Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
10,487 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Otazka:

    , Autor: Ludka

    Dobry den Pan doktor
    Chcela by som sa spytat ci je mozne zby sa mi prejavovali priznaky tehotenstva uz 4 dni pred ocakavajucou menstruaciou?
    Zacala my byvat uz od minuleho tyzdna zle naduvanie odpala som a dnes som zacala hnackovat. Pri prvej dcere som hnacky nala len uz si nepamätam ci pred ocakavanou menstruaciou alebo az po.
    Je teda mozne ze by som mohla byt uz tehotna a mala uz priznaky tehotenstva a moze k priznakom patrit aj hnacka?
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, príznaky tehotenstva môžu byť špecifické, ale aj nešpecifické. V prípade ťažkostí si realizovať tehotenský test, prípadne navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe odberu krvi na beta HCG potvrdí alebo vylúči tehotenstvo, prípade stanoví diagnózu a určí další postup.

Podobné otázky

  • Tehotna nie?

    , Autor:

    Dobry den uz dlho pocitujem v bruchu pohyby podobne ako v tehotenstve, uz som z toho zufala, vylakalo ma to az tak ze som isla ku gynekologovi, na preventivnu prehliadku, samozrejme ze som mu nepovedala ze mam pocity podobne ako v tehotenstve, teda tie pohyby, podotykam je to skoro kazdy den ..lekar ma vysetril a vraj vsetko v poriadku, ukludnila som sa no stale to vtom bruchu citim, najma v podbrusi...otazka: snad ked ma lekar vysetril tak nieje moznost ze by som bola napriek tomu tehotna, ukludnujem sa tym ze predsa len vaginalnou sondou by urcite videl.keby som bola ze?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, mohli ste to lekárovi povedať. Osobne si skôr myslím, že príčina bude v črevách. Pohyby plodu je možné cítiť od 18. týždňa, čo by na USG bolo jednoznačné. Pri pretrvávaní ťažkostí bude vhodné navštíviť Vášho obvodného lekára, ktorý Vás pripadne odošle na chirurgiu alebo gastroenterológiu. Dôležité je tiež vylúčiť napríklad celiakiu, pripadne iné možné ochorenia. Keďže však nepoznám žiadne bližšie informácie, neviem sa Vám bližšie vyjadriť, ale ak na gynekologickej prehliadke bolo všetko v poriadku, problém bude niekde inde.

  • Otazka:

    , Autor: Ludka

    Dobry den Pan doktor,
    Chcela by som sa Vas spytat je mozne ze by som mala priznaky tehotenstva uz 5 dni po pohlavnom styku kedy som mala plodne dni a to ako je z nevolnostou a mam husty vytok z posvy ako ked mam plodne dni tak ci je mozne tehotenstvo?
    menstuaciu som mala 12.4. pohlavny styk som mala z manzelom 25.4 a 26.4. a dalsiu menstuaciu mam dostat 10.5.
    Je teda mozne zeby som mala uz priznaky nevolnosti ako je vytok je ciry a strasne mi byva nevolno mavam pravidelny cyklus alebo sa mam obavat ineho zdravotneho problemu? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemyslím si, že tak skoro po pohlavnom styku sa u Vás prejavujú príznaky tehotenstva, ale po cca dvoch týždňoch sa príznaky môžu začať u niektorých žien prejavovať. Odsledujte si to. Môžete si skúsiť realizovať tehotenský test, najlepšie až po 14 dňoch meškajúcej menštruácie.

  • CMV DNA neg

    , Autor: ada121

    Dobry den,
    na zaciatku tehotenstva mi bolo oznamene, ze som prekonala mononukleozu.

    " IgM /Eclia/ negativny
    S_CMV IcG - avidita /Eclia/ 84 vysoka avidita
    > 55% / vysoka susp.latentna chronicka infekcia
    Vysledky vysetrenia pravdepodobne svedcia pre prekonanu EBV infekciu. "

    Po odbere krvi / CMV DNA negativne.

    Teraz som 39tt.
    Moja otazka: ked je raz CMV negativne, tak to tak je pocas celeho tehotenstva bez ohrozenia plodu? Nemoze sa stat, ze po narodeni bude pozitivne?

    Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak máte prítomné protilátky svedčiace pre prekonanú infekciu, nie akútnu, nemusíte sa obávať.

  • Clexane

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň, pani doktorka, najprv Vám veľmi ďakujem za vaše doterajšie rady. Som tehotná v 9tt.(Doteraz jeden zamlčaný potrat v 9tt a 3 spontánne v 7tt). Mám vrodené trombofilné mutácie-spolu 5, žiadna nie je závažná. Užívam Clexane 0,2. Na hematológiu na kontrolu-odber krvi mám ísť až v 14 tt. Plus kým budú výsledky, zase prejde niekoľko dní... Viem, že dávky Clexanu sa upravujú aj podľa hmotnosti, no nikto sa na moju hmotnosť nepýtal. Vážim 59-60 kg. Moja otázka: Kedy by sa v mojom prípade mala zvýšiť dávka Clexanu, a od akej hmotnosti? Možno máte podobné pacientky, zaujíma ma Váš názor.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    vaša samotná váha nevyžaduje zvýšenie dávky clexanu, avšak definitívne o tom musí rozhodnúť hematológ na základe laboratórnych parametrov z krvi.

  • v koľkom týzdni vidieť akciu srdiečka

    , Autor: jana44

    Dobrý deň. Včera som bola u gynekologa. Môj posledný menzes bol 12.9..Podľa menzesu by som mala byť v 6+5dni. Podľa sona som 6+3 dni, ale bolo vidieť len žltkový vačok a bábätko, resp. srdiečko ešte nie. Doktor mi síce povedal, že to je úplne normálne tehotenstvo, ale ja sa bojím, či by už v tomto týždni nemalo byť vidieť aj srdiečko. Moje obyvy plynú z toho, že prvé teh. skončilo Missed abored. Z druhého máme zdravú dcérku.
    A ešte jedna otázka: Z výteru v nose mi zistili bacila Klebsiella. Mala by som brať ATB Cefuroxim. Bacila mi zistili náhodne, žiadne problémy mi nespôsobuje... Nechcem ohroziť bábo tým bacilom, ale zase nechcem zbytočne brať lieky v 1.trimestri. Ďakujem za váš názor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    akcia srdiečka by mala byť viditeľná cca 6-7 týždeň gravidity, 6+3 ešte byť vidieť nemusí, dajte si zopakovať ultrazvuk o pár dní. Klebsielu v nose je potrebné preliečiť. Bábätko neohrozíte.