Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo?

    , Autor: Kukuricka

    Dobrý deň mám otázku s priateľom sme mali petting 3.5 a iba sa o mňa obtieral nezasunul ani nic a chcem sa spýtať či by som mohla takto otehotnieť mám 6 dní pred ms a mám taký mliečny výtok a bolesť v prsiach a také divné pocity v podbrušku prosím vás odpovedzte mi mylsiste že by som z trienia pohlavných orgánov bez oblečenia ani spodného prádla mohla otehotnieť ...vopred ďakujem prosím odpovedzte

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste nemali pohlavný styk, alebo nedošlo k zaneseniu ejakulátu do pošvy, tehotná nebudete, môžete byť kľudná.

Podobné otázky

  • Kiahne

    , Autor: som

    Dobrý deň,

    som tehotná 27tt a dnes som bola cely deň v kontakte s dieťaťom, u ktorého sa večer potvrdilo, že má kiahne. V detstve som kiahne prekonala. Môžem sa ešte nejako nakaziť resp. môže to ohroziť moje tehotenstvo? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste v detstve prekonali kiahne, máte doživotnú imunitu, ktorou chránite aj Vaše dieťa. Nemusíte sa obávať. Na tehotenstvo to nebude mať žiadny vplyv.

  • Silne prelaknutie

    , Autor: eminky

    Dobry vecer, som v 12tt a dnes na prechadzke na mna vybehol asi od susedov vacsi pes, nikde v okoli nikto nebol, strasne som sa zlakla, kedze pes agresivne stekal a zacal okolo mna kruzit…ani neviem ako som dosla domov, v soku, az mi zacalo brniet v prstoch. Snazila som sa upokojit, uz som v pohode. Myslite, ze taketo situacie maju vplyv na tehotenstvo? Nechcem prehanat ani sa velmi sledovat, no po par neuspesnych tehotenstvach uz sa clovek boji … Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď Vás chápem, v tomto týždni tehotenstva je zárodok dobre chránený v maternici, takže to na neho nemalo vplyv. Ani jednorázové preľaknutie nespôsobí potrat. Nemusíte sa obávať. Odsledujte si to.

  • Pomaly rastie HCG, špinenie, krv

    , Autor: Lussya

    Dobrý deň pán doktor, prosím Vás o radu, vraj mi pomaly stúpa HCG, v nedeľu 3.12.2023 som mala hodnotu 239 (môj 38 deň cyklu) mávam 28 dňové cykly (vraj môžem byť tak na začiatku 5tt), bola som na pohotovosti, nakoľko sa objavilo krvácanie na toaletnom papieri vždy po utretí, lekár sa vyjadril, že sliznica je vysoko, ale nevidí tam nič (len sivú “výplň maternice” na sone?) vraj možno sa už embrio vyplavilo - možno išlo o biochemické tehotenstvo alebo abort, nakoľko takého hodnoty mávajú ženy už po kyretáži a už by hcg malo len klesať a dostaviť sa menštruácia. V pondelok som ísľa podľa pokynu lekára z pohotovosti do repro centra kam chodím, keďže som po PPS, čiže dňa 4.12.2023 (39 deň cyklu) mi zmerali HCG hodnota 337, urobili mi sono so záverom, že sliznica je vysoko a nevidieť zatiaľ nič, mám prísť na hcg zajtra 8.12.2023, ale včera večer som si utrela krv a dnes ráno som mala krvavú vložku 3/4, aj dnes ešte utieram hnedočervenú-ružovú? (akoby starú?) krv, ale už slabo, na vložke len kúsok otlačené. Telefonivala som do centra nakoľko užívam len progestanelle každý večer a nepredpísali mi ani duphastan ani ascorutin, lebo vraj nemáme ešte 100% potvrdené tehotenstvo, musíme čakať a sledovať hcg, je to podľa Vás správne? Aj to krvácanie? Ešte môžem dúfať v tehotenstvo? Som už po jednom MA (február 2023). Dnes som mala bazálnu teplotu 37 (stále sa drží hore 36,87, 36,93 a pod), mám silné tehotenské testy. Ďakujem Vám za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu ste tehotná, ale zatiaľ nie je na USG tehotenstvo vidieť. Zárodok musí vyrásť, aby ho bolo vidieť. Čo sa týka hnedého alebo ružového špinenia, to je do 16. týždňa tehotenstva veľmi časté. Jedná sa pravdepodobne o tzv. implantačné špinenie, ktoré je spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Nevidno babo na ultrazvuku

    , Autor: Adkapuf

    Dobry den,
    17.7. som mala ovulaciu a otehotnela som. 28.7.som mala na vlozke mensi fliacik krvi a aj dalsie rano, tak predpokladam ze to bolo uhniezdovanie. Takze babo sa zacalo vyvijat od toho 29.7. v podstate ? Preto este nebolo nic vidno na ultrazvuku u gynekologa 2.8.? Neprisla mi menstruacia 1.8. tak som si sla potvrdit tehotenstvo ale este nic nevidel ale aj tehotenske testy mi ukazovali krasne silne ciarky. Takze moze to byt takto ?
    Zobral mi krv a ked budu vysledky z krvi pozitivne mozem to brat ako tehotenstvo? Len teda este je prilis skoro aby sme tam nieco videli ?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, voľným ľudským okom je na USG vidieť tehotenstvo cca v 5. - 6. týždni, ktoré už má pár milimetrov, takže teraz na USG ešte nebude určite nič vidieť. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Áno, ak bude beta HCG pozitívne, potvrdí to, že ste tehotná. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • dvojickove tehotenstvo?

    , Autor: Mimi1809

    Dobry den prajem, aktualne som v 6tt+6. Minul tyzden na sone bolo jasne vidiet jednu dutinku, gestacny vacok s malou gulockou na kraji, s plodom. Dnes o tyzden neskor plodu uz jasne bilo srdiecko, no co sa pani doktorke nepozdavalo, tak bolo to, ze gestacny vacok sa za ten tyzden rozdelil akoby na dve rovnake polovice predelene tenuckou liniou. V lavej casti nebolo vidiet nic, v pravej casti bol vidiet plod aj s bijucim srdieckom. Pani doktorka povedala, ze sa o dva tyzdne uvidi. No ja som cela napata, ci ide o dvojickove tehotenstvo? Mohlo sa stat, ze to skutocne budu dvojicky, len to druhe na lavej strane zatial nebolo ani raz vidiet, no kdesi tam je? Nemali by sa dvojicky rovnako vyvijat spolocne? Dakujem krasne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemyslím si, že ide o tehotenstvo z dvojičkami. V prípadoch, kedybsa jedná o jednovaječné dvojčatá, sú už v 7. týždni tehotenstva prítomné dve embryá. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.