Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,280 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tyzden tehotenstva

    , Autor: Lucisl

    Dobry vecer chcela by som sa spytat ked mam termin 25.8.2020 v ktorom tyzdni tehotenstva presne som,lebo nejako sa v tom neviem vyznat!
    Dakujem :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte termín pôrodu 25.08.2020, ku dňu 24.02.2020 ste 14+1 týždeň tehotenstva, teda začali ste 15. týždeň tehotenstva.

Podobné otázky

  • Bolesť zuba v tehotenstve

    , Autor: Janka12

    Dobrý deň,
    Posledné 3 dni mám bolesti v okolí zuba múdrosti. Zajtra začínam 33 týždeň tehotenstva.. môže prípadný zápal v zube nejako ohroziť dieťa? Môže sa zápal preniesť do jeho tela?
    Mám extrémnu paniku a strach zo zubára, z trhania.. a neviem čo môže viac uškodiť.. či prípadný zápal alebo neskutočný stres a úzkosť...
    Ďakujem veľmi pekne..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je vhodné navštíviť zubného lekára, ktorý sa Vám bude vedieť vyjadriť a posúdiť, čo bude potrebné so zubom riešiť. Neliečený a dlhotrvajúci zápal nemá vo všeobecnosti dobrý vplyv na tehotenstvo, ste však už v týždni tehotenstva, kedy už nie je ohrozený vývoj plodu tak, ako napríklad v I. trimestri. Mať paniku určite nemusíte. Nemusí sa jednať o stav, ktorý by musel skončiť vytrhnutím zuba, je však vhodné nechať to posúdiť zubným lekárom, ktorý určí ďalší postup.

  • Ultrazvuk a zrkadla

    , Autor: Florencia 5

    Ďakujem pán doktor ešte takú pre mňa poslednú uistovaciu otázku teda tá aplikácia zrkadiel ani vyšetrenie prstami nemôže ublížiť bábätku ani v tak skorom štádiu tehotenstva áno? Ak keď také vyšetrenie som mala viac krát? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, presne tak. Vyšetrenie v gynekologických zrkadlách, ani palpačné gynekologické vyšetrenie nemá vplyv na tehotenstvo, bez ohľadu na počet vyšetrení, ako aj týždeň tehotenstva. Nemusíte sa obávať

  • Tehotenstvo

    , Autor: Annie2307

    Dobrý deň pán doktor, ja som vám pred pár dňami už pisala a rada by som bola ak by ste mi poradili ale aj par vecí ozrejmili. V piatok som bola u gyn. kde mi potvrdil ranne štádium tehotenstva kde velkost GS je 10mm pritomny YS ale zatiaľ bez EZ. Dostala som Duphaston 2x1.Pár dni po vyšetrení sa mi ojavila hnedastá krv, nie veľa ale bola tam. Navštívila som pohotovosť kde mi po 5 dňoch povedali že GS ma veľkosť 11mm ale zatial žiaden EZ a že nález je identický s predchádzajúcim. Zvýšili mi Duphaston na 3x1 a zaver znel, Hroziaci potrat. Nemám žiadne bolesti brucha, špinenie zmizlo a skoro žiadne príznaky tehotenstva a mam obavu ci sa môže jednať o zamlknuty potrat. Ďalšiu kontrolu mam až o týždeň a dovtedy neviem čo robiť, mam obavy že to dopadne zle. Je ešte možné že sa na ultrazvuku niečo objaví a vedeli by ste mi povedať aspoň o aký týždeň tehotenstva môže ísť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva, najčastejšie do hneda, je pomerne časté. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom (budúcou placentou). Ak je na USG naozaj viditeľný YS (žltkový vačok), musí byť prítomné aj embryo. Ak sa jedná o veľmi skóre štádium tehotenstva (3 - 4 týždeň, či menej), nemusí byť ešte vidieť embryonálne štruktúry. Zárodok musí vyrásť na okom viditeľnú veľkosť aspoň pár milimetrov. Ak sa jedná o chcené tehotenstvo a nemáte žiadne ťažkosti, je vhodné realizovať kontrolné USG o 7 až 10 dní. Keďže som nevidel nález, ani nepoznám žiadne ďalšie informácie a okolnosti, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Nástrih - jazva

    , Autor: Ivata

    Dobrý deň pán doktor,

    som 2 roky po vaginalnom pôrode, aktuálne 23tyzden tehotenstva. Je možné že začínam pociťovať jazvu po nástrihu z prvého pôrodu ?
    V zásade sa pýtam len zo zvedavosti. Nesposobuje mi to zatiaľ žiadne problemy/ťažkosti. Len patram po príčine toho čo vlastne pociťujem. Ide akoby o len taký mierny tlak/ťah v oblasti kde som pravdepodobne bola nastrihnuta.

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vplyvom hormonálnych zmien môže dôjsť aj k zmene citlivosti vonkajších rodidiel. Nevylučujem, že môže byť oblasť jazvy na hrádzi mierne citlivejšia. Ak nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Nata2905

    Môžem sa opýtať som tak 4 5 týždeň tehotenstva a pichá má ľavej strane je to normálne že sa mi rozťahuje maternica ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin pichania v takomto skorom týždni tehotenstva môže byť viacero. Môže sa jednať aj o spomínané naťahovanie väzov závesného aparátu maternice pri zväčšovaní maternice, prípadne Vás môže pobolievať vaječník, na ktorom máte tehotenské žlté teliesko. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.