Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,280 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nízko položená placenta.

    , Autor: Nika1999

    Dobrý deň,
    Dnes som bola na poradni u môjho gynekológa. Som v 37tt, robil mi sono a povedal mi, že mám nízko položenú placentu, zasahujúcu do spodnej časti, ale bránku neprekryva. Jedine co mi k tomu povedal, že sa to musí sledovať a ak by som Začala krvácať, mam utekať do pôrodnice. Dosť ma to vystrasilo. Zaujímalo by ma, že ak neprekryva bránku, či je tam veľké riziko a, či budem môcť rodiť vaginálne? V prípade, že by sa začal rozbiehať pôrod, treba sa hneď ponáhľať koli tomu do pôrodnice?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte len nízko uloženú placentu zasahujúcu do dolného segmentu, ale netvorí prekážku pôrodných ciest, je možný spontánny pôrod. Keďže som ale nevidel nález, nepoznám žiadne bližšie okolnosti a hodnotím len na základe Vášho opisu, nie je to objektívne vyjadrenie. Najvhodnejšie je sa pýtať priamo vyšetrujúcich lekárov. V prípade odtoku plodovej vody, nástupu pravidelnej kontrakčnej činnosti á 5 minút alebo silného krvácania, vyhľadajte tehotenskú pohotovosť v zdravotníckom zariadení.