Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Špinenie

    , Autor: Nikca538

    Dobrý deň som 19+4 tt včera ked som bola na malu potrebu po utreti som mala na papieri trosku zašpinenia a malu bodocku cerstvej krvy velkosti ako bodka nakreslena perom. Sla som na pohotovost tam ma pozreli ze je vsetko ok ziadne spinenie ani krv nevidia len som sa vylakala nakolko mi povedali ze krcok je otvoreny pre spic prsta. Je to normalne uz v tomto období tehotenstva? Palpacne je krcok polotuhy 2cm. Cervix FD 4cm vnutorna branka zatvorená. Mam strasne bolesti v krížoch. Doma uz mam jedno dietatko ale v novembri som prisla o babo v 18tt. Tak isto povedali ze to krvacanie moze byt zapal mocovich ciest ale pri močení nemam ziadne prsoblemi. Moze to byt z morfologickeho vysetrania na ktorom som bola vo stvrtok? Bolo to dosť bolestive a pan doktor velmi tlacil na brusko. Dakukem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je funkčný dĺžka krčka u Vás 4 cm, je to úplne normálny nález. Tým, že nie ste prvorodička, môže byť vonkajší nález pre špic prsta. Dôležité je však, že sa neotvárate zvnútra. Bodka krvi nie je krvácanie. Môže sa jednať o hlien, o pošvový sekrét, môže sa jednať o zápal močových ciest, na to nemusíte mať žiadne ťažkosti s močením. Ak boli výsledky vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať.

Podobné otázky

  • Ascorutin

    , Autor: AlexS

    Dobrý deň,
    Mam otázku ohľadom dlhodobého užívania lieku Ascorutin. Od 7tt som mávala sem tam hnedý výtok, najčastejšie len doobeda. Po kontrolnom sone mi bolo povedane že tam bol maličký hematóm, ktorý sa ale postupne do ďalšej kontroly vytratil/vyplavil. Chvíľku bol kľud, ale hnedé špinenie sa vrátilo, začala som brat Ascorutin najprv 3x1 tabletu, spinenie pekne ustúpilo, tak som sa snažila ho postupne vysadiť, a však pri postupnom vysádzaní sa to vrátilo, tak som sa vrátila na dávku 2x1 tabletu a už skoro dva týždne je kľud. Myslíte si, že môžem v jeho užívaní aj naďalej pokračovať? Dnes končím akurát 11tt. Som po KET a okrem toho si ráno aplikujem Prolutex a večer si dávam 1x Progestenalle, plus mi v 5 týždni nasadili aj fraxiparin 0,3.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva je najčastejšie spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Ascorutin môžete užívať v dávke 3x1 tabletka denne až do 16. týždňa tehotenstva. Odsledujte si to.

  • Môže sa špinením prejavovať nejaká skrytá infekcia?

    , Autor: Patrich

    Dobrý deň,

    Momentálne som v 11tt a už 6 týždňov, prakticky od začiatku tehotenstva, špiním. V 6tt mi našli hematóm. Môže sa tak dlho vyplavovať? Je na mieste urobiť ster, aby sa vylúčila infekcia? Okrem špinenia iné problémy nemám. Beriem progestanelle 1-1-2, clexane 0,2.

    Ďakujem za Váš čas.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva, či už ružovým výtokom alebo naopak tmavohnedou až čiernou krvou, je pomerne časté a súvisí s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Ak Vám bol diagnostikovaný aj hematóm, môže sa vyplavovať aj dlhšie. Odsledujte si to.

