Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,134 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Aspirin

    , Autor: stanka10

    Dobry deň pán doktor, včera som mala poradňu.. momentalne som 32+4 podľa ms a podľa utz v 12tt a nástupu na matersku som štyri dni dopredu, čiže 33+2.. beriem aspirin 100mg večer pred spanim kvôli rastovej retardacii, ktorá mi v 12tt vyšla 1:112. Pytala som sa doktora, dokedy mám brat aspirin a vravel, že do 34 - 34+2tt cca takto , že radšej trosku dlhšie ako kratšie.. len som sa zabudla spýtať, či sa riadiť dátumom nástupu na matersku, novým termínom pôrodu a teda som 33+2? Lebo mám posledných 5tbl aspirinu v balení to by mi vychádzalo brat do 34+0.. alebo či si kúpiť ešte v lekarni a zobrať tie 2-3tabletky navyše, či myslite, že už nemusím a posledných 5 stačí dobrat a teda ukončiť branie v 34+0? Ďakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, stačí Vám doužívať liek do ukončeného 34. týždňa tehotenstva, dlhšie ho neužívajte.

Podobné otázky

  • Preeklampsia

    , Autor: Dušana_1

    Dobrý deň, pán doktor,

    Na NT sone mi pri skríningu zistili riziko preeklampsie 1:49. Preventívne mi dali užívať na noc 100mg asporinu. Nechcem nič podceniť. Pýtala som sa na kontrole aj rôzne otázky ohľadom toho avšak zabudla som sa opýtať- od 13tt by som chcela zas cviciť trošku, už mám viacej energie ako predtým. Pre ženy s takýmto rizikom je to vôbec vhodné ? Nie nič svetoborné len aby som sa opäť hýbala. Okrem toho ešte ma zaujíma- v takomto prípade sa úplne zakazuje letieť lietadlom ? Zvyšuje to riziko preeklampsie neskôr v tehotenstve ?

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Aspirín Vám bol predpísaný preventívne. Ak sa na to cítite, môžete pokojne cvičiť. Nesúvisí to vôbec s lietaním. O preeklampsii sa dá hovoriť prakticky až po 20. týždni tehotenstva, za predpokladu, že dôjde k zvýšeniu tlaku krvi nad 140/90 Torr, prítomnosti bielkovín v moči a vzniku opuchov, najmä dolných končatín.

  • Aspirin

    , Autor: Majka1103

    Dobry den chcem sa opytat som 26+6tt a dnes my lekar predpisal aspirin 500mg v davke 2×1 na kolko ma zapal ramenneho klbu.Chcem sa opytat ci to mozem uzivat kedze som sa docitala ze by sa nemal dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, aspirín sa v tehotenstve podáva aj ako prevencia preeklampsie, samozrejme v nižšej dávke, 100 - 150mg denne. Vyššie dávky by sa mali v 1. a 2. trimestri gravidity podávať, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Ak je to nevyhnutné, má sa použiť najnižšia dávka a dĺžka liečby má byť čo najkratšia.

  • Euthyrox a Aspirin Protect

    , Autor: Erra77tttt

    Dobrý deň prajem, pán doktor, môžete mi poradiť, prečo sa neodporúča kombinácia Euthyrox a Aspirin Protect? Euth. mi predpísal endokrinológ, Aspirin gynekológ na predchádzanie trombózy počas tehotenstva. Som v 12tt. Je to štandardné v praxi, že sa predpisuje tehotným ženám takáto kontraindikovaná kombinácia? Nebolo by vhodné užívať NOAC antikoagulanciá počas tehotenstva? Keď dokonca beriem aj Duphaston, čo zvyšuje zrážanlivosť krvi, na čo som aj geneticky predisponovaná. S kým to mám riešiť, s gynekológom al. endokrinológom?Ďakujem pekne za odpoveď. Prajem Vám pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, neviem o tom, že by sa Eurhyrox nemohol užívať s Aspirinom. Aspirín sa po 34. týždni tehotenstva nahrádza nízkomolekulárnym heparínom. Ak máte predispozíciu k trombofílnemu stavu, je vhodné realizovať hematologické vyšetrenie.

  • Aspirin v prvom trimestri

    , Autor: Kacerik23

    Dobrý deň pán doktor. Som tretikrát tehotná v 8tt. Prvé dve tehotenstvá boli spontánne potraty v 11tt a 4tt. Momentálne som na maródke do konca 13tt. Keďže žijem v UK, kde potraty vôbec neriešia a ženám nepomáhajú, musela som hľadať súkromnú kliniku. Poľská gynekologička mi predpísala cyclogest čipky, 1x 200mg pred spaním. Premýšlala aj nad aspirínom, ale nebola si veľmi istá, či by to bolo pre mňa prospešné. Vravela, že niektorým ženám to môže vyvolať krvácanie, iným zasa pomôže. Chcem sa spýtať na váš názor. Momentálne som aj covid pozitívna, 24h som mala zvýšenú horúčku medzi 38-38,7C, darilo sa mi ju zrážať dolu s paracetamolom. Veľmi sa však bojím o naše dieťa a chcem urobiť všetko čo sa dá, aby sa mohlo narodiť zdravé.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, paracetamol užívať môžete. Čo sa týka anamnézy s opakovanými potratmi, po prekonaní infekcie COVID-19 je vhodné realizovať aspoň hematologické a endokrinologické vyšetrenie a v prípade pozitívnych nálezov Vám vie byť predpísaná potrebná liečba.

  • prietoky a zaostavajuci vzrast

    , Autor: Zuzana 1993

    dobry den,
    zaujimal by ma vas nazor
    dnes som bola na Screening ... som v 30+1tt moje dieta zaostava v zraste nejake dva tyzdne cca dieta vyzera na 27+4 od zaciatku tie prietoky nie su dobre beriem aspirin celu dobu harmony test aj amniocenteza boli negativne na nejake vrodene vady a prietoky som mala RI 0,77 ... co si mslite o tychto hodnotach a ako to mozno bude pokracovat ? myslite ze bude nutna hospitalizacia? mam sa hlasit v uzorok do poradne pre rizikove tehotenstva
    dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, iba na základe jednej hodnoty rezistenčného indexu (RI) sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Nepoznám ostatné parametre a výsledky vyšetrení, preto sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Pravidelné sledovanie je však určite potrebné. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.