Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • 6 tyzden

    , Autor: DominikaG

    Dobrý deň,
    2.3. som navštívila gyn. ambulanciu, nakoľko som mala pozitívny t.test. Lekár mi potvrdil tehotenstvo (5 týždeň). poslednú menštruáciu som mala 22.1. Sono vyšetrenie ukázalo endometiózu na ľavom vaječníku a lekár mi povedal, že je zázrak že som vôbec otehotnela (raz sme si nedali pozor...). lekár mi naznačil, že tehotenstvo pravdepodobne nebude úspešné a nadobudla som pocit, že očakáva neúspech v najbližšej dobe.Povedal, že výška sliznice je 13,5 mm, čo je nedostatočné na udržanie. Taktiež našiel malú krvnú zrazeninku pod embriom. Povedal, že ak by som tehotenstvo plánovala, tak by mi dal E2, ale keďže to tam už je, tak mi predpísal progesterone ladeepharma 100 mg ráno/večer. tiež užívam femibion 1 už cca 2.mesiac. Kontrola 16.3.Tešila by som sa z tehotenstva, ale po vyšetrení očakávam každým dňom potrat(neviem si pomôcť). Je skutočne výška sliznice tak rozhodujúca? Mohlo by byť tehotenstvo v poriadku ak by sme náhodou vydržali po vývoj placenty? Iný odborný názor nezaškodí. Mám 31 rokov. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, samotná výška sliznice dutiny maternice nie je absolútne rozhodujúca. Ak by to tak bolo, už by ste dávno potratila. Nemusíte sa obávať, určite potrat každým dňom neočakávajte. Myslite pozitívne. Ak aj bolo tehotenstvo neplánované, ale je chcené, pokračujte v nasadenej liečbe a kontrolách podľa objednania. Netreba sa zľaknúť aj prípadného špinenia, do 16. týždňa je to normálne, súvisí to s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Je to v poriadku?

    , Autor: Katkacer92

    Dobry den, poslednu menstruaciu som mala 4.1.2024, a v januari som bola iba 1x s manzelom, a to 19.1. Otehotnela som. Na krvi som bola, ked mi menstruacia meskala 5 dni, vyslo 3000HCG.
    Teraz V pondelok 5+3tt som som bola na pohotovosti, pretoze som spinila, a povedali, ze nevidia nic, iba prazdny vak. Spinenie pokracovalo do stvrtka, progesteron som nedostala. Dnes v piatok som 6+0tt, bola som opat na usg, a uz bolo vidno embryjko, ale malo iba 2mm a zatial bez akcie srdca. To spinenie odla mna bolo prave to implementacne, ako rastlo, tak som spinila.

    Ako je mozne, ze pri takom vysokom hcg este nebolo embryjko?

    Podla aplikacie som mala ovulaciu 18.1., co podla mna nie je pravda, ale s manzelom som bola iba 19.1.

    Podla vas sa mohlo vsetko posunut?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, embryo tam bolo za týchto okolností od začiatku. Na to, aby ho však bolo vidieť na USG ľudským okom, aj pri maximálnom zväčšení, musí nárast na dĺžku aspoň pár milimetrov. Hodnota betaHCG 3000 IU/l je na 6 týždeň primeraná. Na to, aby sa dalo embryo dobre odmerať, musí nárasť na dĺžku aspoň niekoľko milimetrov. Samozrejme, presnosť vyšetrenia záleží aj od kvality USG prístroja, ako aj ďalších okolností. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Nata2905

    Dobrý deň môžem sa opýtať som 6+6 týždeň a mám hcg 4350 myslíte že je to dosť alebo malo

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tomto týždni tehotenstva by už malo byť vidieť tehotenstvo na USG a mala by byť potvrdená aj vitalita, teda akcia srdca. Ak je však datácia tehotenstva iba prepočítaná a nemusí sa jednať o 7. týždeň tehotenstva, je potrebné sledovať dynamiku beta HCG. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Plod vacsi o 2 tyzdne

