Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,240 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Anembryomola

    , Autor: Nikca538

    Dobrý deň pán doktor, dnes som podla poslednej ms 12.1.2020 v 7.2 tt. Vcera som bola druhy krat na sone kde pan doktor skonštatoval anembryomola. Mam jeden gestacny vak 40x20mm a druhy 12mm bez YS a EP. 6.3.2020 som objednaná na kyretaz myslite ze by som mala este pockat alebo uz je to zbytočné. S urcitostou viem ze plodny den bol 27.1. Nakolko pri tom vzdy spinim. Hcg mi nebolo odobrate ani raz no moje priznaky su stale intenzivnejsie. 13.11.2019 som prekonala spontánny potrat v 18tt co zapríčinil zapal v maternici vsetky vysetrenia aj odberi su negativne. Dakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak v 8. týždni tehotenstva nie sú prítomné embryonálne štruktúry, nie je na čo čakať. Ste tehotná, preto nemá zmysel odoberať beta HCG, ale tehotenstvo je patologické, čo bolo dokázané USG vyšetrením. Postupujte podľa odporúčaní lekárov.

Podobné otázky

  • Cvičenie pri snahe o bábätko

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň,

    začali sme sa snažiť o bábätko, minulý rok som prekonala 2x potrat - 1x prestalo biť srdiečko v 9tt, 1x anembryomola. Mame absolvované vyšetrenia aj problém bol zrejme nájdený. Chcem sa spýtať, cvicim uz asi 4 mesiace doma s malou zaťažou. Môžem v cvičení bežne pokračovať alebo je v čase po ovulácii potrebne byť opatrnejšia, pripadne robiť si test nejak skôr? Alebo môžem bežne cvičiť, teda aj na brucho, kým nebude menštruácia meškať?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, “bežné” cvičenie nemá vplyv na otehotnenie, ani na samotné tehotenstvo, takže môžete cvičiť aj naďalej. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr to naozaj zmysel nemá. Odsledujte si to.

  • Môžme sa snažiť ešte prirodzene alebo mame podstúpiť už IUI/IVF

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň.

    Bola som tehotná už 4x. Zdrave, prirodzene počate dieťatko máme z druhého tehotstva. Prvé a štvrté tehotenstvo bola anembryomola. Tretie tehotenstvo bol zamlknutý potrat v 9tt prestalo biť srdiečko.
    Na hemátologii som už v poslednom tehotenstve užívala Clexane. Momentálne idem podstúpiť kortikosteroidnú liečbu- medrolom na 8 týždňov kvôli zvýšenej imunologickej reakcie na partnerove spermie. Partner bol cez leto na spermiogram, kde mu bola diagnostikovaná Oligoasthenoteratozoospermia. Po 4 mesiacoch bol na opakovaný odber a žiaľ výsledky nemá vôbec lepšie. Bral však cca 3 týždne pred odberom antibiotika.

    Všetky tehotenstva sa nám podarili prirodzene, hneď na prvý pokus a nas problém je teda to, že úspešne bolo iba 1 zo 4 tehotenstiev. A teda mam už za sebou 3 potraty.

    Preto sa chcem spýtať, mame sa po absolvovaní mojej liečby snažiť o bábätko prirodzene (manžel užíva folandrol) alebo už je lepšie podstúpiť IUI ci IVF?

    Ďakujem vám pekne za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností a podľa dostupných informácií odporúčam navštíviť centrum asistovanej reprodukcie, kde sa Vám budú vedieť najodbornejšie a najobjektívnejšie vyjadriť a stanoviť ďalší postup.

  • Môžeme sa už snažiť o bábätko alebo je potrebné počkať dlhšie?

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň,

    tento rok som prekonala 2x potrat.
    1x - v marci, prestalo biť srdiečko v 9tt, musela som na kyret.
    2x - september, anembryomola, spontánny potrat bez kyretu.

    Vyšetrenia už máme absolvovane - reproimunologiu, hematologiu, endokrinológiu aj partner spermiogram.

    Chcem sa Vás spýtať, prosím Vás keďže bol posledný potrat spontánny bez kyretu, môžeme sa znova skúsiť snažiť už po 1 menštruácii alebo je nutné čakať dlhšie?

