Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
14,863 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Duphaston

    , Autor: eliska-3

    Dobry den chcem sa spytat som tehotna cca 6tt mala som slaby hnedy vytok, lekarka mi predpisala duphaston ale len na 10 dni a na kontrolu mam ist az za dva tyzdne. Je to normalne? Citala som ze to moze vyvolat potrat ked sa prestane brat. Lebo sa potom znizi ten hormon. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Duphaston sa bežne používa ako progesterónový blok v liečbe hroziaceho potratu. Treba povedať, že do 16. týždňa je špinenie pomerne časté, súvisí to s cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Nemusíte sa obávať. Odsledujte si to. Užívate predpokladám 2x1 tabletku. Nie je to vysoká dávka. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • vysoké hcg

    , Autor: Vivien3

    Dobrý deň, som 19.deň po umelom oplodnení (vkladali 6dňové embryo) a dnešná hodnota hcg v krvi vyšla viac ako 10000. Je to v poriadku? Nie je to priveĺa? Na usg mi dr.vravel prísť až o 2 týždne, od vkladu mi žiaden usg nerobili. Beriem predpísané lieky duphaston, anopyrin, medrol, estroferm a progestenale. Môže byť táto hodnota skreslená práve kvôli liekom? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, hodnota beta HCG je v norme. S užívanými liekmi to nesúvisí. Postupujte podľa odporúčaní lekárov centra asistovanej reprodukcie.

  • Dávkovanie magnézia

    , Autor: Lilnicol

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, od 28tt som brala vyššie dávky magnézia (4x500mg denne) kvôli falošnej pôrodnej činnosti pred 37tt a reakčnému CTG, ktorý mi natočili na urgente. Krčok, ktorý sa mi skracoval, sa podarilo zastabilizovať na 2-2,5 cm, neberiem už tri týždne ani Duphaston, magnézium postupne 3x, potom už len 2x500 mg denne (dnes som 35+5). Na poslednej poradni mi však moja gynekologička nepovedala čo s magnéziom, obraciam sa preto na Vás po tom, čo ma známa upozornila, že po 36tt by sa malo stopnúť branie magnézia úplne, aby to nebránilo rozbehu pôrodu. Poradňu v nemocnici mám až v 37tt. Viete mi v tomto dávkovaní magnézia nejako poradiť? Ďakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, magnézium môžete vysadiť úplne, nemá zmysel ho naďalej užívať.

  • Hroziaci potrat

    , Autor: Bozena833

    Dobrý deň môžem sa spýtať, 17.4 som začala špiniť v 5tt bola som na pohotovosti tam mi dali duphaston a ascurutin.o pár dní mi mali brat krv na hcg no pani doktorka ktorá zastupovala moju gynekologickú mi robila ultrazvuk povedala že tam nič nevidi možno keby prizmurila očkom do papierov mi napísala kolabovany gs že tabletky už jesť nemám že to je prebiehajúci potrat. Na druhý deň som išla k svojej doktorke tá mi brala krv. A že mám lieky jesť 26 mám ísť na ultrazvuk vypísala mi pn diagnóza 020. Hcg som mala 3.5 moja otázka je potratila som ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, iba na základe Vášho opisu sa Vám neviem jednoznačne vyjadriť, keďže som nevidel USG nález a nepoznám aj ďalšie okolnosti. Ak je hodnota beta HCG 3.5, je negatívna. Teda áno, je možné, že sa jedná o včasný potrat. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Duphaston

    , Autor: Erra77tttt

    Dobrý deň prajem! Pán doktor, aké stavy môžu opodstatniť užívanie duphastonu 2×1 aj po 16tt? Ďakujem pekne, prajem Vám pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, progesterónový blok, ktorý sa používa na rôzne indikácie, vrátane hroziaceho alebo opakovaného potratu, pri ťažkostiach, ktoré môžu vznikať, ak sa nevytvára dostatočné množstvo progesterónu. Veľa lekárov ho predpisuje preventívne. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo a antibiotiká

    , Autor: Nataly186

    Dobrý deň, som v 10 tt., už dlhšiu dobu pociťujem pálenie v pošve. Pred tehotenstvom som s tým zvykla mať problém ale liečené to bolo skôr urologickým čajom a brusnicami. Na základe rozboru moču mi bola zistená infekcia v močových cestách. Lekárka mi predpísala lieky Amoksiklav 625.Beriem ešte aj Duphaston, ten mi bol už nasadený skôr. Chcem sa opýtať, nakoľko som v 1. trimestri na nežiaduce účinky užívania týchto antibiotík (Amoksiklav), teda na možné poškodenie plodu liekmi v tomto týždni teh., prípadne, či existujú nejaké bezpečnejšie, vhodnejšie lieky na tento problém. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Amoksiklav je v tehotenstve bezpečný. Vzhľadom k možnosti vzniku bakteriálnej vaginózy vplyvom užívania antibiotík, ktorá by sa mohla prejavovať pálením, svrbením, či vznikom kvasinkovej infekcie, odporúčam si realizovať počas užívania antibiotík, ako aj pár dní po skončení užívania kúru vaginálnymi probiotikami. Pri gynekologických ťažkostiach alebo nejasnostiach odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vie v prípade potreby realizovať výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie.