Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,417 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Anembryomola

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor, dnes som podla poslednej ms 12.1.2020 v 7.2 tt. Vcera som bola druhy krat na sone kde pan doktor skonštatoval anembryomola. Mam jeden gestacny vak 40x20mm a druhy 12mm bez YS a EP. 6.3.2020 som objednaná na kyretaz myslite ze by som mala este pockat alebo uz je to zbytočné. S urcitostou viem ze plodny den bol 27.1. Nakolko pri tom vzdy spinim. Hcg mi nebolo odobrate ani raz no moje priznaky su stale intenzivnejsie. 13.11.2019 som prekonala spontánny potrat v 18tt co zapríčinil zapal v maternici vsetky vysetrenia aj odberi su negativne. Dakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak v 8. týždni tehotenstva nie sú prítomné embryonálne štruktúry, nie je na čo čakať. Ste tehotná, preto nemá zmysel odoberať beta HCG, ale tehotenstvo je patologické, čo bolo dokázané USG vyšetrením. Postupujte podľa odporúčaní lekárov.

Podobné otázky

  • Syndróm lepivych doštičiek

    , Autor: Lucia

    Dobrý deň
    Chcem sa opýtať.jedno dieťa už s manželom máme.snazime sa o druhé.za posledný polrok mam za sebou 2potraty.prvy spontánny v januári a druhý anembryomola v apríli....bola som privátne na vyšetrenie lepivych doštičiek.vysli mi úplne hraničné horné hodnoty adrenalínu (EPI)
    ADR (EPI) 10 80%
    ADR (EPI) 1 27%
    ADR (EPI) 0,5 20%


    Myslíte že je v tomto prípade nutná liečba Anopyrinom ak plánujeme tehotenstvo?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je to skôr otázka na hematológa. Niekedy sa profylakticky zvykne dať minimálna dávka nízkomolekulárneho heparínu alebo Anopyrínu. Treba však zhodnotiť prínos liečby ako aj okolnosti, či anamnesticky údaje z minulosti. Pri pozitívnej anamnéze je to skôr prevencia ako liečba. Predpokladám, že Vám bolo užívanie odporúčané. Postupujte dľa odporúčaní hematológa, informujte o výsledkoch Vášho obvodného gynekológa.

  • Anembriomola

    , Autor: Ing. Karina

    Dobrý deň,
    Dňa 14.júna som bola na prvej kontrole u lekára s tým že som tehotná. Prvý slabý pozitívny test som mala 1.júna odvtedy silneli. Menzes som mala naposledy 30.apríla s tým že mám nepravidelný a dlhý cyklus aj 34 dní.
    Lekár mi potvrdil že vidí 13mm gestačný vačok ale prázdny čo sa mu nezdalo. Ultrazvuk mi vtedy ukazoval 4t4d. Ďalšiu kontrolu som mala týždeň na to s tým že bol vačok stále prázdny. Vtedy mi povedal že to nie je normálne že to bude zrejme anembriomola. Deň na to sme leteli na svadobnú cestu čiže som na ďalšiu kontrolu ísť nevedela ale povedal mi aby som sa pripravila že môžem krvácať. Čo sa ale nestalo. Dodnes som bez krvácania a s tehotenskými príznakmi.
    Môže byť že som bola len veľmi skoro za lekárom alebo môže byť anembriomola aj bez krvácania? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, anembryomola patrí do skupiny potratov označovaných ako Missed Ab, čiže zamlčaný potrat. Nemusí byť vôbec sprevádzaný krvácaním ani špinením. Navštívte svojho obvodného gynekológa za účelom USG kontroly. Pri potvrdení anembryomoly Vás odošle na vyššie pracovisko, kde bude nutná operačná revízia dutiny maternice vrámci jednodňovej chirurgie.