Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hematom

    , Autor: Iva2

    Pan doktor, ďakujem za odpoveď ohľadom hematomu v prvom trimestri. Chcem sa ešte spýtať je nutné ležať aj keď nespinim? Snažím sa moc nenamáhať ale bojím sa aj ze necinnosťou si privodim trombózu..uz som raz potratila mala som missed, tak mam väčšie obavy. Ďakujem
    A ešte chcem apelovať na osobu ktorá vám píše tie priblblé otázky, nech s tým prestane a môže byť šťastná že nemá žiadne vážne problémy..

Podobné otázky

  • Ascorutin

    , Autor: AlexS

    Dobrý deň,
    Mam otázku ohľadom dlhodobého užívania lieku Ascorutin. Od 7tt som mávala sem tam hnedý výtok, najčastejšie len doobeda. Po kontrolnom sone mi bolo povedane že tam bol maličký hematóm, ktorý sa ale postupne do ďalšej kontroly vytratil/vyplavil. Chvíľku bol kľud, ale hnedé špinenie sa vrátilo, začala som brat Ascorutin najprv 3x1 tabletu, spinenie pekne ustúpilo, tak som sa snažila ho postupne vysadiť, a však pri postupnom vysádzaní sa to vrátilo, tak som sa vrátila na dávku 2x1 tabletu a už skoro dva týždne je kľud. Myslíte si, že môžem v jeho užívaní aj naďalej pokračovať? Dnes končím akurát 11tt. Som po KET a okrem toho si ráno aplikujem Prolutex a večer si dávam 1x Progestenalle, plus mi v 5 týždni nasadili aj fraxiparin 0,3.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva je najčastejšie spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Ascorutin môžete užívať v dávke 3x1 tabletka denne až do 16. týždňa tehotenstva. Odsledujte si to.

  • Môže sa špinením prejavovať nejaká skrytá infekcia?

    , Autor: Patrich

    Dobrý deň,

    Momentálne som v 11tt a už 6 týždňov, prakticky od začiatku tehotenstva, špiním. V 6tt mi našli hematóm. Môže sa tak dlho vyplavovať? Je na mieste urobiť ster, aby sa vylúčila infekcia? Okrem špinenia iné problémy nemám. Beriem progestanelle 1-1-2, clexane 0,2.

    Ďakujem za Váš čas.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva, či už ružovým výtokom alebo naopak tmavohnedou až čiernou krvou, je pomerne časté a súvisí s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Ak Vám bol diagnostikovaný aj hematóm, môže sa vyplavovať aj dlhšie. Odsledujte si to.

  • Spinenie v 6tt

    , Autor: Chkeller

    Dakujem za predchadzajucu odpoved. Este som zabudla, ze doktor mi neche predpisat progesteron aj napriek tomu, ze som spinila so slovami, ze nema vyznam, kym nevidi embrio. Ze aj tak nepomoze.

    Je to pravda?

    Vitamin d musim, lebo mam deficit a ze v tehu je to potrebne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Duphaston Vám v prípade, že sa jedná o anembryomollu (chýbanie embrya) veľmi nepomôže. Ak sa jedná o tzv. implantačné špinenie, je lepšie, ak sa krv dostane von z maternice, ako by sa mala hromadiť v dutine maternice vo forme hematómu. V prípade deficitu vitamínu D ho užívajte podľa odporúčaní.

