Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Rizikové tehotenstvo

    , Autor: Teri82

    Dobrý deň chcem sa spýtať. Som 23+6tt mam placentu profunda a preto zakázaný styk s mužom. Zaujíma ma ci je riziko samotný styk alebo orgazmus. Dočítala som sa ze orgazmus (napríklad pri masturbácii) môže tiež byť nebezpeční pri rizikovom tehotenstve nakoľko spôsobuje kŕče, stahy maternice. Celkom som to nepochopila tak sa na vás obraciam. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa u Vás jedná o insertio placentae profunda, teda nízko uloženú placentu, ktorá zasahuje do dolného segmentu maternice ale nedosahuje vnútornú bránku, nie vždy du potrebné opatrenia. Nepoznám však všetky okolnosti, nález na krčku, USG nález, preto sa objektívne vyjadriť neviem. Ak Vám bol zakázaný pohlavný styk, asi najmä kvôli možnému krvácaniu. Orgsazmus vplyv za istých okolnosti mať môže, či je to možné aj u Vás takto posúdiť neviem. Vyskúšať to môžete.

Podobné otázky

  • Krčok v 26tt

    , Autor: Lauri23

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať pri akej dĺžke ide o skrátený krčok v 26tt.
    Bola som na poradni kde mi namerali 25mm dĺžku krčka a povedali že je v poriadku všetko.
    Následne kvôli alergickej reakcii som bola u iného gyne o 2 dni neskôr, kde mi robili kontrolné sono a povedali že mám krčok skrátený na 25mm a nasadili progestanelle a magnerot.
    Chcem sa teda spýtať, či je to v poriadku dĺžka alebo je to už rizikové.
    Ďakujem za Vašu radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, do úvahy sa berú viaceré okolnosti. Nie je podstatná iba samotná dĺžka krčka maternice, ale aj to, či je prítomný tzv. funneling (vnútorné otváranie krčka), či sa mení krčok napríklad pri zakašľaní, … Na 25 mm krčok v 26 týždni tehotenstva by som aj ja nasadil progesterónový blok a mangezioterapiu, ktorá Vám aj bola nasadená. Ak sa krčok neotvára, ani zvonku, ani zvnútra a nemáte žiadne ťažkosti, bolesti, časté tvrdnutie podbruška, či krvácanie, nemusí sa jednať o rizikové tehotenstvo. Je však potrebné nález pravidelne sledovať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Rizikove tehotenstvo

    , Autor: Patricia92934

    Dobry den prajem viete mi blizsie povedat co je to antihypertenzna liecba?je to nieco vazne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa o lieky na tlak, najčastejšie vo forme tabliet. Je možné, že u Vás bude diagnostikovaná počas tehotenstva tzv. gestačná arteriálna hypertenzia, teda vysoký tlak so začiatkom v tehotenstve. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Tlak je potrebné odsledovať. Vhodné bude si aj doma sledovať tlak krvi. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Rizikove tehotenstvo

    , Autor: Patricia92934

    Dobry den prajem.chcem sa opytat ale aj poradit som 14tyzdni tehotenstva kde mi bude odobrata krv na genetiku.na poslednej poradni mi bol namerany tlak 139/101.je to zly tlak.a vysledky su leu 9,57ery2,74,hb137,00,htk0,40,tromb299,00.a tyreoptropny hormon 3,150dakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, namerané hodnoty tlaku krvi máte v pásme arteriálnej hypertenzie. Ostatné opisované hodnoty krvi máte v norme. Tlak bude potrebné odsledovať a pripadne aj nasadiť antihypertenznú liečbu. Predpokladám, že Vás Váš obvodný gynekológ odošle k internistovi. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Schody

    , Autor: Florencia 5

    Nadviazanie na predchádzajúcu otázku tých schodov som zdolala cca 30 z druhého poschodia tam a späť ako vravím som rizikové tehotenstvo a nemala som na výber musela som si ísť dole pre jedlo lebo nedajú sa zhora otvárať dvere som ôsmy týždeň a keď som vyšla hore veľmi som sa zadychala a som nevládala aj ma bolelo podbrusko. No už som si ľahla dala nohy hore mám sa obávať niečoho?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som Vám už písal, aj ženy, ktoré majú rizikové tehotenstvá, či, nariadený kľudový režim sa musia občas aj trochu pohýbať a prejsť. To, že máte rizikové tehotenstvo ešte neznamená, že musíte iba ležať. Nie je ideálne sa zaležať a iba ležať, je to skôr na škodu ako úžitok. Odsledujte si to. Nevidím však dôvod na obavy. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Schody

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý pán doktor som v 8 tt tehotenstva zaradené ako rizikové väčšinu času len ležím ale dnes som bola sama doma a musela som si objednať jedlo a musela som z druhého poschodia ísť hore dole pre jedlo dosť som sa zadychala aj ma bolelo v podbrušku no potom som si ľahla a ustalo to naozaj sa snažím minimalizovať pohyb ale nemala som na výber mám sa obávať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj ženy, ktoré majú rizikové tehotenstvá, či, nariadený kľudový režim sa musia občas aj trochu pohýbať a prejsť. To, že máte rizikové tehotenstvo ešte neznamená, že musíte iba ležať. Nie je ideálne sa zaležať a iba ležať, je to skôr na škodu ako úžitok. V tomto týždni tehotenstva je skôr riziko špinenia ako krvácania. Bolesti, najmä po stranách podbruška, ako aj občasné pichavé bolesti v pošve súvisia s naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Odsledujte si to. Podľa mňa sa nemusíte obávať.