Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo

    , Autor: Jarka245

    Dobrý den, chcem sa spytat v kolkom mozem byt tyzdni.
    12.1. 2020 to je zaciatok mojej poslednej menstruacie po menzese mi moj gynekolog robil sono, kde mi zistil ze by sme sa mohli o to pokusit (lebo som mala najplodnejsi den) 23.1.2020 vtedy by sa to mohlo vydarit. Vyskusali sme a 6.2.2020 som si robila testy vysli pozitivne a bola som aj na krv aj tam sa mi potvrdilo tehotenstvo. No len netusim v kolkom mozem byt tyzdni kedze moj gynekolog mi to nepovedal a uz ho nechcem otravovat lebo ma dovolenku. Dakujem pekne za odpoved.

Podobné otázky

  • udretie v tehotenstve

    , Autor: 222NIKA222

    Dobrý deň, pán doktor, chcem sa spýtať. Som v 10 tt. a v práci ma silno udrel dospievajúci chlapec po chrbte, medzi lopatky. Chrbát ma dosť dlho bolel. Mohlo to ublížiť plodu ? Kontrolu u môjho doktora mám až za 3 týždne. Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, za daných okolností to s tehotenstvom vôbec nesuvisí a na zárodok v maternici to nemalo vôbec žiadny vplyv.

  • tehotenstvo a hypertyreoza

    , Autor: Zuzana14

    Dobrý deň, pán doktor, som v 9+4tt a u endokrinológa mi zistili hypertyreózu. Bola mi nasadená liečba - propycil 50 a pyridoxín. Môže to mať nejaký vplyv na plod? Je potrebné počas tehotenstva podstúpiť nejaké špeciálne testy či je všetko v poriadku?
    Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najmä znížená, ale aj zvýšená funkcia štítnej žľazy nemá na tehotenstvo veľmi pozitívny vplyv. Pro zistených odchýlkach hormónov štítnej žľazy pacientky štandardne odosielame na endokrinologické vyšetrenie a ďalší postup, ako aj liečba je v managemente endokrinológa. Postupujte podľa odporúčaní endokrinológa.

  • Progesteronelle

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor prepáčte no a postupujúcim tehotenstvom mám užívať progesteronelle 1-0-1 s tým že môj gynekológ mi kázal pri menštruačných akoby bolestiach pridať ešte jednu na večer dnes som si večer dala dve s tým že potom som bola na potrebe a žiaľ som sa musela z dola osprchovať a ako som sa umývala tak zo mňa vypadli akoby tie tablety ale už také roztečené no vypadli asi obe a teraz neviem či mám pre istotu vložiť ešte jednu keď zo mňa vypadli alebo užiť ďalšiu dávku až ráno. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nič by nestalo, ak by ste si vložili ešte jednu novú tabletku. Ak ste si aj nedali, nič sa nedeje, pokračujete štandardne podľa odporúčanej schémy.

  • tehotenstvo a mocenie

    , Autor: Mari2001

    Dobry den,
    robila som si test a vyzera ,ze som tehotna. Posledna menstruacia zacala 23/3 . Mam 41 rokov a dietatko sa uz dlhsie snazime. Mam caste mocenie a ku koncu mocenia ma zaboli. Ku gynekogovi som objednana az 14/5 ,lebo je na dovolenke. Neviem co mam robit, lebo nechcem nic zanedbat. Mam zavolat svojmu obvodnemu doktorovi ohladom mocenia, ci mam ist s tym rovno na pohotovost? Dakujem za spatnu vazbu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne pozitívny, ako aj falošne negatívny. Čo sa týka ťažkostí s močením, časté močenie nemusí byť prejavom zápalu, ale iba tehotenstva. Ak však máte pálenie pri močení, vyskúšať môžete voľnopredajné preparáty, napríklad Urinal, zvýšte denný pitný režim aspoň na 2 litre tekutín a pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného lekára. Riešenie problémov s močením nie sú primárne v kompetencii gynekológa.

  • Klesajúce hcg

    , Autor: katarinaa

    dobry den, som v nemocnici kvoli podozreniu na mimomaternicove tehotenstvo. Poslal ma sem moj gynekoog kvoli pomalemu rastu hcg. V nemocnici som od štvrtka - vtedy bolo hcg 1222. Začala som špiniť a krvacat. Po necelych 48 hodinach kleslo hcg na 933. V maternici ani mimo maternice nič nevidia. Myslite že to vyzera ako mimomaternicove alebo skor ako potrat? Bude podla vas potrebny nejaky zakrok ak sa krvacanie same spustilo a hcg klesa? Bolesti nemam. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite treba odsledovať dynamiku beta HCG, ako aj kontrolovať USG nálezy, či nedôjde k zmene. S najväčšou pravdepodobnosťou sa nejedná o normálne tehotenstvo. Môže sa však jednať aj o potrat. Štandardne, ak beta HCG nebude klesať dostatočne, môže sa realizovať kyretáž dutiny maternice, po ktorej by mal byť pokles beta HCG výraznejší. Keďže ste hospitalizovaná v nemocničnom zariadení, postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov, ktorí majú k dispozícii všetky nálezy, výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa vedia vyjadriť k Vášmu stavu a určiť ďalší postup.