  • Krvácanie

    , Autor: Katik.M

    Dobrý deň,
    Som aktuálne 13+5tt po Ivf. Pred týždňom som začala vysádzať amelgen 400mg, omylom o týždeň neskôr, ako som mala. Pri prechode z užívania 2x denne, na 1x večer mi začalo špinenie, ale vnímala som to ako reakciu na zníženie progesterónu. Vo štvrtok 28.12. sa špinenie zintenzívnilo, tak som šla k zastupujúcej gynekologičke. Všetko bolo v poriadku, špinenie spojila so zníženou dávkou amelgenu.
    Poobede sa mi však spustilo silné červené krvácanie. Na pohotovosti skontrolovali plod, ten bol v poriadku. Krvácanie vraj spôsobila nízko položená placenta, ktorá by sa vraj ešte mala vytiahnuť vyššie, doktorka mala navyše pocit, že vidí aj drobný hematóm. Dali mi injekcie na zastavenie krvácania (dicynone a kanavit), odporučili užívať naďalej amelgen 1x večer a ascorutin 3x1 denne a pokoj na lôžku. Okrem toho užívam magnosolv na tetaniu. Krvácanie neprešlo úplne, hoci zďaleka nedosahuje pôvodnú intenzitu. Niekedy je to len krvavá stopa pri utretí na wc, niekedy je krvi viac, aj s nahromadenými zrazeninami.
    Chcem sa spýtať, či stačí čakať, či to postupne neprejde a neriešiť to, pokiaľ sa to opäť nezhorší na úroveň veľmi silného krvácania, alebo by bolo vhodné sa ho snažiť zastaviť? Som z toho dosť nervózna a neviem, či nemám ísť opäť na pohotovosť, kvôli ďalším injekciám na krvácanie. Bojím sa, aby som niečo nepodcenila.
    Ďalšia otázka - koľko môže také krvácanie pretrvávať?
    Bolesti v podbrušku nie sú podľa mňa výraznejšie, než doteraz, počas predchádzajúcich fáz tehotenstva. Niekedy som bez bolestí, občas cítim pichanie, alebo tlak, pobolievanie v rôznych častiach podbruška, predovšetkým na bokoch.
    Za odpoveď vopred veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či slabé krvácanie, najčastejšie tmavšou krvou, sa do 16. týždňa vyskytuje pomerne často. Súvisí s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Hovoríme o tzv. implantačnom špinení. Bolesti, najčastejšie pichavé, po stranách podbruška, ako aj v pošve súvisia s naťahovaním väzov závesného aparátu maternice pri zväčšujúcej sa maternici. Podľa opisu máte nasadené všetky dostupné a potrebné lieky. Je lepšie, keď sa krv z maternice dostane von z pošvy, ako by sa mala hromadiť v maternici vo forme hematómu. Odsledujte si to. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Krvácanie v tehotenstve

    , Autor: Lucka_B

    Dobry den pan doktor, chcela by som sa poradiť ohľadom krvacia v tehotenstve. Aktuálne som v 21.týždni tehotenstva, prvýkrát som zakrvacala asi v 10 týždni, všetko bolo v pohode. Minulý týždeň som ráno otvorila oci a vyšlo zo mna dosť veľa krvi, aj zrazenina. Pár dni ma nechali v nemocnici, všetko bolo v poriadku, akurat mam nižšie placentu. Včera som bola na kontrolu, opäť sa bábätko hýbalo, žiaden hematóm, dosť plodovej vody, no dnes ráno sa mi to opäť zopakovalo, vyšla zo mna krv aj zrazeninka. Teraz už nie je ani naznak po krvi, len akokeby praskla nejaka cievka, možno aj kvôli tomu, že mam nižšie placentu. Moj lekár však dnes neordinuje, momentalne už nie je náznak po krvi, cítim sa ok, nič ma neboli, pohyby cítim aj teraz. Neviem, prečo sa to deje, či sa mám znepokojovať. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, krvácanie, či špinenie do 16. ukončeného týždňa tehotenstva najčastejšie súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Čo sa týka špinenia, či zakrvácania v II. trimestri, príčin môže byť viacero, od vcestnej, či nižšie uloženej placenty až po zvýšenú praskavosť cievok krčka maternice. Hematóm sa môže vytvoriť, vstrebať, odkrvácať a môže sa vytvoriť ďalší. Dá sa povedať, že je lepšie, keď sa krv dostane von, ako by sa mala hromadiť v maternici. Tmavá krv je stará krv, ktorá môže z pošvy vytiecť aj po niekoľkých dňoch od krvácania. Jasnočervená krv je čerstvá krv. Nevidel som však nález, nepoznám ani výsledky vyšetrení, či ďalšie informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne, najmä pri silnom krvácaní vyhľadajte gynekologickú pohotovosť.