Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
7,450 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Tehotenstvo

    , Autor:

    Dobry den chcela by som sa opytat som tehotna 12tyzdne a sestricka mi robila ultrazvuk cez brucho asi 25 minut kde nevedela zachytit tvaricku dietata popri tom mi po cely cas stlacala silno brucho je to normalne ?potom som sa opytala ci je vsetko v poriadku povedala ze ano dieta sa vyvija tak ako ma len tu tvaricku mu nevedela zachytit tak teraz neviem nacom som a dalsi ultrazvuk mam az 6 maja.cakam na vasu odpoved vopred Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v 12. týždni este vidieť tvár plodu nie je možné. Je neštandardné, že ultrazvukové vyšetrenie vykonávala sestra. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Uzivanie magnezia v tehotenstve

    , Autor:

    Dobry den pan doktor,
    ako je to prosim s uzivanim magnezia v tehotenstve? Beriem Galvex 500 mg 3 x denne kvoli tvrdnutiu bruska v podstate cele tehotenstvo. Momentalne som v 35 tyzdni. Citala som, ze v poslednom trimestri moze uzivanie magnezia sposobit svalovu slabost u novorodenca. Co to presne znamena? Mam sa obavat? A kedy je podla Vas vhodne magnezium vysadit? Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spomínané magnéziové tabletky môžete užívať do 36. týždňa tehotenstva, teraz stačí už aj 2x1 tabletka. Pri užívaní vysokých dávok magnézia počas tehotenstva, hlavne v poslednom trimestri, sa môže u novorodenca prejaviť abstinenčný syndróm, v podobe svalového trasu, kedy je nutné mamke opäť nasadiť magnézium s postupným vysadzovaním, čo nie je Váš prípad. Nemusíte sa obávať.

  • Thyrozol

    , Autor:

    Dobrý deň. V pondelok mi gynekológ potvrdil tehotenstvo som asi 5-6tyzden. Keďže sa liečim na štítnu žľazu a výsledky mam dobre už viac ako rok a pol beriem Thyrozol 10mg štvrť tabletky denne. V pribalovom letáku je ale napísané že môže poškodiť dieťa. Teraz neviem ci môžem pokračovať alebo nie a a moja endokrinologicka mi nezdvíha telefón. Môžem normálne pokračovať v užívaní liekov?
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, užívate minimálnu dávku, ktorá plodu neublíži. Odporúčam však čo najskôr navštíviť endokrinológa, ktorý posúdi, či sa liečba vysadí úplne, alebo ostane pri pôvodnom dávkovaní. Nemusíte sa obávať.

  • Viditeľný gestačný vak v 5tt

    , Autor:

    Dobrý deň,
    Prepáčte, že vám opäť píšem k tejto mojej otázke. Ste mi odpísali, že je ťažko sa vyjadriť, keď nepoznáte nález ani podrobnosti, tak ak by som mohla, zhrnula by som to: poslednú menštruáciu som mala 2.1. očakávaná mala prísť 30.1.
    - 2.1. pozitívny tehotenský test, následne krvácanie, návšteva pohotovosti, odobratá krv, HCG 75
    - 3.1. opätovné krvácanie, pohotovosť- podané Dicynone a Agolutin, nález: portio cylindrické- vonkajšia bránka štrbina, uterus mobilný, endometium do 10mm, GS nediferencujem, ovaria bilat.bpn., cD bez voľnej tekutiny
    -4.1. odobratá krv u môjho gynekológa, HCG 38.6- vraj sa jedná o potrat ďalší odber mal byť v piatok 7.2.
    -7.2. znova krvácanie, odber nebol, GS znova nevidel, preto ma pán doktor poslal na vyšetrenie do nemocnice, či sa nejedná o mimomaternicové tehotenstvo, povedal, že sa už začínam čistiť
    - v nemocnici bol nález: uterus v AVF, uterus bicornis, cervix 3 cm, vonkajšia bránka pre špicu prsta, nad cervixom GS 9,7x4mm, sliznica v rohoch maternice do 11 mm, ohraničená od myometria
    - pán doktor tiež povedal, že sa začínam čistiť, že mám očakávať silnejšie krvácanie
    Moja otázka znie: čítala som články, že gestačný vak sa začína tvoriť pri hodnote nad 1000, tak ako je možné, že som ho mala pri tak nízkych hodnotách? Nie je možné, že od utorka, kde som mala poklesnuté hodnoty 38,6 mi mohli do piatku stúpnuť na také, aby už mohol byť vytvorený GS aj napriek tomu, že mi hovorili, že som potratila? Je možné, že som vtedy potratila dvojičku, nakoľko v rodine máme niekoľko dvojičiek?
    Vraveli mi v piatok, že sa už čistím, no do dnešného dňa som minula 3 vložky. Viem, že je to veľmi veľa otázok...
    Ďakujem veľmi pekne za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, možností je viacero, aj to, čo ste spomínali, spätne sa to už zistiť vždy zistiť. Určite to treba odsledovať a skontrolovať. Hodnoty by mali za 24 hodín stúpnuť o polovicu. Ak sa jedná o potrat nejasného správania, treba beta HCG odsledovať až do nuly. V 3. týždni by mali byť beta HCG od 5 - 50 mIU/ml, v 4. týždni 5 - 426 mIU/ml.

  • Tehotenstvo

    , Autor:

    Dobrý den, chcem sa spytat v kolkom mozem byt tyzdni.
    12.1. 2020 to je zaciatok mojej poslednej menstruacie po menzese mi moj gynekolog robil sono, kde mi zistil ze by sme sa mohli o to pokusit (lebo som mala najplodnejsi den) 23.1.2020 vtedy by sa to mohlo vydarit. Vyskusali sme a 6.2.2020 som si robila testy vysli pozitivne a bola som aj na krv aj tam sa mi potvrdilo tehotenstvo. No len netusim v kolkom mozem byt tyzdni kedze moj gynekolog mi to nepovedal a uz ho nechcem otravovat lebo ma dovolenku. Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa poslednej menštruácie ste v 4+0 týždni tehotenstva.

  • Krčok

    , Autor:

    Dobrý večer, keďže si vkladam globulky macmiror 500 tak som si všimla pri vkladaní že si neviem vôbec nájsť krcok. Viem presne kde som ho vždy mala, keďže aj to bol ukazatel môjho cyklu pred tehotenstvom ale teraz ho vôbec necítim. Iba tam kde by mal byť, tak stena maternica je strašne mäkká a taká divná konzistencia. Nevšimla by som si to keby si nemusím dávať globulky. Bruško mi tvrdne tak 6 krát denne a mám aj menštruačné kŕče občas. Všetko som doteraz prisudzovala tomu, že sa tam vo vnútri musí všetko prispôsobovať a asi to moc príjemné nebude. Neberiem žiadne lieky ako je magnézium. Som 27tt. Mám ísť na vyšetrenie k môjmu gynekológovi a povedať že si neviem nahmatať krcok? Alebo je to normálne. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, všetko je v poriadku. Nie je nutné si samovyšetrením vedieť nahmatať krčok. Niekedy je vysoko vzadu uložený, môže byť aj orientovaný dozadu a vy ho tak nedosiahnete.