Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
11,359 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Progesteron

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor. Už som si zažila jeden MA a preto sa bojím ze sa to zopakuje. Pan doktor som v 12 tt, podľa ultrazvuku v 11tt. Užívam vaginálne progesteron. Keďže v tom tehotenstve s MA mi prestali nevoľnosti a zistilo sa po 3 týždňoch že odumrelo. Teraz nevoľnosti pretrvávajú stále, tak sa utesujem ze hádam je tam všetko v poriadku. Potom sa začnem báť ci tie nevoľnosti nespôsobuje ten progesteron.. Je to možné? Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, odporúčam sa snažiť nestresovať, nepomôže to ničomu. Každá tretia žena raz v živote potratí. Aj napriek negatívnej skúsenosti myslite pozitívne, nasledujúce tehotenstvo po tehotenstve, ktoré skončilo Missed Ab býva úspešné. Pokračujte v odporúčanej liečbe. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Progesteron

    , Autor:

    Dobry den lekarka mi predpisala progesteron po dobu 10 dni kvoli kratkemu cyklu,je pravda ze ak otehotniem a vysadim progesteron mozem potratit kvoli prudkemu poklesu?dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, s progesterónom to nie je také jednoduché, aj keď na internete sa toto píše veľa. Ak žena otehotnie, dôjde k zvýšenej produkcii progesterónu žltým telieskom. Takže aj keď žena užíva progesterón, neznamená to, že ak otehotnie a prestane užívať napríklad Duphaston, tak automaticky potratí.

  • Konzultacia postupu gynekologa

    , Autor:

    Dobry den.

    Chcela by som sa poradit o spravnosti postupu mojej gynekologicky. Momentalne som v 28+1tt. Uz od konca novembra mi gynekologicka hovori, ze je dieta velmi nizko. 21.12. som bola na poradni, kde mi predpisala progesteron so slovami, ze "mi predpise iba jedno balenie (15ks), aby mi toho nezostalo prilis vela v pripade, ze by to nezaberalo". 4.1. som bola na kontrole, kde ma ale nevysetrila, ci sa stav zmenil, ale predpisala mi rovno dalsie 2 balenia progesteronu. Dalsiu poradnu mam naplanovanu na 18.1. Je tento postup podla Vas v poriadku? Zacinam mat dojem, ze to jej vyjadrenie v decembri bola iba akasi vyhovorka, lebo jej vyhovovalo viac mi zvysne lieky predpisat az po novom roku. Tymto vyjadrenim vo mne ale vzbudila dojem, ze si ma riadne skontroluje, co ale neurobila. Dufam, ze som sa vyjadrila zrozumitelne a nezamotala to velmi. Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Váš obvodný gynekológ má najlepší prehľad o všetkých výsledkoch vyšetrení, pozná vaginálny nález, ako aj ostatné okolnosti, preto sa vie najobjektívnejšie vyjadriť a nasadiť potrebnú liečbu. Neprináleží mi hodnotiť postup Vášho obvodného gynekológa. Ak máte akékoľvek pochybnosti o postupe alebo ste stratili voči Vášmu gynekológovi dôveru, môžete si zmeniť obvodného gynekológa.

  • Intim. otazka

    , Autor:

    Zdravim Vas, pan Doktor,

    chcem sa opytat, ci je normalne, ze 3 mesiace vkuse som uzivala progesteron cipky, nemala som pohlavny styk za 3 mesiace. Ani zoadne gynekologicky alebo urologicke problemy. Tak, hned ako som ho vysadila, mali sme pohlavny styk s manzelom, ale s kondomon, (natur bez lubrikantu a latexu) + bioglide lubrikacnym gelom, bez parfumacie atd. Nikdy mi nic nevyhovovalo, iba tieto este pred tehotenstvom.