    Pred 2 rokmi som mala tiež anembryomolu a teda 5/2021 som absolvovala kyret, ale hneď po 1 cykle som otehotnela a z toho tehotenstva mame zdrave dieťatko. Preto ma zaujíma ci sa taktiež môžme snažiť hneď. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo všeobecnosti sa odporúča vyčkať aspoň dve-tri menštruácie. Ak však nemáte žiadne ťažkosti a je maternica je úplne vyčistená, a ak sa na to cítite, môžete sa snažiť otehotnieť. Odporúčam užívať kyselinu listovú v dávke 400ug na deň, aspoň dva mesiace pred otehotnením. Keďže však nepoznám žiadne výsledky spomínaných realizovaných vyšetrení, ani ďalšie okolnosti, či informácie, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Opakovaný potrat

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň. Bola som 3x tehotná.
    1. Tehotenstvo- anembryomola,
    2. Tehotenstvo - úspešne donosená, zdravá dcérka,
    3. Tehotenstvo -zamlknuty potrat, prestalo byť srdiečko v 9tt.

    Majú podľa Vás potraty spolu nejaký súvis, aj keď som medzitým mala úspešne tehotenstvo?

    Je možné, že su potraty spôsobené pohlavím dieťatka, že napríklad moje telo nie je schopné výnosiť chlapca, pripadne, že manželove spermie mužského rodu nie sú schopné sa udržať/vyvinúť.

    Môže srdiečko prestať bit kvôli orgazmu? Teda sťahu maternice.

    Ďakujem za odpovede

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak už máte jedno zdravé dieťa s rovnakým partnerom, čo sa týka prvého tehotenstva, anembryomola bola pravdepodobne náhodnou kombináciou génov a nevytvorením zárodku. Stať sa to môže ktorémukoľvek páru. Druhé tehotenstvo bolo úspešné a tretie tehotenstvo ukončené v 9. týždni mohlo mať viacero príčin. Nedával by som to ihneď do súvislosti s neschopnosťou donosiť plod mužského pohlavia. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť neviem. Orgazmus nemá vplyv na zastavenie vývinu embrya. Realizovať si môžete genetické vyšetrenie, aj keď si nemyslím, že to bude mať jednoznačný prínos.

  • Infečné vyšetrenie pri potratoch

    , Autor: ja_1111

    Dobrý deň p. doktor, po opakovaných kontrolách som 7+3tt, GS rastie 17mm (nepravidelného tvaru) HCG stúpa pomalšie 10 000 momentálne - údajne pri mmt by to už bolo badateľné, vraj si nemyslia, že by šlo o tento prípad a už by došlo aj k problémom zdravotným v takomto štádiu a dĺžke tehotnosti (bála som sa o pseudogestčný vak), priklánali sa na vaječníku ku corpus luteum ani tekutinu nemám v maternici žiadnu - takže asi anembryomola. Myslíte že by stále mohlo ísť o tehotnosť mimo maternice?

    Druhá otázka je - chceli ma poslať na infekčné pre odhalenie možných príčin potratu opakovaného, aké všetky veci je dobré na infkeečnom vyšetriť, čo ovplyvňuje plodnosť? (lekár chcel odomňa konkrétne veci, ale ja sa k tomu neviem nikde dopátrať žiaľ), ostatné vyšetrenia - imuno, hemato, endo, genetika som objednaná :) Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 8. bežiacom týždni tehotenstva už musí byť jednoznačne vidieť akciu srdca zárodku. Ak je gestačný vačok nepravidelného tvaru a nie sú vidieť embryonálne štruktúry, v dutine brušnej nie je voľná tekutina a v oblasti vajíčkovodov a vaječníkov nie je vidieť žiadnu patológiu svedčiacu pre mimomaternicové tehotenstvo, jedná sa s najväčšou pravdepodobnosťou o anembryomolu. Čo sa týka mikrobiolologických vyšetrení, obvodný gynekológ Vám môže realizovať stery na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy a trichomonas vaginalis. Spomínané vyšetrenia odporúčam pri opakujúcich sa potratoch realizovať tiež. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.