Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • 39 tt

    , Autor: Matadodok

    Dobry den od vcera vecera necitim pohyby ...bola som na pohotovosti lekarka mi napisala ...pph post 1 .As+.p+ placenta na ps ııı...term oligohydramnion.....bpd 36+6tt...ac 327 36+6tt ....toko bez cinnosti .a od vtedy sa slabunko pohla ci sa mam bat ..bo nic nepovedala k tomu ...hrdlo polohotuhe sakralne ulozene v dlzkec1.5 az 2 cm...pre clanok prsta pootvorene...dorporuxila pri opakovani hospitalizaciu dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, USG vyšetrenie popisuje postavenie plodu hlavičkou, s prítomnou akciou srdca ako aj pohybmi plodu, placenta je dozretá, čo je v 39 týždni normálne, plodovej vody je menej, činnosť maternice nie je prítomná. Okrem menšieho množstva plodovej vody je USG vyšetrenie v poriadku. Ku koncu tehotenstva už plod nemá toľko miesta na manévrovanie, preto aj pohyby plodu (navyše ak je plodovej vody menej) nemusia byť výrazné. Odsledujte si to. Pri nástupe pravidelnej kontrakčnej činnosti á 5 - 7 minút, odtoku plodovej vody, silného krvácania ako aj absolútneho necítenia pohybov plodu, či iných ťažkostiach navštívte tehotenskú pohotovosť.

Podobné otázky

  • Usg hodnoty v 39 tt

    , Autor: Ellie1209

    Dobrý deň,

    Momentálne som v 38/6 tt.
    Chcela by som sa informovať, či je možné, že podľa rozmeru BPD 97 mm (39/5 tg) mi vyšla vyššia odhadovaná váha plodu 3550g, a v skutočnosti by mohla byť váha nižšia, len hlavička bude trochu väčšia.

    Ostatne namerané hodnoty sú :
    HC 336 mm (38/3tg)
    AC 345 mm (38/3tg)
    FL 75mm (38/1tg)
    Komp. Vek 39/4 tg

    Ďakujem


    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to presne tak, ako ste napísali. Niekedy je priemer hlavičky väčší, záleží tiež od tvaru lebky plodu, a to má potom vplyv na celkový prepočet odhadovanej hmotnosti plodu a stanovenie kompozitného veku plodu. Je to pomerne časté. Tak isto je treba brať do úvahy odchýlku merania, ktorá je +- 450 - 500g.

  • Fľaky

    , Autor: Januška10

    Dobrý deň, som v 39 TT a spravili sa mi na tele tento týždeň fľaky na stehnách a. Prsníku. Nebolia, nemiznu, nesvetleju..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto sa Vám neviem bližšie vyjadriť. Je potrebné kožné vyšetrenie, prípadne odbery krvi. Príčin vzniku fľakov na koži môže byť viacero, môže sa jednať aj o imunoalergologický problém.

  • Zvýšená teplota a upchaté dutiny

    , Autor: LuciC

    Dobrý deň,
    už druhý týždeň mám zvýšenú teplotu do 37,2 z výterov z hrdla mi bol zistený Haemophilus. Zo začiatku som mala upchaté dutiny, ktoré som preplachovala slanou vodou. Škriabanie v hrdle som pociťovala iba prvé tri dni, teraz už nie. Stále mám upchatý nos a stále mám teplotu.
    Lekár mi nenasadil žiadne antibiotiká. Som v 39 tt a neviem, či je to iba tou zvýšenou teplotou ale neustále sa potím viac ako zvyčajne.

    Nebolo by vhodné nasadiť antibiotiká alebo aspoň vziať krv vzhľadom na veľmi blízky termín pôrodu?

    Ďakujem,
    Lucia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám všetky okolnosti ani výsledky vyšetrení,odberov a výterov, preto sa neviem objektívne vyjadriť. Ak máte zvýšené zápalové parametre a máte aj klinické ťažkosti, užívanie antibiotík bude potrebné.

  • Strep B pozitív a Hamiltonov hmat

    , Autor: babyfray

    Dobrý den,
    Predbežný termín pôrodu mam vypočítaný na 16. Januára. Po steroch v 36.tt mi bol zistený pozitív test na strep B. Žijem v USA a Dr mi chce spraviť Hamiltonov hmat ( membrane sweep) na mojej kontrole ktorú mam presne v 39 tt. Veľa čítam najmä slovenských článkov o tom ako sa to neodporúča vykonať pre veľké rizika no tu v USA s tým zjavne nemajú problém. Dr mi vravela, ze rizika tam niesu pokial nepraskne plodovy vak pri vykonávaní tejto procedúry? Neviem si pomôcť, ale nemám z toho dobrý pocit, som prvorodička cele tehotenstvo
    Prebehlo bez akýchkoľvek komplikácií na poslednom uts bol maly hlavičkou dole v stanici 0 za pubic bone, dialation 1.5xm a effacement 75% mam aj nepohodlne Braxton Hicks kontrakcie takze telo sa zjavne na pôrod pripravuje aj samo. Zdá sa mi, ze tu v USA chcú doktori vsetko velmi urýchľovať aby uz mali o jednu pacientku menej starosti. Aky je vas názor? Je to bezpečne nechať si urobit Hamiltona v 39. tt aj napriek tomu ze som GBS pozitív a nemám absolútne žiadnu medical condition, pre ktorú by som potrebovala pôrodu takto "dopomahat".

    Dakujem velmi pekne za Vas názor ! S pozdravom KF

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    osobne si myslím, že zatiaľ v 39 týždni gravidity nie je nutné, urýchľovať či vyvolávať pôrod, ak nie je dôvod nejaká patológia gravidity. Na druhej strane si myslím, že Hamiltonov manéver nie je nebezpečný, a rozhodne nie je z vašej strany dôvod na obavy. Máte dobrý vaginálny nález a pôrod sa veľmi pravdepodobne rozbehne aj sám. Kľudne však môžete s týmto manévrom počkať do termínu pôrodu ak dovtedy spontánne neporodíte.

  • poradňa v tehu

    , Autor: katpin

    Dobrý deň,
    naposledy som bola v poradni v 33 tt, najbližšie ma lekárka objednala na termín, kedy už budem v 39 tt. Chcem sa opýtať, či to už nie je nejak neskoro (z prvého tehotenstva si pamätám častejšie vyšetrenia ku koncu tehotenstva a aj ctg vyšetrenie už od 36 tt, teraz mi o nich nič nehovorila ani na ne neposielala). Zatiial som nemala žiadne problémy, tehotenstvo prebieha normálne, všetky výsledky mám vporiadku - ja len či je to ok, alebo sa mohla zmýliť. Ďakujem., pekné sviatky.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    od 36 týždňa je odporučená pravidelná tehotenská poradňa každý týždeň v mieste resp. nemocnici kde budete rodiť. Súčasťou je samozrejme aj monitor plodu (CTG). Určite lekárke zatelefonujte a dohodnite sa s ňou na pravidelných prehliadkach.