatko bude v poriadku.
    Čo sa týka opakovaného cisárskeho rezu...aj ked sa tretia gravidita po dvoch predchádzajúcich cisárskych rezoch neodporúča, riziká sú naozaj približne rovnaké. Ide najmä o hroziacu ruptúru maternice v mieste jazvy - teda o jej roztrhnutie, bude dôležite dôkladné ultrazvukové monitorovanie hrúbky jazvy a plánované ukončenie tehotenstva cisárskym rezom.