Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,243 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Progesteron

    , Autor: Iva2

    Dobrý deň pán doktor. Už som si zažila jeden MA a preto sa bojím ze sa to zopakuje. Pan doktor som v 12 tt, podľa ultrazvuku v 11tt. Užívam vaginálne progesteron. Keďže v tom tehotenstve s MA mi prestali nevoľnosti a zistilo sa po 3 týždňoch že odumrelo. Teraz nevoľnosti pretrvávajú stále, tak sa utesujem ze hádam je tam všetko v poriadku. Potom sa začnem báť ci tie nevoľnosti nespôsobuje ten progesteron.. Je to možné? Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, odporúčam sa snažiť nestresovať, nepomôže to ničomu. Každá tretia žena raz v živote potratí. Aj napriek negatívnej skúsenosti myslite pozitívne, nasledujúce tehotenstvo po tehotenstve, ktoré skončilo Missed Ab býva úspešné. Pokračujte v odporúčanej liečbe. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Krčok a pôrod

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa opytat, som momentálne 36tt a moj krčok je 10mm, mám nasadené magnezium tablety 4xdenne a progesteron vaginálne capiky ráno a vecer, s tým že gro dňa je preležať nakoľko mi už hlavička tlači na krčok, termín mám 19.5. Chcem sa opýtať či mi lieky a kľúčový režim vedia napomôcť udržať bábätko aspoň tak aby bolo úplne vyvyinute aspoň tie dva týždne ešte aby to nebolo považované za predčasný pôrod. A tiež ak by to krčok nevydržal a praskla by mi už voda či by sa už vedel adaptovať na život vonku bez komplikácií. Zatail som sa neotvárala.
    A druha otázka je že doktor mi pri meraní bábätka povedal že ma menšie teda štíhlejšie bruško ale že to je voči ostatným pomerom v norme, že je dlhší a chudší tak sa chcem opýtať či to viem aj nejak ovplyvniť stravou aby priberal aj na brušku alebo to je v poriadku, váhu ma 2,20kg, dakujem za odpovede a rady.
    A tretia otázka ešte keď mám takto skrátený krčok čo vlastne hlavičku už drží len na vlasku doslova, môžem aj naďalej vykonávať masáž hrádze alebo to radšej nechať tak aby to neprivolalo pôrod. Prajem ešte pekny zvyšok dňa :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, od ukončeného 36. týždňa tehotenstvs (36+0 tg) sa už nejedná o predčasný pôrod. Magnézium po ukončenom 36. týždni tehotenstva postupne vysadzujte. Progesterón bude tiež pomaly vhodné vysadiť. Po ukončenom 36. týždni tehotenstva už nemá zmysel užívať ani magnézium (iba ak by ste mali kŕče v lýtkach, tak jednu tabletku večer podľa potreby pokojne môžete), ani progesterón. Ak ste už 35+ týždni tehotenstva, dieťa už má vyvinuté všetko, malo by sa v pohode udýchať aj samé. Váha 2200g tiež nie je žiadna tragédia. S masážou hrádze môžete pokračovať. Ak by ste sa však rozhodli používať Aniball, s jeho používaním začnite až po ukončenom 36. týždni tehotenstva. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúci lekárov.

  • Tlak

    , Autor: Jennifer1

    Dobrý deň, chcela som sa opýtať ohľadom tlaku v pošve po serkaži. Včera má prepustili po zákroku a všetko bolo fajn dnes začal tlak alebo divný pocit ako keby som tam niečo mala. Beriem progesteron 3x za deň. Magnezium si dávam celé tehotenstvo večer. Mám strach pretože krčok maternice bol 1cm a preto urobili zákrok. Samozrejme mám relax a cely deň som doma ležím. Jedine ak sa kus prejdem po byte na WC a späť. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď rozumiem Vašim obavám, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte zdravotnícke zariadenie, kde bol výkon realizovaný a kde ste boli hospitalizovaná. Budú sa Vám tam vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Výtok na začiatku tehotenstva

    , Autor: Tinka..

    Dobrý deň,
    Momentálne som na začiatku tehotenstva, podľa poslednej menštruácie v 7. týždni. Pred 2 týždnami som bola u lekárky, na ultrazvuku bol viditeľný len 4,5 mm gestačný vak. Pár dní predtým som mala svetlohnedý a ružový výtok, pani doktorka mi predpisala progesterón 200 mg 2x denne vaginalne. Výtok mi ustúpil. Ale včera som mala trochu svetlohnedého/ruzoveho výtoku a dnes viackrát po použití wc červený. V utorok mám kontrolu u gynekológa. Prosím Vás mám počkať do utorka (pripadne v pondelok zavolať mojej lekárke) alebo ísť na pohotovosť?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, svetlohnedé, či ružové špinenie, ako aj slabé zakrvácanie je do 16. týždňa tehotenstva pomerne časté. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Odsledujte si to. Okrem progesterónu môžete užívať aj Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krvacanie

    , Autor: Ju-linka

    Dobrý deň, chcem sa opýtať som v 12t 5den tehotenstva. Ráno mi syn padol hlavou na bruško ležala som na chrbte a keď som išla hore z postele, som bola na toalete a začala som krvácať. Čo to môže byť? Mám sa báť?
    Beriem hormonálnu liečbu progesterón od začiatku tehotenstva.
    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, krvácanie si odsledujte. Do 16. týždňa tehotenstva sa môže vyskytovať špinenie, či slabé krvácanie ako dôsledok tvoriacich sa cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak je krvácanie intenzívne, prípadne máte aj iné ťažkosti alebo nejasnosti, navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne gynekologickú pohotovosť.

  • Je to v poriadku?

    , Autor: Katkacer92

    Dobry den, poslednu menstruaciu som mala 4.1.2024, a v januari som bola iba 1x s manzelom, a to 19.1. Otehotnela som. Na krvi som bola, ked mi menstruacia meskala 5 dni, vyslo 3000HCG.
    Teraz V pondelok 5+3tt som som bola na pohotovosti, pretoze som spinila, a povedali, ze nevidia nic, iba prazdny vak. Spinenie pokracovalo do stvrtka, progesteron som nedostala. Dnes v piatok som 6+0tt, bola som opat na usg, a uz bolo vidno embryjko, ale malo iba 2mm a zatial bez akcie srdca. To spinenie odla mna bolo prave to implementacne, ako rastlo, tak som spinila.

    Ako je mozne, ze pri takom vysokom hcg este nebolo embryjko?

    Podla aplikacie som mala ovulaciu 18.1., co podla mna nie je pravda, ale s manzelom som bola iba 19.1.

    Podla vas sa mohlo vsetko posunut?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, embryo tam bolo za týchto okolností od začiatku. Na to, aby ho však bolo vidieť na USG ľudským okom, aj pri maximálnom zväčšení, musí nárast na dĺžku aspoň pár milimetrov. Hodnota betaHCG 3000 IU/l je na 6 týždeň primeraná. Na to, aby sa dalo embryo dobre odmerať, musí nárasť na dĺžku aspoň niekoľko milimetrov. Samozrejme, presnosť vyšetrenia záleží aj od kvality USG prístroja, ako aj ďalších okolností. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.