Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo a krvácanie

    , Autor: Radka545

    Dobrý deň,dnes mi doktor potvrdil tehotenstvo.Som v 5tt+6. Poobede sa mi objavilo krvácanie. Nie silné,ale tak to vyzeralo ako keď mi začína menštruácia. Doktor mi povedal,že spinenie alebo slabé krvácanie môže byť,ale i napriek tomu sa bojím. Ďalšiu návštevu mám 22.5. Mám sa obávať?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, do 16. týždňa sa špinenie vyskytovať môže, súvisí s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Odsledujte si to. Pri silnom krvácaní kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • tehotenstvo a krvacanie

    , Autor: Mimi1809

    Dobry den, pan doktor, zacinam prave stvrty mesiac tehotenstva, no pred tyzdnom a pol som bola na urgente kvoli krvacaniu. Dostala som vtedy injekciu a bol mi predpisany Duphaston (2 balenia), jedna tbl. 3 denne. Uz o chvilu douzivam posledne kusy a preto sa chcem spytat, ci mam v liecbe Duphastonom pokracovat a nadalej a vypytat si nan dalsi recept, alebo ho brat uz nemusim. Odvtedy som uz nekrvacala. Parkrat len spinila. Dakujem krasne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, najčastejšie do hneda, do 16. týždňa tehotenstva je pomerne časté. Súvisí s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Predpokladám, že Vám bolo na gynekologickej pohotovosti odporúčané hlásiť sa u svojho obvodného gynekológa do 3 dní, aj práve za účelom prípadného predpísania potrebných liekov na ďalšie obdobie. Preto je vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám predpíše Duphaston a určí ďalší termín kontroly. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť, keďže nepoznám žiadne informácie, okolnosti, nálezy, či výsledky vyšetrení.

  • Možné tehotenstvo a krvacanie

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň,

    Dňa 5.5.2021 som postúpila kyretaž, kvôli diagnóze anembryomola v 10tt 6. Následnú menštruáciu som dostala 15.6.2021 v čase, keď som ju aj pôvodne mala dostať, robila som si kontrolný tehotensky test, ktorý vyšiel negatívne. Ďalšiu menštruáciu som mala dostať 13.7.2021, avšak nedostala som ju, tak som si urobila ďalší tehotenský test, ktorý vyšiel pozitívne, pričom čiarka tmavla po vykonaní viacerých testov. Avšak dnes 15.7.2021 mi začalo slabé krvácanie - špinenie. Je možné, že sa plod neudržal a dostanem normálnu menštruáciu alebo to môže signalizovať niečo iné? Mam počkať ci sa menštruácia spustí alebo ísť na pohotovosť?

    Za odpoveď vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skoro realizované tehotenské test môžu byť falošne negatívne alebo aj ak sa jedná o tehotenstvo, môže sa jednať o biochemické tehotenstvo, prípadne aj o mikropotrat. Treba však povedať, že špinenie do 16. týždňa tehotenstva je pomerne časté, súvisí s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri nejasnostiach, silnom krvácaní alebo pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.