Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,096 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dorsiflex

    , Autor: Chazyca

    Dobrý deň, s manželom sa snažíme o bábätko a momentálne ma seklo v krížovej oblasti. Chcem sa opýtať ohľadom lieku Dorsiflex, v prípade otehotnenia, či by mohol byť liek nebezpečný,ak by som ho brala, no nevedela by som, že som tehotná . Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, lieky na uvoľnenie svalov sa počas tehotenstva užívať nemajú. Krátkodobé užívanie v dobre snaženia na plod vplyv mať nebude.

Podobné otázky

  • Tabletky

    , Autor: Iva619

    Dobrý deň prajem.
    Chcela by som sa poradiť. V čase 3tt až 4tt ( o čom som žiaľ nevedela) som dostala zo zubu zápal stredného ucha. Dostala som antibiotika Azibiot ( 3kusové s učinkom na 10dni), Pamycon a Paralen kt.som užívala cca 3x denne 5dní. Aby toho nebolo málo, seklo ma v chrbtici tak silno, že mi bol pichnutý tramal a infúzia. Následne mi bolo odporučené užívať Guajacuran (čo je v poriadku asi), 1x denne Aflamil prášok proti bolesti a 2x denne Dorsiflex ! (kt.je počas tehotenstva zakázaný). Ten som brala asi 5dni tak dokopy 10tabl. Chcela by som sa opýtať či je tam nejaké riziko pri takom počte. Bola som aj u svojej gynekologičky ale iba mikla plecom a viac to neriešila. Teraz sa však bojím lebo všade čítam že 4tt je na tabl.dosť rizikový pre dieťa. Za odpoveď Vám ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je pravda, že prvý trimester je na lieky proti bolesti a antibiotiká najcitlivejší, ale ak sa má tehotenstvo udržať, udrží sa, ak nie, tak nie, to už neovplyvníte. Z menovaných liekov sa neodporúča užívať počas tehotenstva hlavne Dorsiflex, ale nemyslím si, že dané množstvo bude mať zásadný vplyv na tehotenstvo. Ak to je plánované a žiadúce tehotenstvo a nemáte žiadne ťažkosti, odporúčam objednať sa na PTS prvotrimestrálne USG vyšetrenie, a následne absolvovať aj morfologický aj fetálny screening. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.