    Nas pohlavny styk trvalo cca 3 minuty, lebo BRUTALNE ma zacalo palit a stipat. A a este stale ma to niekedy boli zvnutra, sokonca aj mocova trubica, aj ma stipe pri cikani.(este aj 2 dni po pohlavnom styku)

    Co by som mala uzivat pan doktor? Dlhodobo uzivam blokurimu a urinal sirup, takze bakterie nemozu byt + mali sme aj ten kondom a lubrikacny.....

    Boli normalne ak si aj sadnem.....

    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, takto je sa veľmi ťažké objektívne sa vyjadriť. Môže sa jednať o reakciu na kombináciu kondómu a použitého lubrikantu, nie všetky sa totiž môžu kombinovať. Môžu byť prítomné aj trhlinky na pošve, ak ste nemali dlhodobejšie pohlavný styk. Ak máte ale ťažkosti aj so štípaním pri močení, môže sa jednať o uroinfekciu. Užívané prípravky infekcii nezabránia, sú to iba výživové doplnky. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vie prípadne realizovať aj výter z pošvy. Rovnako treba myslieť aj na zanesenie infekcie od partnera.

  • Utrogestan v 20.tt

    , Autor:

    Dobrý deň, pán doktor,
    prosím Vás o informáciu. Som v 20.tt, pri usg mi lekárka namerala aktívnu časť krčka s hodnotou 39 mm (bez funnelingu). Ako prvorodičke sa jej táto hodnota zdala byť nízka, preto mi predpísala Utrogestan 200mg vaginálne kapsule. Chcem sa opýtať, či je nutné v takýchto prípadoch progesterón vôbec užívať a ak áno, či je tu možnosť vysadenia alebo je potrebné ho užívať už do konca tehotenstva. Ešte ma zaujíma, či užívanie Utrogestanu v takejto dávke predstavuje nejaké riziko pre plod. Ďakujem Vám vopred za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nález nie je katastrofálny, ale ako prevenciu zabránenia prípadnej progresie vaginálneho nálezu sa Utrogestan v spomínanej dávke štandardne užíva. Nemusíte sa báť, negatívny vplyv na plod to nemá. Určite sa neužíva do konca tehotenstva, maximálne do ukončeného 34. týždňa tehotenstva.

  • Ureaplasma parvum v tehotenstve

    , Autor:

    Dobrý deň pani doktorka, chcela by som sa s Vami nezávisle poradiť ohľadom vplyvu ureaplasmy parvum na prebiehajúce tehotenstvo. Momentálne som v začínajúcom 9tt a tesne pred otehotnením mi z výteru krčka maternice bola zistená ureaplasma parvum nízky titer. Keďže mi môj gynekológ nestihol indikovať žiadnu liečbu, tak sa trápim, aby nedošlo k potratu, prípadne predčasnému pôrodu a iným rôznym komplikáciám. Baktéria je podľa lekárskej správy citlivá na: azitromycín, klaritromycin, doxycyklin, erytromycin, josamycin, pristinamycin, tetracyklin. Je možná liečba počas tehotenstva niektorým z uvedených antibiotík? Môj gynekológ mi nasadil Progesterón 2x200mg denne, aby zabránil prípadnému potratu a uviedol, že v tehotenstve nie je možné indikovať liečbu antibiotikami na ureaplasmu. Ďakujem za Váš čas

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, hlavne v I. trimestri sme čo sa týka antibiotickej liečby veľmi obmedzovaní. Liečba bakterií v tehotenstve možná je, niekedy je to vhodnejšie nechať na II. trimester, v niektorých prípadoch nie je nutná liečba. Ureaplazma parvum sa vyskytuje aj u zdravých ľudí. Pri preliečení Ureaplasma parvum v tehotenstve by Azitromycin eventuálne prichádzal do úvahy. V tehotenstve sa môže užívať len ak jeho prínos preváži riziká. Infekcia počas tehotenstva môže zapríčiniť nízku pôrodnú hmotnosť pripadne zápal pľúc u novorodenia. Potrat ani predčasný pôrod veľmi nespôsobuje. Do 13. týždňa tehotenstva je však užívanie antibiotík sporné. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.