  • Ultrazvuk a vysetrenie

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň chcem sa spýtať od začiatku tehotenstva mám spinenie a krvácanie užívam veľmi veľa hormónov aby sa to nedialo keďže som po Ket ivf. Užívam Estrofem 4*2 plus prolutex ráno a obed večer progesteronelle. Najskôr som spinila na začiatku ružová krv to mi robili sono vyšetrenie na pohotovosti v pondelok pred pár týždňami aj pozreli má prstami z vnútra aj kukli vnútro klieštami. Potom mi navýšili estrofem z 3*2 na 4*2 a progesteronelle aj na obed aby som nespinila potom o týždeň na to som mohla znížiť dávku ale zase som začala špiniť tak som šla ďalší pondelok teda o týždeň toho prvého sona na ďalšie sono a už bola aj akcia srdiečka tam mi nepozerali ani spodok ani prstami čisto len sono bolo všetko ok. Potom som vo štvrtok mala len sono v centre kvôli tomu že ma pottebovali pozrieť aby ma už prevzal môj gynekológ a ubezpečili ma že sono neškodí.Dnes je utorok a ja som zase začala krvácať slabo ružovo a mala silné kŕče dva dni už od včera v noci a keďže som nespala šla som teda dnes neskoro na pohotovosť pretože som nechcela nič podceniť. Robilo sono pár minút a pozreli má aj zvnútra prstami plus dali tie kliešte na otvorenie pošvy. Nebolo to príjemné ale všetko bolo ok skrátka výsledok znie že pravdepodobne krvácam z vysokého krvného tlaku no chcem sa spýtať či takéto vyšetrenie pošvy vnútorné prstami alebo to že dali tie kliešte plus sono 4 krát za mesiac tento môže ublížiť bábätku alebo môžem byť pokojná som 7+3 a najbližšie plánujem sono až koncom trimestra. Ale len potrebujem vedieť a upokojiť či mohlo niečo uškodiť či sono ultrazvuk? Alebo vyšetrenie z pošvy keďže dávali dnu tie kliešte či ako sa to volá a prsty kvôli vyšetreniu. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, najčastejšie ružovým výtokom alebo hnedým výtokom, je do 16. týždňa tehotenstva pomerne časté. Súvisí s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Je to pomerne časté. Realizovanie USG, ani vyšetrenie v gynekologických zrkadlách, či palpačné gynekologické vyšetrenie nemá na tehotenstvo vplyv. Nemusíte sa obávať. Pokračujte v nastavenej liečbe a postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Spánok

    , Autor: Florencia 5

    A vlastne ešte jedna otázka pán doktor ako som tehotná som PN stále som unavená najskôr som chodila aj na prechádzky potom mi povedali že keď som spinila že mám mať kludovy režim tak som nechodila ani na prechádzky.no bolo mi povedané že to nie je dobre len ležať že môže vzniknúť tromboza obezita alebo tehotenská cukrovka. No som prvý trimester a úprimne často krát sa mi vôbec nechce nič som 7+0 a furt by som len ležala spala lebo som buď unavená a pre počasie sa mi nič nechce alebo skrátka mi vyhovuje ležať a pozerať filmy. Prosím môže taká to lenivosť a únava naozaj uškodiť že nechodím nikam len ležím akože občas idem aspoň do obchodu ale mne sa fakt vážne nechce. Bojím sa že dostatočne neprekrvujem maternicu ale mne sa niekedy len chce stále spať ležať fakt mám minimálny pohyb. Akurát dosť často chodím v noci cikať ale to je asi tak jediný pohyb a úprimne ak treba zaradím povinné prechádzky ale vravím sú dni kedy najradšej len ležím.tak sa len chcem spýtať či to môžeš spôsobiť missed abort alebo je to v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva je pomerne časté, vysvetliteľné a neznamená automaticky hroziaci potrat. Čo sa týka pohybu, nie je najlepšie iba ležať, trošku pohybu vo forme prechádzok neuškodí. Únava v tehotenstve je pomerne Častá. Užívanie tehotenských vitamínov, dostatočná hydratácia a trošku pohybu sú ideálnou kombináciou na prekonanie I. trimestra.

  • Ultrazvuk

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň pán doktor. Chcem sa ubezpečiť lebo mám mierne obavy. Som 6+5 cca s tým že bola som minulý týždeň v pondelok na sone zo spodu kvôli špineniu na pohotovosti ešte nebolo nič vidieť iba vak a plod z centra reprodukcie mi navýšili estrofem spinenie ustalo. No potom kázali znížiť tak tento pondelok som bola zase kvôli špineniu na pohotovosti a rozbili ultrazvuk už bolo vidieť akciu srdiečka a všetko ok v centre mi opäť navýšili estrofem a už bolo všetko ok no kázali mi dnes štvrtok prísť na sono. Aj som bola všetko je v poriadku srdiečko bije len som chcela vedieť či nemôže taký častý ultrazvuk spôsobiť missed abort alebo potrat? Akože najbližšie pôjdem až v 10 tt ale chcela som sa ubezpečiť či nemôže sono vyšetrenie spôsobit potrat alebo ublížiť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, USG vyšetrenie Vám potrat nespôsobí. Dnes sú už USG prístroje na vysokej úrovni a miera USG žiarenia je nízka. Aby to malo teoreticky vplyv, museli by ste podstúpiť USG vyšetrenie denne po dobu niekoľkých hodín. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.