Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,707 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Konštitučne menší plod

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor!
    Podľa poslednej menštruácie som v 32. tt s termínom pôrodu 27.5.2020.
    11.3.2020 som bola na poradni, kde malá vážila 1304 gramov. Dnes som bola na ďalšom usg, podľa ktorého malá má 1399 gramov, záver konštitučne menší plod. Všetko ostatné bolo v poriadku, pán doktor ma upokojil, že ani tá váha nie je taká zlá.
    Malá je veľmi aktívna, veľa sa naťahuje a veľmi často sa jej čká.
    Ja meriam 161 cm a vážim 61,5 kg, zatiaľ som pribrala 8,5 kg, a mám aj tehotenskú cukrovku (narodila som sa 2,8 kg a 48 cm).
    Ide mi len o to, či váhový prírastok 100 gramov medzi dvoma poradňami (cca. 2 a pol týždňa) nie je príliš malý? Ďakujem Vám pekne za odpoveď a prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na začiatok treba povedať, že odhadovaná hmotnosť plodu je pomerne nepresná, s možnou odchýlkou 500g. Áno, spomínaný váhový prírastok je malý. Ak je všetko v poriadku, nemusíte sa znepokojovať. Riaďte sa odporúčaniami Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Prietoky v tehotenstve

    , Autor:

    Prosím vás prietoky v tehotenstve keď sú 0,75 v 32tt a dieťatko zodpovedá 30tt sú v poriadku? Čítala som ze ani nie ale môj Dr mi nepovedal ani slovo. Ďakujem
    Mam strach a obavy.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, keďže nepoznám žiadne ďalšie informácie ani okolnosti, neviem sa objektívne vyjadriť. Hodnoty prietokov sú pre daný týždeň tehotenstva v norme, resp. na hornej hranici normy. Čo sa týka prípadného zaostávania v raste, je vhodné vylúčiť placentárnu insuficienciu. Rozdiel do 2 týždňov nemusí znamenať automaticky zaostávanie v raste, je to variant normy, môže sa aj vzhľadom k okolnostiam jednať o konštitučne menší plod. Opakujem ale, ťažko sa mi je takto objektívne vyjadriť. Určite však pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa a nebojte sa pýtať pri akýchkoľvek nezrovnalostiach.