    , Autor: Zdencika

    Dobry den p.doktor,

    Prosim Vas na poslednej poradni 34+6 tyzden mi bola namerana hmotnost babatka 3058g , kardiotokografia bola v poriadku ("reaktivny zaznam) z ultrazvuku CRL HC n(al.znak nejakej vlnky?) 35+1, BPDxFOCD 89n 36+1, TADxAPD AC n 38+1, FL 68n35+2. PPHL.placenta lok. Vzadu "0" RI v a.umbilicalis 0.57 SD v a.umbilicalis 2.34 hmotnost plodu 3058g zodpoveda g.t. 36+1. O tyzden ma doktorka poslala uz na kontrolu do nemocnice. Avsak vravel ze teh.je fyziolo.uplne normalne a ze sa nemam stresovat.Ale ked si predstavim este 5 tyzdnov do porodu aka bude hmotnost babatka? :((( mam obavy. DAKUJEM MOC

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisovaných výsledkov všetky parametre, okrem obvodu hrudníka, zodpovedajú norme. Prečo a či je bruško väčšie, Vám neviem povedať. Prietoky sú v norme. Odporúčam USG vyšetrenie zopakovať podľa odporúčaní. Tiež si myslím, že nemáte dôvod sa znepokojovať. V nemocničnom zariadení sa zrealizuje USG vyšetrenie a povedia Vám tam ďalší postup.

  • Ružový výtok 35+6 týždeň

    , Autor: Andrea_Bacher_0910094223

    Dobrý deň, rada by som nadviazala na moju poslednú otázku s omikronom,
    momentálne som ešte v karanténe, 35+6týždeň, malé ma už dosť tlači dole a mám aj tmavší výtok, žlto - hnedý ale slabý, pálenie nemám žiadne, a dieťatko sa aj pekne hýbe, včera večer som mala sfarbenie slabo ružové, potom zasa nič, myslite si že by som mala navštíviť nemocnicu ? Alebo zavolať a povedať že som v karanténe ? Či mám pre istotu prísť ? Ďakujem za radu ako postupovať, najbližšiu prehliadku mám o 5 dni

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať o bežný fluór, ako aj hlienovú zátku, čo je už v 36. týždni normálne. Nepoznám vaginálny nález, ale ak je krčok maternice presiaknutejší, ružový výtok môže byť spôsobený zatlačením hlavičky na krčok. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Ak sa nejedná o krvácanie a výtok ná slabú intenzitu, ak nemáte žiadne ťažkosti, stačí realizovať kontrolu podľa odporúčaní. Samozrejme, ak ste COVID-19 pozitívna, treba zvážiť nevyhnutnosť vyšetrenia. V prípade, že sa pre vyšetrenie rozhodnete, je potrebné o tom informovať zdravotnícky personál.

  • 36/0 a mäkký krcok

    , Autor: Adusl

    Dobrý večer,
    mám za sebou ukončený 36 týždeň presne 36/0 dnes na poradni pri palpačnom vyšetrení hrdlo dĺžky 1,5cm mäkkej konzistencie, uložené sakrálne, uzavreté. Naliehajúca časť hlavička roztláča DS.
    Cervikometrie anatom. Dĺžka hrdlá cca 22mm vnútorná bránka bez vezikulizácie. Váha bábätká je cca 2740g
    Chcem sa opýtať či pri mäkkom krčku mám šancu pri kludovom režime vydržať ešte jeden týždeň? Má bábätko v takom týždni šancu byť zdravé? Viem že každé telo a pôrod sú individuálne.
    Ďakujem a pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa vôbec obávať. Nejednalo by sa o predčasný pôrod, plod má vytvorené všetko, čo má mať. Máte ukončený 36. týždeň tehotenstva a nezrelý nález na pôrodných cestách. Kľudne sa môže stať, že budete aj prenášať.