Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,134 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Bolesti

    , Autor: Lucisl

    Dobry den,chcela by som sa spytat som v 18 tt tyzdni tehotenstva, ci je normalne ze mam bolesti v oblasti vajecnikov ,take ako keby menstruacne bolesti.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, je to pomerne bežné. Maternica sa každým dňom zväčšuje, čo môžete pociťovať popisovaným pobolievaním podbruška. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Paralen

    , Autor: Dušana_1

    Dobrý deň,
    trhali mi osmičku. Antibiotiká nemám žiadne. Na bolesť mám používať paralen. Dala som si ho zatiaľ po zákroku - včera večer, dnes ráno, aby som sa mohla vôbec sústrediť, a teraz večer, lebo už to začínalo zas dosť bolieť. Bolesť v podstate nie je strašná, ale sem tam až hlava z toho bolí a zas trpieť nechcem. Chcela by som sa opýtať, aké je maximálne množstvo paralenu 500, ktoré môžem užiť za deň v tehotenstve (14 TT) a aká je maximálna možná dĺžka/dní užívania paralenu (samozrejme, nechcem ho užívať týždne, ale len v nutnom prípade).
    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, krátkodobo môžete užívať Paralen v dávke 500 - 1000mg 4 - 6 hodín. V prípade bolestí môžete užívať Paralen 500mg každých 8 hodín aj niekoľko dní.

  • Horúčka

    , Autor: Dany7

    Dobrý deň. Ďakujem za predchádzajúcu odpoveď. Nakoniec pálenie ustúpilo no ostali bolesti v krížoch,bolesť hlavy a nastúpila horúčka. Keď vystúpila teplota nad 38 zobrala som 1/2 tablety paracetamolu. Chcem sa opýtať či to v 5+1tt memôže bábätku uškodiť a ak keď sa mi horúčka vráti či ho môžem užiť znova. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Paralen sa v tehotenstve užívať môže, aj počas prvého trimestra. Hoci má byť použitá minimálna účinná dávka po čo najkratšiu dobu a s najnižšiu možnou frekvenciou, horúčka má potencionálne väčší negatívny vplyv na tehotenstvo, ako užitie Paralenu. Pri teplote kľudne užite Paralen, aj celú tabletku. Rovnako odporúčam dostatočný príjem tekutín. Odsledujte si to.

  • 4 testy pozitivné

    , Autor: laura73

    Zdravim chcem sa spytat na váš názor.
    Min. Mesiac 7 dni pred MS som mala vecer ruzove krvacanie na druhy den kremové špinenie potom nič 16.mája som dostala MS mam 28 dnovy cyklus v aprili som mala 25 dnovy.
    Po skonceni MS cize od 16 maja do 21 som mala klasicke tahanie v podbrusku mierne krce ani tabletku som si nemusela dat po skonceni MS bolesti mi ostalu tahanie v podbrusku mezvycajny vtok trval par dni a po skončeni ms na 4 den špinenie som mala tahanie v podbrušku ostavajú raz citim tlaky bolesti v lavom vaječníku potom v pravom vaječníku a tlak na maternicu.
    Bola som na steroch vsetko negativné ani zápal .
    30.maja som si spravila na obed tehu test vysiel pozitivny zopakovala som neskor aj ten a este aj vecer rovnake ciarky plus lekaren test 10kovy na druhy den rano zas ciarka ale uz silnejšia bola som na odbere hcg 2.juna negativne . Do dnes mam tahanie v podbrusku prsia bolestive len na dotyk o 5 dni mam dostat moje dni.
    Dnes mam sem tam také bolesti ako v strede cyklu čiže ako keď mam ovulaciu.
    Tehotenstvo môžem vylúčit?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tehotenský test môže byť v istých prípadoch aj falošne pozitívny, napríklad v čase ovulácie. Preto nemá zmysel realizovať tehotenský test skôr, ako na 14. deň meškajúcej menštruácie. Ak bolo vyšetrenie beta HCG negatívne, tehotná s najväčšou pravdepodobnosťou nie ste. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesti v podbrusku v 14-15tt

    , Autor: Jjjanka

    Dobry den, chcela by som sa opytat nakolko je bezne mat pocas druheho trimestra po kludnych dnoch pomerne silne krce v oblasti podbruska pripominajuce menstruacne bolesti pocas celeho dna, pichanie a sťahy ktore citit aj az úplne dole a ci je podla vas potrebná navsteva gynekologa. Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, takto, iba na základe opisu, je veľmi ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Nemusí sa jednať o nič vážne, môže sa jednať iba o pretáčanie plodu v maternici, či pohyby plodu pri zväčšujúcej sa maternici. Neviem sa Vám takto vyjadriť. Vo všeobecnosti platí, že pri ťažkostiach alebo nejasnostiach je potrebné navštíviť obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo

    , Autor: MamaS

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať mali sme s priateľom nechránený sex v deň ovulácie ale stihol vybrať či je možné tehotenstvo s predejakulatu ? ? Od ovulácia prešlo asi dva týždne a štyri dni som unavená a mám palivu bolesť oboch prsníkov jedno dieťa už mám tiež som v prvom tehotenstvo mala podobne príznaky. Ale tiež mám týždeň pred menštruáciou ale bolestivé prsníky som nikdy len tak nemala ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku, aj napriek tomu, že nedošlo k ejakulácii do pošvy, sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie aspoň 14 dní si realizujte tehotenský test. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.